САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан

Блинкън оптимист за постигане на дипломатическо решение с Москва
8 яну 2022 07:47, Елка Василева
200
САЩ: Ще е трудно да се издейства изтегляне на руските войски от Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Ще е "много трудно" да бъде издействано изтеглянето на руските войски от Казахстан, прогнозира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Той се аргументира на пресконференция във Вашингтон, че "един урок от най-новата история е, че когато руснаците дойдат у вас, понякога е много трудно да ги накарате да си тръгнат".

Още по темата

Блинкън се усъмни в необходимостта от разполагане на чуждестранни войски в Казахстан, където през последните дни се стигна до смъртоносни сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Искрата на най-големите размирици в бившата съветска република в Централна Азия, откакто тя стана независима преди три десетилетия, бе дадена от поскъпването на горивата.

"Струва ми се, че казахстанските власти определено са в състояние да реагират по подходящ начин на протестите и да установят ред, спазвайки в същото време правата на демонстрантите. Затова аз не разбирам защо те чувстват необходимост от външна помощ", каза държавният секретар на САЩ, изразявайки безпокойство във връзка с извънредното положение в Казахстан.

Блинкън даде да се разбере, че Съединените щати няма да се оставят вниманието им да бъде разсеяно от новите искания на Русия към НАТО.

Той каза това преди предстоящите другата седмица американско-руски разговори по въпроса.

"Русия иска сега САЩ и НАТО да подпишат договори за изтегляне на силите на (алианса), базирани на територията на съюзници в Централна и Източна Европа, и забраняващи на Украйна да се присъедини към (пакта)", припомни държавният секретар. Според него целта на Русия е да предизвика дебати за НАТО и да измести вниманието от "горещата тема" за нейната агресия в съседна Украйна. "Няма да се оставим да бъдем разсеяни от това", подчерта той след телефонен разговор с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

В същото време Блинкън изрази оптимизъм, че "дипломатическо решение" с Москва "все още е възможно".

Русия е струпала войски в района на границата с Украйна и това предизвика опасенията на Киев и Запада, че готви инвазия. Москва отрича тези обвинения.

"Ние сме готови да отговорим със сила на нова руска агресия", предупреди държавният секретар на САЩ. В същото време той изрази увереност, че "дипломатическо решение все още е възможно", и добави, че това "е за предпочитане, ако Русия избере този път".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направихте "Заливът на прасетата 2". Пратихте ислямистите си, изгонени от руснаците от Сирия, Либия, Афганистан, Ирак, да завладеят Казахстан, пак им дадохте долари и оръжие. Шефът на ЦРУ да подава оставка за провала.
114
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ясно защо Кремъл не отговори на молбата на Янукович, на времето в украйна, а на казахстанците се втурнаха да помагат. Освен ако не са се поучили от грешките си.
113
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В петък президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че 20 000 бандити са нападнали само Алма-Ата. Според него е изключително важно да се разбере защо държавата "проспа" подземната подготовка за терористични атаки от спящите клетки на екстремистите. Той уточни, че в обучението и ръководството на бойците е участвал един-единствен команден пункт.
112
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" И американците му казват (на казахския президент) какво и как трябва и какво не, в никакъв случай не трябва да прави." - това да ви напомня нещо?
111
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите още не са се изнесли от Куба, Япония Германия... А седнали да са "загрижени"...
110
0
 
11
 
! Отговори
бабин ден е преди 2 години
Днес е бабин ден-празник и почит към тези дето помагат за раждането и запазването на най-ценното-живота!Ден на родилната помо9щ,акушерките и гинеколозите!Та на слугата на фашизоидният световен капитал блинкенчо ще му рекна-дошло е времето да освободите човечеството от присъствието си на световен жандарм!ТОВА ЩЕ СТАНЕ КАТО СЕ НАПРАВИ КЮРТАЖ НА ВСИЧКИТЕ ВИ ЩАТИ!
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато американците изразяват недоволство от казахстанците, че Токаев е поискал подкрепа от ОДКБ и казват, че самият Казахстан има достатъчно сили да се справи, това изглежда повече от странно. Неговата президентска резиденция и градският акимат в Алма-Ата горят, международното летище и телевизионната кула са заграбени от екстремисти, служители по сигурността са убити, добре обучени въоръжени банди в цялата страна разбиват акимати и офиси на мвр в градовете.
108
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато американците си тръгнат от Германия тогава да обясняват колко трудно е да изгониш Руснаци от руски територии.
107
1
 
0
 
! Отговори
До 127 преди 2 години
Are you sure? ;)
106
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтокът признава само силата, а да се извади Казахстан от системата на сегашните му отношения с Русия и Китай или да ги замени със същата Турция или Съединените щати, е много трудно, ако не и невъзможно, въпреки че и Анкара, и Вашингтон ще се опитват да го направят. Вълците не ядат трева, имат нужда от кръв и месо.
105
2
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Наближава ултиматума... Да видим краварската подвита опашка, кво ще изкраскя...)))
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската идеология и хитрости за нас са неприемливи, дължат ни пари, много. Ще ги свалим от гърба на техните слуги. Милост няма да има.
103
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като стане напечено американските *** в армията и флота отказват да отиват на фронта да ги убиват заради белите, предпочитат да отидат в затвор за неизпълнение на заповед, но за това пък остават живи, нахитряли са.
102
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Usa and nato you have filled the fasts with shit from now on, you will never win fack Off
101
4
 
15
 
! Отговори
Натегач преди 2 години
Тъй, тъй,... Казахите са имали смелостта да излязат на улицата и протестират срещу поскъпване на отопление, електричество и т.н., докато някои форумни пропагандатори ВИНАГИ ще са от страната на булката, щото генът им е такъв. Да излязат на улицата и вдигат юмруци, ако им държи на посераните ***.
100
6
 
24
 
! Отговори
ъцз преди 2 години
кога американските войски ще напуснат Гуантанамо?
99
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гъзолицев миротворец си каза плахо фалшивото уроче. не му се ходи на фронта, искал санкции, е даде ама те тези санкции са двуостър меч, порязват малко Русия или Китай, но режат месо и от американските телеса, срещу Китай и Русия на сащ не им стигат силиците. Те също слагат свои санкции и не им пука изобщо.
98
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След подкрепата на ОДКБ, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев рязко засили реториката срещу силите, които му се противопоставят, и нареди да се открива огън по бунтовниците и да биват убивани. Което смутило и разколебало американската разбойническа шайка във фашингтон.
97
22
 
21
 
! Отговори
Миротворец преди 2 години
На рашистите война не им трябва. Те са в постоянна война със себе си за изхранване и оцеляване. Още малко санкции, спиране на гъзови патоци и са във финансов нокаут, като СССР, навремето. Сега е ред на путинска Рассия. Няма да им се размине.
96
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
' В същото време Блинкън изрази оптимизъм, че "дипломатическо решение" с Москва "все още е възможно".' -- да възможно е, имате ултиматум от преди нова година и всички точки трябва да се изпълнят.