С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна?
Обновена: 23 фев 2022 10:31 | 23 фев 2022 10:08, Елка Василева
118
С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент свиква резервистите, коалицията за санкции срещу Русия се разраства, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че Володимир Зеленски е предупредил, че страната му може да е изправена пред екзистенциална заплаха, а към усилията за изолиране на руския президент Владимир Путин са се присъединили страни като Канада, Австралия и Япония.

Вестникът коментира, че в снощното си обръщение към нацията Зеленски е изключил възможността да бъде обявена обща мобилизация. Но решението за свикване на резервистите е още един признак, че Украйна се готви за възможен военен сблъсък със съседката си. До това развитие се стигна, след като Русия започна да прехвърля войски в Източна Украйна, коментира "Гардиън".

Още по темата
Борис Джонсън е под натиск да засили санкциите срещу Русия, пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че британският министър председател е обещал "залп" от санкции срещу Москва, но обявените от него мерки заради решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са се свели едва до пет банки и три физически лица.

"Индипендънт" посочва, че някои дори са нарекли обявените от Джонсън мерки "безлични". В друга статия изданието отбелязва по повод поведението на Китай в кризата, че Пекин поддържа тънък баланс между Русия и Запада, защото от една страна, подкрепя Москва, но от друга, не иска от кризата да пострадат отношенията със САЩ и ЕС.

САЩ и съюзниците обявиха санкции, след като руските войски влязоха в Източна Украйна, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че американският президент Джо Байдън е определил военното напредване на Москва като "началото" на инвазия, както и че обявените от него санкции срещу Русия са значителни, но не са най-тежките възможни. Байдън обаче предупреди, коментира вестникът, че може да последват и още.

Изданието допълва, че неяснотата около това какви ще са следващите действия на Путин е предизвикала сътресения на петролния и газовия пазар. В тази връзка "Вашингтон пост" отбелязва, че след решението на Германия да блокира въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" цената на синьото гориво в Европа е скочила с 10 процента.

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна, гласи заглавие на статия в "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че Байдън е обещал евентуални нови тежки санкции, но добавя, че те може и да нямат очаквания ефект, защото Путин е имал години на разположение да подготви някои сектори от нелиберализираната икономика на Русия за подобен развой.

С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война, пише в редакционна статия "Уолстрийт джърнъл" и отбелязва в нея, че американските и европейските санкции срещу Путин все още са твърде слаби.

В друга статия относно обявените от Байдън санкции срещу Русия вестникът коментира, че американският президент нарочно засега не налага по-тежки мерки, за да си остави лостове за въздействие върху Москва в случай на по-нататъшно изостряне на кризата.

Байдън наложи вълна от санкции на Русия заради "инвазията" в Украйна, пише "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че президентът на САЩ е взел на мушка елитите, някои банки и суверенния дълг на Русия и е казал, че ще последват и нови мерки, ако настъплението на Путин продължи.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Манафейко: преди 2 години
Вярно захладня.
77
9
 
5
 
! Отговори
Цезар преди 2 години
Удивлява ме голямата наивност на запада спрямо Русия. Путин винаги е лъгал нашите приятели от запада. И въпреки това някой от тях отивайки при джуджето само му помогнаха да се ориентира по добре. Спрямо агресивна Русия трябва да действат нашите приятели от ЕС, НАТО и другите западни съюзници начело със САЩ твърдо и безкомпромисно. Русия отдавна е решила да анексира двата района Донбас и Луганск,още когато окупира Крим.
76
3
 
18
 
! Отговори
Шебека Калеко преди 2 години
При предишната мобилизация на резервисти , 2/3 от повиканите избягаха зад граница .Украйнците не искат да са пушечно месо заради американските интереси
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ нападнаха Сърбия и освободиха Косово и го признаха за независима държава. И ние го признахме по тяхна заповед.
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Волдемор Зеленко, ако обяви обща мобилизация, ще капитулира. Украинският народ няма да воюва. Украинският народ иска неговите платени от САЩ наемници да се бият и да *** за Украйна. И НАТО да дойде да се бие за тях. Резервистите ще избягат отново от фронта. Волдемор Зеленко иска още пари и още безплатно оръжие от Запада.
73
2
 
16
 
! Отговори
Алоууу преди 2 години
Защо откровено лъжете и дезинформирате? Русия не е нахлувала в Украйна! Ние призмахме ли Косово - ДА. Тогава???
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До руските ss вине: добре си си избрал името *** есесовец, ***,*** та чак вдлъбнат! Хората избивали,ама тия "хора" си имат име "бойни групи десен сектор" и даже не са местни ами са изпратени от Киев. Като не можеш да мислиш поне влез във Уикипедия и се образование малко, мало.умен наци.ст
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стаматееее, хич те няма баце! Какви петролни доставки от Русия ве байно. Те представляват някакъв нищожен пренебрежим процент от целия внос в Европа. Ти за Европа грижа не бери. Тя ще намери начин да оцелее. Ама виж любимите ти колхозници, ако спрат доставките на газ, тогава батко ти *** ще трябва да печата 10 пъти повече рублува тоалетна хартия, че няма да има евраци повече.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81 МЕЧТАЙ СИ, ГЛАДНА КОКОШКА, ПРОСО СЪНУВА...
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стаматчо 85. До някъде напипваш нещата, само дето не се усещаш. че Байдън иска някак си да накара Путин да почне пръв конфликта и да спре кранчето и тогава американчето ще задоволява с втечнен газ половината Европа, а ние и тогава ще сме прецакани, защото до нас газ едва ли ще дойде. Всичко е за пари....
68
3
 
9
 
! Отговори
Хм! преди 2 години
Вие виждате нещо като война. Аз пък виждам началото на Големия енергиен обир на Европа. Тия глупости за американски газ по кораби ги оставете на мечтателите. То света не функционира от няколко години. Машиностроенето колабира. Останаха енергийните ресурси да се експлоатират за печалби до припадък.
67
0
 
1
 
! Отговори
emoliq zahariewa преди 2 години
doide da naprawi porx4ka na angelina ne i znam familiqta
66
4
 
14
 
! Отговори
ha преди 2 години
Интересна ситуация се заформя. Прецакването на Украйна започна още през 2014-та с Майдана. Добре си живяха дотогава хората, но всичко отиде в кофата... Избиха невинни хора в Одеса фашистите в Украйна и кармата си е карма. От фашистка власт нищо добро не можеда се очаква. Жалко за обикновенните хара, били те украинци или руснаци...
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква анексия, плондер?
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борко бил под натиск да засили санкциите срещу Русия, пише "Индипендънт". Ми касажи кой го натиска? Наглосаксонските елити ли го натискат да отнеме имотите в Лондон и сметките в британски банки на руските елити, споделящи патриотичната политика на Путин? Или и него го натискат натискащите байДжо пиндостански елити?
63
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера русофилските опори бяха, че Байдън си " измислял" руската инвазия, сега бранят поредната путинова анексира на украински земи! Мъка, мъка русофилска, да брани злият е много лицемерна работа!
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДобре! Ще ги изключат от Суифт. И с какво ще си плащат горивата. Такава мярка ще навреди повече на валутите, отколкото на руснаците. Американците уж искат тяхната валута да е официална, пък сега ще елеминират Русия и зорлем ще ги карат да търсят друга.
61
1
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
"До това развитие се стигна, след като Русия започна да прехвърля войски в Източна Украйна, коментира "Гардиън". - Малка подробност - Русия още не започнала да "прехвърля" войски в Източна Украйна...
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключете си телевизора, вие нормални ли сте какво нахлуване бълнувате.
59
8
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Русия спира петролните доставки,цените скачат в небето.Няма топло,светло и гориво за превозните средства.Ползваме от хранилищата няколко седмици,после всичко се парализира,транспорт,производство.....всичк.Хората в Европа хващат сопите,елита е изринат,правителствата са свалени....Русия на бял кон "влиза" за втори път в Европа.......да продължавам ли?Или има мислещи хора в тоя сайта и в тая държава?!?