Киберпотенциалът на комунистическа КНДР - глобална заплаха

Печалбата на Пхенян от киберкражби може да възлиза на $1 млрд. на година
16 окт 2017 22:00, Елка Василева
107
Киберпотенциалът на комунистическа КНДР - глобална заплаха
Снимка: архив, Reuters

Наред с разработването на ядрено оръжие, способно да нанесе удар по континенталната част на САЩ, Северна Корея тайно е създала киберпрограма, използвана за кражби на стотици милиони долари, която може да предизвика хаос по света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Северна Корея разполага с армия от над 6000 хакери и все повече подобрява дейността си в тази област, посочва изданието, което цитира американски и британски служители.

За разлика от оръжейните изпитания, за които Северна Корея понася международни санкции, кибератаките, извършвани от севернокорейците, не водят до ответен натиск или наказания, въпреки че Пхенян използва хакерските си способности, за да атакува своите противници на Запад.

Също както западните анализатори някога се присмиваха на потенциала на севернокорейската ядрена програма, така експертите не отдаваха значение на възможностите на Пхенян в кибернетичната сфера, но сега признават, че хакерството е почти съвършено оръжие за КНДР, която е изолирана и няма какво толкова да губи.

Примитивната инфраструктура на Северна Корея е много по-малко уязвима за ответни мерки, а нейните хакери действат извън страната. Санкциите не предлагат полезен отговор, а съветниците на севернокорейския лидер Ким Чен Ун се обзалагат, че никой няма да отвърне с военни средства на кибератака поради страх от катастрофално изостряне на ситуацията между Северна и Южна Корея.

Миналата година севернокорейски хакери са се опитали да откраднат 1 милиард долара от федералния резерв на Ню Йорк, но буквена грешка им попречила.

Те ограбвали по дигитален път сметка на централната банка на Бангладеш, когато банкерите се усъмнили в искане за теглене на пари, в което имало сгрешена дума. Въпреки това хакерите откраднали 81 милиона долара.

През май 2017 г. британски хакер осуетил благодарение на чист късмет най-голямата севернокорейска кибератака до момента, която не успяла да доведе до голяма кражба на пари, но предизвикала срив на стотици хиляди компютри в десетки страни и за кратко парализирала Националната здравна служба на Великобритания.

Според служители от разузнаването Северна Корея получава стотици милиони долари годишно от разпространяване на компютърни вируси с цел откуп, дигитални банкови обири и атаки срещу онлайн видеоигри. Напоследък севернокорейски хакери атакуваха и южнокорейски биткойн борси. Бивш шеф на британското разузнаване заяви, че печалбата на КНДР от киберкражби може да възлиза на 1 милиард долара на година, което се равнява на една трета от севернокорейския износ, отбелязва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42Пищят такива нежни , като тебе. Всичките овиснаха на клона. И те много приказваха, като тебе ...вечв ги няма :)
41
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Всяка тypкиня се радва, срещайки усмивката на бял мъж.
40
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 41Твоите началници руснаците имат много повече петрол от САЩ, но това никак не им помогна нито в икономиката нито в политика. На 2 пъти през последните 100 години Русия/СССР/ на два пъти беше на смъртен одър и двата пъти я спасява САЩ. Сега Путин положи Русия отново пред гроба, но този път не съм сигурен че САЩ ще бъдат толкова великодушни колкото предишните 2 пъти.
39
11
 
11
 
! Отговори
Хахахахаха преди 6 години
Нали тази дърважа беше изолирана, живеещи в каменната ера с техника на руснаците от преди 50 години? Как става, че държава за където се говори, че няма един комютър изведнъж са били супер PC факири? Вече изобщо не вярвам какво се пише за тази държава
38
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Америка затова е Велика, защото дава възможност на всеки способен и можещ човек да развие възможностите си,"Ааааа, ясно, е защо аджеба тогава се дъррвят на Северна Корея и не оставят способния и можещ Ким да развива възможностите си, а? Тука вече разговорът ни приключиииии.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стелта си е реален и да не ти се налага да го виждаш. Ще пищиш, като жена по тъмно.От мозъчни промивки гледам че и на светло пищиш.
36
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако петролът не се продаваше с долари с които САЩ плащаха на умовете които обираха от цял свят, нито Фон Браун щеше да отиде до Луната нито Джон Атанасов щеше да измисли принципа на компютъра нито Едисон елетрическата лампа, а още щяха да колят индианците и да стрелят по бизоните и т.н. и т.н.
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите свалиха един стелт на случаен принцип , който стигна чак над Белград БЕз да го засече ПВО. А беше само един в нея вечер, ако бяха 10 ...Днес нямаше да има Белград. Стелта си е реален и да не ти се налага да го виждаш. Ще пищиш, като жена по тъмно.
34
9
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Америка затова е Велика, защото дава възможност на всеки способен и можещ човек да развие възможностите си, а после новаторите които са отишли там и са създали нещо ново, с гордост заявяват че са Американци. Същото се отнася за Канада, Австралия, както и за страните от Западна Европа. В страни като раССия ходят само такива като Сноудън, както и едно-две величия, които искаха да скрият данъците си. Затова *** крадат технологии и правят нескопосани копия на това което вече е направено
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Като си толкова умен почти колкото руски мужик, измисли ли как да отмениш санкциите наложени на велика Русия?
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Типичният русофилски *** разсъждава точно като теб.
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И сега говорят за стелтове които ще влезнат в производство чак 2020 г., при положение че американците ги имат от миналия век .."Сърбите вече се извиниха за свалянето на "великия" стелт. Те не знаеха че е невидим, та затуй....
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недумай такъв потенциал ...чак няма да спа хахаха. САЩ измислиха компютрите , системите , облаците са техни , мрежите са техни , Интернет е техен ...изкуствения интелект е техен. Само с едно копче , ще им спрат всичко. Колко умопомрачен трябва да си даже да си помислиш за "потенциал" на държава от 5 тия свят.
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Ако не бяха живяли в САЩ, нито Фон Браун щеше да отиде до Луната нито Джон Атанасов щеше да измисли принципа на компютъра нито Едисон елетрическата лампа, и т.н. и т.н., а твоите руснаци още щяха да воюват с конница.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре не ме светкай ако обичаш за Джон Атанасов и компютрите, щото си твърде бос. Двоичния принцип в изчислителната техника е измислен още от Блез Паскал. Но да омаловажават или не признават достиженията на Атанасов са способни само промитите от атлантическа цереушева пропаганда соррошшки родоотстъпници и предатели.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Добре че беше Хитлер за да имат ракети прототип на Фау-2." За "американската" програма Аполо говориш, нали. И за "американския" компютър създаден от Джон Атанасов. Америка не е нация бе, швепс. Достиженията им не са американски. Добре че са двамата французи Кадияк и Шевроле да ги научат как се правят автомобили. Реднек си и туй то!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Всъщност на теб ясно ли ти е какво е измислил Джон Атанасов? От това дето си го написал изобщо не си на ясно. Веднъж преди 2СВ се загледал в бутилките в един бар наредени на полици едни над други и забелязал че някои от тях са пълни а други празни, тогава му хрумва идеята че ако означи пълните с единица а празните с нула може да се направи двоична аритметика между полиците. Това е и основният принцип в днешните компютри, използване на двоична аритметика на базата на състояния
25
6
 
6
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
КНДР е велика държава!
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СК е световна сила, краварите треперят от ужас пред Ким и кибер-армията му. Прасчо ще затрие краварника и ще докара нова светова криза на колене пред Прасчо и просете пощада.
23
11
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Анонимен .... такива като *** и севернокорейците винаги ще вървят след развитите нации. Добре че беше Хитлер за да имат ракети прототип на Фау-2. Добре че беше Хуго Шмайзер, за да имат автомат Калашников. Добре че беше войната в персийския залив, за да видят ракетите Томахоук и 20 год. по-късно да направят някакви техни подобия, като тези в Каспийско море. И сега говорят за стелтове които ще влезнат в производство чак 2020 г., при положение че американците ги имат от миналия век ......