Киберпотенциалът на комунистическа КНДР - глобална заплаха

Печалбата на Пхенян от киберкражби може да възлиза на $1 млрд. на година
16 окт 2017 22:00, Елка Василева
107
Киберпотенциалът на комунистическа КНДР - глобална заплаха
Снимка: архив, Reuters

Наред с разработването на ядрено оръжие, способно да нанесе удар по континенталната част на САЩ, Северна Корея тайно е създала киберпрограма, използвана за кражби на стотици милиони долари, която може да предизвика хаос по света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Северна Корея разполага с армия от над 6000 хакери и все повече подобрява дейността си в тази област, посочва изданието, което цитира американски и британски служители.

За разлика от оръжейните изпитания, за които Северна Корея понася международни санкции, кибератаките, извършвани от севернокорейците, не водят до ответен натиск или наказания, въпреки че Пхенян използва хакерските си способности, за да атакува своите противници на Запад.

Също както западните анализатори някога се присмиваха на потенциала на севернокорейската ядрена програма, така експертите не отдаваха значение на възможностите на Пхенян в кибернетичната сфера, но сега признават, че хакерството е почти съвършено оръжие за КНДР, която е изолирана и няма какво толкова да губи.

Примитивната инфраструктура на Северна Корея е много по-малко уязвима за ответни мерки, а нейните хакери действат извън страната. Санкциите не предлагат полезен отговор, а съветниците на севернокорейския лидер Ким Чен Ун се обзалагат, че никой няма да отвърне с военни средства на кибератака поради страх от катастрофално изостряне на ситуацията между Северна и Южна Корея.

Миналата година севернокорейски хакери са се опитали да откраднат 1 милиард долара от федералния резерв на Ню Йорк, но буквена грешка им попречила.

Те ограбвали по дигитален път сметка на централната банка на Бангладеш, когато банкерите се усъмнили в искане за теглене на пари, в което имало сгрешена дума. Въпреки това хакерите откраднали 81 милиона долара.

През май 2017 г. британски хакер осуетил благодарение на чист късмет най-голямата севернокорейска кибератака до момента, която не успяла да доведе до голяма кражба на пари, но предизвикала срив на стотици хиляди компютри в десетки страни и за кратко парализирала Националната здравна служба на Великобритания.

Според служители от разузнаването Северна Корея получава стотици милиони долари годишно от разпространяване на компютърни вируси с цел откуп, дигитални банкови обири и атаки срещу онлайн видеоигри. Напоследък севернокорейски хакери атакуваха и южнокорейски биткойн борси. Бивш шеф на британското разузнаване заяви, че печалбата на КНДР от киберкражби може да възлиза на 1 милиард долара на година, което се равнява на една трета от севернокорейския износ, отбелязва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам да чувам пищенеи цвърчене на амеросвинете.
61
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветската армия правилно евлязала защото Българияпреди това й е обявила войнаи тука е имало много фашистиза унищожение. Окей?
60
9
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Миналата година севернокорейски хакери са се опитали да откраднат 1 милиард долара от федералния резерв на Ню Йорк, но буквена грешка им попречила. ХахахХХХаТия пусти корейци, ама са страхотни хакери бе, еййй!Те горките нямат какво да ядат.. Ей на това му се вика пропаганда, ама ***, нелепа.
59
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64 Ти да не работиш клоун :))) Кога е била номер 1 ? До колкото знаем милиони руснаци бягат в европа и Сащ ? За обратното , не сме чували. Лягай си вече...заработи си водката :)
58
0
 
5
 
! Отговори
Пръц преди 6 години
Егати приказката от Шехеразада. "Там едни хора откраднаха едни пари, а после едни други хора пуснаха вирус". Та това става всеки ден в Нета, г-да шорошка клика, а точни дати, имена на заловени или доказана самоличност. Така се информират кварталните пияници у кръчмата, ама явно овченаселението за вас не е нещо по- различно. CNN и другите производни явно и те смятат, че на Земята са останали само ***.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея има потенциал и заслуги само в кулинарията за тревопасни хуманоиди..
56
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея добре наритаха янките по наглите морди.
55
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е дугинист който ,може само да създава ажиотаж в праймтайма.
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успокой нервичките, не се изпускай. Русия винаги ще я има и винаги ще бъде номер 1, пийни си едно успокоително, удари си една ръчна ако не е достатъчно хапчето. лягай и сънувай гибелта на Русия.
53
5
 
13
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Тази Северна Корея, започва да ми прилича на онзи нещастен човек, който направи атентатите в САЩ и ги постави на колене за смях на целия свят. Накрая го убиха по холивудски сценарии в една невзрачна къща в Пакистан и го изхвърлиха в океана. Соро---соидите с глупавата си пропаганда сами правят така, че хората въобще не им вярват и ги отвращават.
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Товариш русосвин, Кадафи си го убиха обичащите го либийци, а Мадуро е типичен комунистически некaдърник който няма защо да бъде убиван, него ще си го обесят венецуелците както иракчаните обесиха Садам.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55Тея пропаганди глупаави хора , като тебе са ги приказвали 1930 -1939 ....И после видяхме до къде докарахте света ..до унищожение и да се молите на САЩ да спрат касапницата.Аре лягай си вече.
50
4
 
11
 
! Отговори
Говедарска радост преди 6 години
Говедарските *** нямат повече доводи. Намесиха хронологично събития от Третата египетска династия. Я по-добре изчакайте до утре да отворят на Козяк и да ви спуснат нови опорни точки.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На краварските ***, все някой им крив! Дори и самия Дявол, не може да измисли нещо толкова зло и унищожаващо човека, каквото е ФАЩ! Единствения възможен шанс за прогрес на човечеството, е заличаването на ФАЩ от лицето на земята!
48
2
 
11
 
! Отговори
fake news преди 6 години
Брей да му се не види северна корея няма какво да яде ама била заплаха за света с 6000 хакери?! В щатите има над 1 милион програмисти най доброто събрано от света.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А защо 1944 руска армия влезе в България"Оди питай руската армия, какво тролиш и осмърдяваш форума извън темата и времето?
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 47Ти заплашваш ли или да? Типично говедарско поведение - като нямат доводи срещу някой почват със заплахите. Е, много ме е страх! Като Ким Чен Ун от САЩ се страхувам. Хахахахахааха.
45
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48А защо 1944 руска армия влезе в България и изби - политици , дейци , личности и прогони законния ни Цар ? Защо 1939 руската армия влезе в Полша ? 2015 влезе в Украйна ? Като ми отговориш ти за смъртта на милиони и аз щи отговора за Един Долар :) ***.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото което разпространяват великите севернокорейски хакери е един троянец който заключва файловата система на компютъра и трябва да им внесеш 50долара за да си спасиш данните. Не съм сигурен че това е измислено от тях, а не е взето от някой друг. Само че последният вариант на троянеца така заключи файловете че и хакерите не успяха да ги отключат, което им провали бизнеса.
43
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А твоите началници от САЩ защо са против Мадуро да продава петролът СИ в юани? Защо искат да го убият? И защо убиха Кадафи когато каза че ще продава в евро? Защо? Кажи бе дрогарю кравар?