Киберпотенциалът на комунистическа КНДР - глобална заплаха

Печалбата на Пхенян от киберкражби може да възлиза на $1 млрд. на година
16 окт 2017 22:00, Елка Василева
107
Киберпотенциалът на комунистическа КНДР - глобална заплаха
Снимка: архив, Reuters

Наред с разработването на ядрено оръжие, способно да нанесе удар по континенталната част на САЩ, Северна Корея тайно е създала киберпрограма, използвана за кражби на стотици милиони долари, която може да предизвика хаос по света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Северна Корея разполага с армия от над 6000 хакери и все повече подобрява дейността си в тази област, посочва изданието, което цитира американски и британски служители.

За разлика от оръжейните изпитания, за които Северна Корея понася международни санкции, кибератаките, извършвани от севернокорейците, не водят до ответен натиск или наказания, въпреки че Пхенян използва хакерските си способности, за да атакува своите противници на Запад.

Също както западните анализатори някога се присмиваха на потенциала на севернокорейската ядрена програма, така експертите не отдаваха значение на възможностите на Пхенян в кибернетичната сфера, но сега признават, че хакерството е почти съвършено оръжие за КНДР, която е изолирана и няма какво толкова да губи.

Примитивната инфраструктура на Северна Корея е много по-малко уязвима за ответни мерки, а нейните хакери действат извън страната. Санкциите не предлагат полезен отговор, а съветниците на севернокорейския лидер Ким Чен Ун се обзалагат, че никой няма да отвърне с военни средства на кибератака поради страх от катастрофално изостряне на ситуацията между Северна и Южна Корея.

Миналата година севернокорейски хакери са се опитали да откраднат 1 милиард долара от федералния резерв на Ню Йорк, но буквена грешка им попречила.

Те ограбвали по дигитален път сметка на централната банка на Бангладеш, когато банкерите се усъмнили в искане за теглене на пари, в което имало сгрешена дума. Въпреки това хакерите откраднали 81 милиона долара.

През май 2017 г. британски хакер осуетил благодарение на чист късмет най-голямата севернокорейска кибератака до момента, която не успяла да доведе до голяма кражба на пари, но предизвикала срив на стотици хиляди компютри в десетки страни и за кратко парализирала Националната здравна служба на Великобритания.

Според служители от разузнаването Северна Корея получава стотици милиони долари годишно от разпространяване на компютърни вируси с цел откуп, дигитални банкови обири и атаки срещу онлайн видеоигри. Напоследък севернокорейски хакери атакуваха и южнокорейски биткойн борси. Бивш шеф на британското разузнаване заяви, че печалбата на КНДР от киберкражби може да възлиза на 1 милиард долара на година, което се равнява на една трета от севернокорейския износ, отбелязва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Също както западните анализатори някога се присмиваха на потенциала на севернокорейската ядрена програма, така експертите не отдаваха значение на възможностите на Пхенян в кибернетичната сфера, но сега признават, че хакерството е почти съвършено оръжие за КНДР"Забавно беше да, само че ако прегледате коментарите в този сайт по онова време, само вашингтонските тролери се смееха на севернокорейците. Днес обаче никак не им е смешно.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E как така, нали само допреди 2 години разпространявахте снимка, на която Ким и висшите военни гледат компютър с вид на изчислителна машина от Втората световна. Нали падна голям смях какви индианци били и така нататък. Сега ни настройвате срещу "глобалната севернокорейска кибер заплаха". Вашингтонската пропаганда явно е въздух под налягане?
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмБез САЩ светът ще стане същата кoчина като Русия.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"всички придобивки които ползвате и в момента, като Интернет и Фейсбук са си чисто хамериканско изобретение," Колкото е американски и самият компютър де. Нищо че баща му се казва Джон Атанасов, важното е че ти си вЕрваш сам и си идеологически подкован като тексаски реднек. Дерзай.
18
7
 
14
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До Калеко АлекоДа не се опитваш да ни убеждаваш,че Светът не може да съществува без САЩ?Щото е пълна нелепица.Впрочем,отдавна мина времето,когато Америка дърпаше света напред,сега освен да живее на гърба му,под заплаха с оръжие,друго НИЩО не прави!Само не ми говори за Айфони и Холивуд,щото е смешно!
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цяла Северна Коорея е насочена към БУлгариа
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До т.пунгера правещ се на Калеко АлекоПреди малко писах, че д.били има, но не са достатъчно много за да минават подобни новини. Когато всички масово замязат на теб, тогава подобни четива ще минават с аплодисменти.Руснаците ти не знаеш да правят компютри, нормално е за д.бил. Може би си мислиш, че ракетите им се управляват от американски компютри... д.ба и д.била ти д.ба
15
4
 
12
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Хайде най-после да се разберем-С.Корея страна на гладни мало*умници ли е или високотехнологична заплаха!?Щото не може и двете неща да са верни!Аман от глупости...Най-верният подход е да ги оставят на мира,севернокорейците сами да си изберат пътя на развитие!Даже ако я няма американската заплаха,нормализацията им ще стане много по-бързо!Ама Америка има нужда от врагове за да ги громи показно-нещо като рекетьорска банда,която разбива два-три магазина,а после другите и плащат такса спокойствие.
14
13
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Анонимен ..... "Правилните демократични атлантически компютри" .... Не знам *** да е създал компютър, товарищ, все пак компютърът не е самовар, а и всички придобивки които ползвате и в момента, като Интернет и Фейсбук са си чисто хамериканско изобретение, благодарение на което дори и Вие имате възможност да изразявате мнение, щото ако разчитахте за това на "братушките" си, и досега щяхте да си играете на развален телефон ... !!!
13
5
 
13
 
! Отговори
ООН преди 6 години
Ким е забит,като трън в седалището на рижия пуяк!
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булсатком оправете хд да не секат
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от "свободните медии" проверяват, дали вече в света не са останали само д.били. Трябва да си д.бил, при това напълно завършен за да повярваш, че корейците от глад пасяли трева и глозгали трупове, но същевременно с това проектирали и строели балистични ракети, атомни и водородни бомби, а компютърните им специалисти били заплаха за света.Не, драги "свободни медии", рано е още, д.билите са малко.
10
5
 
5
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Руските хакери били виновни...
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"правят компютри, които да улесняват живота и комуникациите на хората," Само правилните демократични атлантически компютри улесняват живота на хората, дрогарю. Лошите корейски го вгорчават и усложняват. Съдейки по вашите разсъждения стигнахме до извода че в света съществуват два вида компютри - добри и лоши. Евалата дрогарю троол, заслужавате Нобелова награда.
8
10
 
8
 
! Отговори
Жоро Ш. преди 6 години
Киберпотециал с пасене на трева ли се постига?Пак съзирам някакви соросоиднни противоречия. Координирайте повече като пишете че ще ви спрат шекелите.
7
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как така тоталитарна КНДР има ядрена бомба, ракети, под санкции са, и е световен лидер по хакерство, а уж са бедни и изолирани от света. Ние като сме членове на ЕС и НАТО трябва да сме много по-напред от тях, но не сме.Защо ли?
6
11
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
То кибирпотенциал, като на комунистическа Корея има и посткомунистическа раССия. Докато развитите нации в цивилизования свят развиват нови технологии и правят компютри, които да улесняват живота и комуникациите на хората, нацийки като рушката и севернокорейската използват постиженията на другите за хибридните си войни в т.ч. хакерските си атаки, вирусните си зарази и другите си деструктивни действия имащи за цел да рушат това, което другите създават .... !!!
5
2
 
5
 
! Отговори
Орагана Марипутка преди 6 години
БРЯ БРЯ.Ами аз лично го очаквах, след като видях една севернокорейска стринка как баца на изключен КУНПЮТУР. Представи си коши стани ако го пусне... не ми се мисли
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хакерите действали извън КНДР!!! И как разбраха ,че крадците са точно от КНДР,като няма нито един случай в света на заловен севернокореец. ,и до колкото зная,липсват и оплаквания от страна на правителства и банки.Поредна фалшива новина!
3
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия западни медии съвсем откачиха.