Политолог: За Путин няма вариант да загуби войната, би било унижение

Институции и политици у нас тълкуват по различен начин националния интерес
2 мар 2022 21:11, Анисия Иванова
295
Политолог: За Путин няма вариант да загуби войната, би било унижение
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повечето руснаци не одобряват войната срещу Украйна, според последните изследвания на общественото мнение в страната, което се дължи не на последно място на дългите години тесни връзки между двете държави. Това коментира доц. д-р Петър Чолаков, политолог, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.
.
"Руското обществено мнение започва да върви срещу Путин, но по-важно е, че икономиката на Русия е пред задушаване, което ще доведе и до брожения сред олигарсите. Никой не може да управлява само със сила - колкото и да е голяма армията и да е слаб противникът, ти се нуждаеш от легитимация."

За Путин няма вариант да загуби войната, това би било унижение както за него, така и за самата Русия, коментира Чолаков. "Той започна войната с грандоманската представа, че е възстановил Русия от пепелищата на унищожения СССР - сега ще покори Украйна, която се разбунтува срещу Русия."

В първите дни на военните действия руският президент се е опитал да откаже Украйна от съпротива, без да използва голяма сила, за да няма големи разрушения и да не настрои украинците и световната общност срещу себе си, коментира Чолаков.

Българското общество започва да разбира, че българският национален интерес не може да се колебае между Кремъл и членството на страната в НАТО и ЕС. Българските политици от своя страна обаче продължават да дефинират този интерес по начин, различен между различните партии, каза още гостът.

 "От гледна точка на българското общество се наблюдава пълен обрат - през 2020 г. одобрението на президента Путин бе 58%, сега неодобрението скочи, а одобрението се срина... Русия загуби информационната война и в България."

Парламентарно предстaвени партии като "Възраждане" продължават да демонстрират прокремълските си нагласи с поведението си, въпреки че отричат да имат такива, каза Чолаков. Около фигурата на освободения министър на отбраната Стефан Янев също се е съсредотoчило проруско ядро от обществото. Неговото уволнение е предимно одобрявано от българите, които са започнали да правят разлика между Русия и политиката на управляващите в Кремъл.

"В самото правителство БСП има съвсем различна представа за това какво е българския национален интерес... На такова високо ниво този интерес се дефинира по различен начин от премиер и вицепремиер."

Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова продължава да говори, че позицията на партията ѝ винаги е била срещу санкциите за Русия, докато премиерът Петков води твърда НАТО-вска и проевропейска политика, коментира Чолаков и добави, че е имало смесени политически сигнали и покрай уволнението на Стефан Янев и смяната на кандидата за неговата позиция (Драгомир Заков зае поста, след като първоначално бе предложен Тодор Тагарев с уговорката, че трябва да се постигне консенсус в коалицията - бел.ред.)

"Не е тревожно, че се сменя министъра на отбраната, а че има различни сигнали, които се променят от сутрин до вечер... Има поне две гледни точки за българския национален интерес - едната, изразявана от БСП на много висше място в държавата от вицепремиера Нинова, и другата на премиера Петков, осъждаща случващото се в Украйна и поведението на Русия."

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
0
 
! Отговори
Ох Ох преди 2 години
Бункерното джудже се застреля в крака, и скоро ще си удари главата в пода, но за нещастие хиляди вече умряха, а милиони са обречени на страдание. Историята се повтара....
207
0
 
2
 
! Отговори
Не иде реч преди 2 години
За спечелване на някаква война, с цел "Възраждане на СССР". Това е профанизиране на проблематиката, за елементарно устроени мозъци на футболни агитки. Русия адресира съвсем друг проблем, касаещ нейното физическо оцеляване. Ултимативната цел на Кремъл е укрепване и подсигуряване на нейният западен "фланг". За целта Украйна ще спре да съществува като самостоятелен политически субект на международната карта. И това не е въпрос на някаква чест или перчене.
206
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не скача е червен . Който скача по команда е овца. Олигарси има в Русия има и в Европа. Всички губят. Но истинските губещи са обикновените хора и от двете страни.
205
17
 
4
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте Паляци,рашисти!!Дори аз обърнах кормилото на 180 градуса и заклеймих довчерашните ми амовци,а вие с горепосочения професор в кавички продължавате да летите в облаците и да дрънкате като празни тенекета от овче сирене?!Няма как Путин да победи!Вече е загубил отдавна тази война!Украинците почват да го налазват от всички посоки,така,че най много две седмици още и ще вее байрака да се предава!Генерали и военни ще го линчуват собственоръчно!Така,че вземете пуканки,кола и гледкайте сеири!!
204
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна била заплаха за Русия, ми той Китай е много по-голяма заплаха, Путин що не нападне Китай?За Макетата знам че не нападат само щото "дека че ги гробиме"
203
4
 
6
 
! Отговори
до 243 преди 2 години
Има един сайт"Розетка.уа". В него има предимно стоки за дома и мнения от потребители.Част от коментарите са на руски.Явно стоките са купени от руско пишещи хора.Такива скъпи домашни електроуреди купуват,че българи не биха могли да си позволят!
202
11
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Кремълският гном има същата "болест" като Хитлер и ще си получи заслуженото. Но докато това стане, ще докара много бели до главата на всички държави по света ! Той знае , че притежава най-много територия в света и има къде да се скрие при една евентуална световна война с ядрено унищожение - не му пука за деугите ! Доста от останалите руснаци също мислят така.
201
6
 
9
 
! Отговори
до 243 преди 2 години
Не знам откъде си прочел това за убийствата на руснаци от украинци.Години наред много пъти съм чел в интернет "Росийская газета",особено след пандемията. И в нито един брой не прочетох нищо такова.Все пак този вестник е руски.И в него нищо такова не пишеше!Не защитавам украинците,но съм учуден защо досега нищо затова не чух.
200
7
 
9
 
! Отговори
хм преди 2 години
Хитлер е загубил войната срещу титовите партизани.САЩ загубиха войната във Виетнам.СССР и НАТО загубиха войната във Афганистан.Във всички тези войни огромни армии въоръжени с модерни оръжия не можаха да се справят с население,въоръжено и решено да се бие докрай.Да Путин може да завладее Украйна.Но съпротивата ще е огромна и загубите му ще са повече отколкото на САЩ във Виетнам. А те са 128000 убити войника!А докопа ли се украинеца до немско оръжие,немска оптика Русия може и да не успее!
199
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето не иска някой на границите му да живее добре, защото и руснаците ще поискат, а режима му ще падне. Абсолютен диктатор.
198
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво нещо оправдава война в 21-ви век. Може би на руснаците им е тясно в Русия.
197
9
 
18
 
! Отговори
хм преди 2 години
Опорката "Путин защитава руснаците в Украина" се срина с трясък. Украинците казват - рускоговорящ съм, но съм украинец и воюват срещу окупатора. Харков още се държи. Никой по никакъв начин не е притеснявал рускоговорящите в Украина. Лъжите на кремлядите вече не могат да ги спасят от пълен крах. Ще следват санкции по всички направления докато се сринат агресорите. Подцениха украинците. Вместо да изпаднат в паника и да молят "братята" за милост воюват за земята си. Силен народ. Ще ги има.
196
10
 
14
 
! Отговори
хм преди 2 години
Путин вече загуби тази война. Путин вече е *** дума в целия свят. В ООН Русия е подкрепена от четири държави между които Сирия и Сев. Корея. Светът съчувства и подкрепя Укрина и украинския народ. Дори да разруши украинските градове и инфраструктура какво ще прави в държава, където не го искат, какво ще прави с народ, който на втория ден след окупацията на населено място излиза на митинги с украински знамена и скандира "вървете си в къщи". Ще убива и ще сплашва? Колко и докога? Потъна Путин.
195
8
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До АнонименТака е, но за съжаление, това не е добре за никого... Един силен Путин ще е нещо ужасно.. Не се знае дали няма да иска да си върне после прибалтийските републики и Молдова. По-точно се знае - те са следващата цел.
194
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се притеснявай.Путин няма да загуби войната.
193
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля че лукойла май не е руски ,собственика тукго няма там има много хотелчета и е от нашите хора
192
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плещи но говори истината ,,политолози ,експерти ,дипломати всички са платени ,и лъжат сащ и НАТО ,новия ни каза ,НАТО не е лоша дума ),добре де колко войни до сега предизвика сащ ?
191
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя па плешо кви глупости дрънка! За Путин щяло да е унижение да загуби войната. Една война или се печели или се губи. Горкият, унизен Путин, ако загуби, де....Ама тоя анализатор, че си качи рейтинга, вероятно. И ако не е женен то ще стане много желан ерген.
190
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като видиш по кои телевизии се разкарват тези експерти и видиш кои са собствениците на тези телевизии и всичко става ясно
189
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя доцент да ги драска тия негови мисли в вестник Либерален преглед където си и пише и затова му плащат , доценти докторанти с малките заплати са се отдавна продали на разни либерал демократи , те изкараха че и Батак няма