Русия доставя газ само в рубли, ако страните са неприятелски

Путин с набор от мерки
23 мар 2022 18:00, Петя Славова
386
Русия доставя газ само в рубли, ако страните са неприятелски
Снимка: БГНЕС

Русия отказва да приема от окачествените от нея страни като "неприятелски" И плащания за доставки на природен газ в чуждестранна валута, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Реших в най-кратки срокове да приложа набор от мерки за прехвърляне на плащането - нека започнем с това - за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли", посочи той.

Затова, обясни Путин, се планира Русия да се откаже от всички „компрометирани“ валути при такива плащания, предава БГНЕС.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори.

"Бих искал да подчертая, че Русия безусловно ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, както и с принципите на ценообразуване, определени в сключените по-рано договори", каза той.

Президентът добави, че чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции, след като Русия конвертира в рубли плащанията за газ от неприятелски страни. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

"Искам от правителството да предостави съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции", нареди Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Юда Шойгу е получил сърдечен удар (или пък удар с твърд предмет по главата) когато Путин е видял немощната си армия. Сега Шойгу го лекуват от удар.
222
2
 
15
 
! Отговори
според мен преди 2 години
За Путин населението е по важно от територията! Ако съществува вероятност в една ядрена война да затрие цялото население на натовските държави, като загуби голяма част от руското население, то той ще направи това, защото дори и малко руснаци да останат, ще си направят държава може би някъде в далечния Сибир където няма да има радиация, но САЩ и Европа ще бъдат превърнати в радиоактивна заразена зона в която нищо няма да вирее.
221
2
 
24
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Ако всичко беше толкова евроатлантическо розово,щяха ли да опитат да заглушат всички руски канали и да ви облъчват единствено и само с пропагнда?Как пък никой не проронва думичка за Азов,Айдар,Донбас.Спряха руските параолимпийци от състезание,това не е дъно.Неолиберализма копае дъното.
220
7
 
3
 
! Отговори
Юда преди 2 години
Абе. Каде ли изчезна Шоигу? Ххх
219
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засега "Овергаз" са доволни и на левчета, макар че според мОн-Човото едноГОДИШНО управление сметката за един месец от 140 лв. миналия януари сега стана 607 лв. Да живеят мОн-Чу и всичките му харвардски матрьошки!
218
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саудитска Арабия подобно на ОАЕ няма да се кланя на Вашингтон или Лондон. Саудитска Арабия реши да остане лоялна към ОПЕК. С по точни думи няма намерение да стане враг на Русия. Взаимодействието между Русия и Саудитска арабия става все по интензивно и смислено с всяка изминала година.
217
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Боби, имаш само изгоряла скрап от 65 километровата колона. Стига си хвърчал в облаците с твоята Русия. Нищо не става от нея. Видяхме че 22та армия в света стопи лагерите на 2та армия в света.
216
20
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Рублата не е платежно средство а шарени хартийки. Путин задълбочава руската криза.
215
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с тоалетна хартия няма ли да може да се купува, щото тя стана по ценна от рублата?
214
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Се там. Вече е решено деверсификация на Европа. В дългосрочен план вредите са нанесени по раша. Ако не го свалят и някой нов да оправи ситуацията някак си.... лошо за тях. Европа е богата, ще се приспособи към скъпите горива. Но руския народ , ще трябва да се приспособи към глада и мизерията. Както и неприязъм на всякъде по света.
213
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами само заради това му изказване, рублата прави рекорден скок и от половин година насам е под 100 рубли за долар. Ако наистина започне да продава в рубли и сделката между Китай и Саудитска Арабия (Китайците да купуват петрола в йени) се осъществи, долъра ще се срине неимоверно. Но когато в началото на войната рублата падна до 130 за долар казах, че истината в момента е там и който има пари да купува, ми нацъкахте 164728 минуса.
212
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неприятелските страни с рубли а приятелските с долари. Нещо не схващам путинската логика. Би трябвало да е обратно. Или то вече няма приятелски страни всички станаха неприятелски.
211
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другия стълб са самолетоносачите, ама вече не фаща дикиш))
210
7
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Когато реп. Конго стане ядрена сила тогава и Русия ще може да се лиши от европейския пазар.
209
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дискредитирани валути"... хахах...че то по-дискредитирана валута от рублата има ли!? В момента една рубла е около 1 стотинка. А копейките...за тях не стига мястото след десетичната точка.
208
4
 
15
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
До Ламята: Оценката за решението на Русия да продава газта в рубли ще я даде курсът долар - рубла на международният пазар. Да следим как ще се променя в близките дни. Без да съм специалист, мисля, че рублата ще поскъпне спрямо долара.
207
1
 
6
 
! Отговори
Новият преди 2 години
световен ред засега се отлага............поне временно!!!
206
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гениален ход дядо Вива. Гениален Браво
205
3
 
15
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
По-умните от вас ,знаят че един от трите стълба ,на които се крепи долара е нефта.Връзването на рублата за газа,сега звучи ли ви по-логично?
204
2
 
6
 
! Отговори
Просто и ясно преди 2 години
Русия УСКОРИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА СИНТЕТИЧНИЯ ПЕТРОЛ. БЛАГОДАРИМ! ЗА ЖАЛОСТ ТОВА Е НА ГЪРБА НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА В УК.