Русия публикува невиждани досега кадри на взрива на Цар Бомба

Тази година се навършват 75 г. от старта на руската ядрена програма
26 авг 2020 18:12, Нели Христова
307

В края на 1961 година СССР детонира най-голямата ядрена бомба, която света някога е виждал. RDS-220 или Цар Бомба е водородна бомба, която избухва със силата на 50 млн. тона динамит. И до днес това е най-голямата експлозия в света, причинена от човек. А по случай 75-тата годишнина на ядрената индустрия в Русия "Росатом" публикува 40-минутно видео и разсекрети невиждани досега кадри от един от последните надземни ядрени тестове.

Разбира се, първите 30 минути от видеото, публикувано в YouTube, са чиста съветска пропаганда за пътя на бомбата - от нейното създаване до детонирането й. Близо 8 метра дълга и 2 метра висока, Цар Бомба била толкова голяма, че част от резервоарите за гориво са премахнати, спешно биват сменени пусковите електрически системи, премахнати са и стените на товарния отсек. Специално пригоденият ТУ-95 пуска 27-тонната бомба над остров Нова Земя в Арктическия океан. Тя избухва на 4 метра над земята.

Взривът е толкова силен, че застига самолета ТУ-95, който се намира на близо 120 км от мястото на експлозията. Той пропада във въздуха, но пилотът се съвзема и успява да спаси живота си. Ударната вълна е толкова мощна, че попречва на над петметровата огнена топка да докосне земята. Експлозията е видяна на 1000 км, а облакът във формата на гъба се издига на 67 км - седем пъти по-високо от връх Еверест. Хората в Норвегия и Финландия усещат ударната вълна, която на места чупи и прозорците.

Цар Бомба била невероятно смъртоностно оръжие и едно от последните ядрени оръжия тествани над земята. След това САЩ , Русия и Великобритания се договарят, че тестовете на подобни бомби ще се случват само под земя.

Кадрите от взрива на Цар Бомба е отрезвяващо припомняне за лудостта по време на Студената война, но и ни напомня, че сме забравили уроците на миналото. New START, договорът от ерата на Обама, който определя ограничения за броя на внедрените ядрени оръжия между САЩ и Русия, скоро ще изтече и няма изглед да бъде подновен. 

Съединените щати са разположили малки ядрени "тактически" оръжия на своите ядрени подводници, а Русия работи върху набор от нови ядрени оръжия.

Старата ядрена заплаха се завръща. Кадрите на Цар Бомба са напомняне какво означава това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че беше Западът, че сега в цяла Русия щеше да се шпреха немския.
217
4
 
5
 
! Отговори
Подробности преди 3 години
При първият ядрен взрив - проекта Манхатън никой не е знаел какво да очаква, имало е опасения че от високата температура кислородът в атмосферата може да се запали и да има катастрофалн последици за планетата.
216
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, ти си неграмотен. Виж точка едно и си виж датата и ако претендираш, че не си я объркал си дай източника.Нищо не съм пропуснал. Споменатите проценти са за сумарно от всички разполагаеми по това време (края на 41, началото на 42ра) бронетанкови и стрелкови единици, тъй че няма значение на кой фронт са били.Абсолютно неграмотен си.
215
2
 
9
 
! Отговори
Стресна ги преди 3 години
През 1961г. е началото на Караибската криза. САЩ през 1961г. разполагат оперативно-тактически ракети Юпитер в Турция които достигат до половината европейска част на СССР. Хрушчов взривява бомвата за да покаже на американците,че и те може жестоко да пострадат нищо,че тогава СССР няма в близост ракети до САЩ.СССР я имат ,я нямат 20 междуконтинентални балистичне ракети, но Хрушчов им показва, че с няколко термоядрени заряди ще им нанесе повече щети от цялата сюрия ракети в Турция.
214
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, ти не само че не можеш да мислиш, ами и не можеш да четеш.Нали пита за доставките по ленд лийза преди решителните битки. Защо ми цитираш производството през ДЕКЕМВРИ 45ТА? Забрави какво пита ли бе, пич?
213
8
 
5
 
! Отговори
K6 преди 3 години
Хората от този край на света са все още с болни мозъци , сега с едно мигване и може да унищожат планетата , Пази Боже да не се появи някой психопат който взриви планетата. Вече изчислихме и доказахме че ако взривят съвременна бомба атмосферата ще изчезне
212
4
 
13
 
! Отговори
до 273 и 274 преди 3 години
Това, че си създал мощно оръжие, не означава, че мразиш хората...................в науката това се казва борба за приоритет и самодоказване и няма нищо общо с това, дали обичаш или мразиш хората!
211
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 273 и 27 преди 3 години
Това, че си създал мощно оръжие, не означава, че мразиш хората...................в науката това се казва борба за приоритет и самодоказване и няма нищо общо с това, дали обичаш или мразиш хората!!!
210
1
 
12
 
! Отговори
Аристотелович преди 3 години
Да не забравяме че уредите по света отчитащи земетресения записват "вълна" която обикаля земното кълбо ДВА пъти.Тази бомба много помогна на всички да се поотпуснат и спрат с ексалациите, чак до ден днешен държи влага.Добре че Хрущчов каза на учените да намалят мощността наполовина. Че те бяха планирали...
209
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наркомани!!!
208
2
 
12
 
! Отговори
до 273 преди 3 години
Жаждата за власт и величие е по силна от обичта към хората.И отвъд океана - по същия начин.
207
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова да мразиш хората, че да създадеш такова оръжие...
206
6
 
6
 
! Отговори
до 265 преди 3 години
Доколкото знам Ролс-Ройс са едни от първите производители на реактивни двигатели, та до ден днешен, макар че с колите са по-известни. Тях не ги мисли, добре печелят.По-добре виж тая ракета с 8М скорост Рашката колко може да изкара от нея, освен да си си съсипва бюджета.
205
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 269 преди 3 години
Хаха.....................много грешиш, брат'чед...................така е било преди 100 години, сега истинските американци са цветнокожи...................черни или от испански произход, белите станаха малцинство................това е , така да се каже, еволюция на нацията!!!!!
204
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 269Русофилите станаха като македонците: Луно, лунооо, земьо макЕдонскА!
203
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже виждам пак заиграване с това че някой бил българин щв кажа, че истинските американци са червенокожи!Робърт де Ниро е от италиански и ирландски произход. Майк Масимино, американски астронает е от италиански произход. Мелания, жената на президента на САЩ е от славянски произход - всички те са американци!Не са българи, не са руснаци, не са словенци, не са италианци!!!
202
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 261Не забравяй, че АМЕРИКАНЦИТЕ ТИ ПОЗВОЛЯВАТ да драскаш тук. НИКОГА не го забравяй. А писма, публикувай писмата на изтезаваните в Белене. На безследно изчезналите, с които а хранили прасета в лагера.
201
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахахахахахахаА как се превежда думата "богатир"?:)))))))))))))))
200
4
 
12
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Някакви неориентирани бозайници ми слагат минуси на изказването, чеДумата Говeдo е цензурирано със звездички, ама кpaварите си знаят какво представляват!Та в тази връзка искам да попитам как се превежда на български език английската дума COWBOY - не е ли крaвар?
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как разбирате мотото на довоенната сталинска доктрина "война малой кровью на чужой территории" отнесена към сегашния момент. Не визирам никоя конкретна държава, но според мен има аналогия с някои от сегашните...дори неруски говорящи.