Free Will Society: Време е да забравим понятието "БГ музика"

Запознайте се с новия проект на Явор Захариев
25 мар 2009 14:50, Екип на Dnes.bg
0
Free Will Society: Време е да забравим понятието "БГ музика"
Free Will Society не е някоя нова група. В смисъл - не е нова, само защото е сформирана преди повече от година, но трудът на момчетата се появи на бял свят съвсем наскоро. И то само едно-единствено парче.

Все пак, още песни се задават, а с тях започват и първите участия, така че е време да се запознаем с тази група. В нея участва небезизвестният глас на Явор Захариев, подплатен от няколко други момчета - повече или по-малко известни в музикалните среди у нас - Бурян и Ясмин от Mind Trips и др.

По принцип искахме да ти предоставим и първото им парче "Get Down" за безплатен download, да можеш да си го слушаш, докато четеш това интервю, но, уви, поради голямата несериозност на музикантите тази опция все още не е факт.

Е, няма страшно, де, все още можеш да го чуеш тук, а скоро очакваме да можеш да си я бутнеш и на плеъра. Сега е време да видим кои са Free Will Society и за какво се борят:

За вашия проект в музикалните среди се чу много отдавна, но чак сега изпълзявате с първо парче. Разкажете набързо историята дотук.

Явор: Един ден Бурян записа един много як инструментал и просто ме покани да изпея вокали върху него. Видяхме се, направихме го и резултатът много ни хареса. Текстът го бях написал аз, заедно с едно момиче - Виктория Горгориева. Тя, всъщност, по професия е ортодонт, но адски много ми хареса начина, по който пресъздава дадени емоции в текст... затова реших да й се доверя и заедно го направихме. Впоследствие към мен и Бурян се присъединиха и другите - Оги a.k.a. QJ (DJ), Вайчо (китара) и Ясмин (кийборди).

Вие от съвсем скоро се появихте официално в мрежата. Имате страница в Myspace едва от февруари и в нея има само едно парче.

Бурян: Да, но имаме още две, които са почти напълно готови, до края на месеца се надяваме да ги приключим. Освен тях имаме и още 4 парчета, които са на финалната права и скоро ще завършим и тях.

И сега накъде?

Явор: Ами, скоро ни предстои първо участие. То е с благотворителна цел в подкрепа на Емо Харизанов - момчето от художествения колеж, което при нелеп инцидент чупи шийни прешлени и е парализиран. Аз много се гордея с това, защото е хубаво, когато музиката е за забавление, но истинският кеф е да знаеш, че чрез нея можеш да променяш събития.

Бурян: Можеш да помогнеш на някой, което е важно, все пак.

Каузата на Емо набра голяма популярност, вас с какво ви грабна точно?

Явор: Нас ни поканиха да вземем участие в каузата и дори за момент не сме се замислили дали да го направим или не. Не е нужно само по Коледа да се сещаме за някакви инициативи. Трябва да станем и да действаме, хубаво е, че чрез музиката си не само забавляваш хората, но и можеш да опитваш да помогнеш.

Окей, а каква музика ще изпълнявате? Авторските ви парчета достатъчно завършени ли са поне за живи участия?

Бурян: Абсолютно! Едно от тях е изцяло, изцяло завършено. Другите просто имат нужда от малко барване тук и там, за да можем да ги пуснем. Все пак, дотогава има доста време и се надявам, че ще приключим и още няколко парчета.

Разкажете малко повече за цялостната инициатива?

Оги: Събитието ще е в клуб Backstage и всъщност ще е цяла серия от концерти. Целият април месец е посветен на каузата на Емо. Освен нас, ще вземат участие още много групи, ние специално ще свирим на 23 април, освен нас там ще бъдат Остава, Д2, Графа, Акага, Panican Whyasker и много други. Ние специално сме в една вечер с бийтбоксъра Skiller. (Пълната програма на инициативите през април в клуб Backstage можеш да видиш в края на интервюто, бел. авт.)

Явор: Аз си мисля, че това е просто началото на тази инициатива. Всички искаме да действаме в подобна насока и да дадем пример, ако можем. Ние сме музиканти с опит, свирили сме дълго по клубове и концерти и много ще се радваме, ако музиката като цяло се насочи към нещо много полезно.

А не към правенето на реклами... то повечето песни у нас май само с тази цел се правят.

Явор: Важното е да работиш за музиката, за да работи тя за теб. След като 10 години работиш на едно заглавие и то успее, после самото заглавие започва да работи за теб.

Бурян: Ние много се кефим на това, което се получава в момента. Всяко следващо парче става все по-яко и по-яко. "Get Down" е много добър старт. Тези, които се задават, са още по-добри. Звучат различно, разностилови са. Просто всичко ни върви страхотно.

Дано и занапред да е така! А ти (Бурян) и Ясмин имате още един действащ проект и то от доста време - Mind Trips, да не го замразите покрай тоя ентусиазъм?

Бурян: Е, братче, ние сме студийни музиканти, всеки един проект се изпипва до последно. Нямаме такива - "Тоя проект ми е 75% важен, другият - 25%". Всичко, което правим, е със супер желание и с максимум кеф. Всеки един от нас е работил с много хора в много проекти и това е движещата сила. Приятели сме много отдавна, просто нямаше как да не пробваме с Free Will Society.

Какви цели си поставяте сега?

Free Will Society: Време е да забравим понятието "БГ музика"

Бурян: Лично за мен е важно всичко по музиката ни да е изпипано от-до. Парчето да отговаря на всички западни стандарти по звучене. Все пак България отдавна е в Евросъюза и не можем да си позволим да правим чалга. Чалга визирам в кавички цялата работа - нек'ви такива надве - натри скалъпени неща - някой седнал и на йониката изсвирил нещо. Просто ще е хубаво да забравим понятието "БГ музика" и да започнем да мислим за нея просто като за "музика".

Оги, за теб най-малко сме чували от състава на групата, ще ни се представиш ли?

Оги: Аз нямам други проекти, в ежедневието си работя друга работа, както почти всеки един музикант. Просто любовта ми към музиката ме накара да правя нещо с нея. Продуцирам си за кеф, седя си в ъндърграунда и не търся комерсиална слава. Издавам парчета, DJ съм, подпомагам други български артисти и това е, общо взето.

Да считаме ли, че Free Will Society досега е бил проект в инкубационен период и сега тепърва ще се чува тук и там!?

Бурян: Е, ние си бачкаме за кеф и ако на някой му харесват парчетата, нека си ги върти. Аз с него няма да си легна така или иначе, хе-хе!

Оги: С музиката си искаме да ни знаят просто като Free Will Society, без разни кавички, скобки, Бурян и Ясмин от Mind Trips и други подобни. Доста време и труд влагаме във всичко.

Бурян: Парчетата стават яки и за мен това е най-важното. Аз лейбъл не мога да им лепна, не ми звучат като нещо, което е правено.

Оги: Надяваме се и публиката да го оцени.

Ето и концертите, които можеш да посетиш, за да подкрепиш Емо Харизанов. Парите от входа ще бъдат дарени за лечението на младия талант, който може да се възстанови напълно.

ВСЕКИ ЧЕТВЪРТЪК В КЛУБ BACKSTAGE /София, бул. Васил Левски 100/
ОТ 21.00 ЧАСА


02.04 – PHUTURE SHOK и PANICAN WHYASKER
09.04 – ОСТАВА и Д2
16.04 – ГРАФА и АКАГА
23.04 – SKILLER и FREE WILL SOCIETY
30.04 – MIND TRIPS и UNLIMITED & RUTH

Вход: 12 лева

Парите, които ще се съберат от всички концерти, са за ЛЕЧЕНИЕТО НА ЕМО

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари