Русия ограничава износа на маслодайни семена от 1 април

Тези мерки са резултат от засиленото търсене на на слънчоглед и рапица
31 мар 2022 23:35, Йоана Цонева
50
Русия ограничава износа на маслодайни семена от 1 април
Снимка: БГНЕС

Руското Министерство на земеделието е подкрепило предложение за квота за износ на олио и шрот, както и забрана за износ на слънчогледово семе и рапица от 1 април 2022 г. Както се посочва в Telegram канала на министерството, това се прави за защита на вътрешния пазар и задоволяване на нуждите на преработвателните предприятия.

"Подкомисията по митническо и тарифно регулиране подкрепи ограничаването на износа на маслодайни семена и продукти от тях. За защита на вътрешния пазар и задоволяване на нуждите на преработвателните предприятия Министерството на земеделието предложи следните мерки. Въвеждане на нетарифни квоти за износ на слънчогледово олио (в размер на 1,5 млн. тона) и шрот (700 хил. тона) от 15 април до 31 август 2022 г.

Предвижда се тяхното разпределение между производителите по исторически принцип. Налага се временна забрана за износ на слънчоглед и рапица от 1 април до 31 август на текущата година“, се казва в съобщението.

Още по темата
Както отбелязват в министерството, в момента на фона на рязкото увеличение на световните цени на слънчогледовото масло и маслодайните семена има повишено търсене на руски продукти. Освен това е подкрепено предложение за ограничаване на броя на контролно-пропускателните пунктове, през които е възможен износ на такива продукти.

За соевия шрот се предлага да се запази само морският контролно-пропускателен пункт в Калининградска област, а за соевите зърна - контролно-пропускателните пунктове в Далекоизточния федерален окръг.

"Този набор от мерки ще премахне възможността за дефицит, както и рязко увеличение на цената на суровините и социално значимите продукти в Русия", казват от министерството, цитирани от ТАСС.

Руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев на среща на руския президент Владимир Путин с членове на правителството на 23 март заяви, че за да поддържане на стабилна ситуация руското земеделско министерство е разработило допълнителен набор от мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Bomb преди 2 години
2 яйца вече са левче. 11 яйца, 1 козунак и един пакет макарони са 9 лева. Държавата кога ще ме компенсира за 50% инфлация? 100 дни управление-100% инфлация????
31
0
 
14
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Много от долусписващите явно живеят със старите соц спомени за Коми, СССР. "Умните", на които не им се ходи до Москва, Санкт Петербург и РФ явно нямат и на представа, че това са скъпи туристически дестинации и много са им тънки джобовете за там. Русия не е бедна от към ресурси и храни страна за да я мислите. Но помни уроците от миналото си и уважава храната, руснаците не са ли'гочи консуматори за разлика от западните и наши глезени геве'зета. Не и берете дерта!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44....и за десет години да има храни в ес, борсаджиите ще предизвикат огромно увеличение на цените.
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39. Хи-хи-хи, сънуваш ли, сънуваш ли?
28
5
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
До реалистЪ. Май си объркал държавите. Е, нищо, явно си свикнал със соц пропагандата.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ну да... обрачът около европата се затяга... хем без работа, хем на студено, хем гладни... и за всичко това може да благодарим на сащ и глобалистите! Ай честито!
26
16
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
И тук са налазили ***.Как напишеш нещо истинско за вожда джудже и съсипаната от него държава,се почват минусите.А си мислех,че само във факти бг сънуват.Запада е светлинни години пред Раша.За това жужето искаше да отслаби Европа.Скоро ще си завре главата в дупето.
25
3
 
6
 
! Отговори
русофилка преди 2 години
Да, Господинг Путинг! Точно така, Господинг Путинг!
24
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбирам логиката на тази война и защо точно след ковид кризата трябваше да прави нова криза Путин?Вместо да се върви напред в науката,там да се влагат средства,сега ще трябва да се въоръжават всички държави.Така се връщаме назад вместо да напредва светът.Ако ще се надпреварват в нещо,нека е в космоса,науката,технологиите.В 21 век да се избиваме като преди 100 години не е нормално.При толкова глад в бедни африкански държави,ти да спираш суровина,която може да спаси човешки живот,защо?!
23
31
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Путин убива Русия, бавно и мъчително. Семената за посев идват от запад. Ако си ползват свой и добива пада в пъти. Това важи за всичко. Въпреки, че произвеждат огромно количество зърнени култури, Русия внася 80% от храната и лекарствата. Ще се научат за ядат трева, газ, нефт, въглища, руда и др. такива.
22
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като брюксел реши, че въглищата са зелени, следва да реши и че камъните са мазни. Ще ручате картофки на каменно масло!
21
7
 
18
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Олиото ще удари 20 кинта. Просто ми запомнете думите. И не, със зехтин не се готви.
20
12
 
7
 
! Отговори
Star преди 2 години
Руснаците да си пазят олиото,ще им трябва.
19
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла България е за Русия и Путин. Англо-саксонските агресори не са желани в 90% от страните по света, включително нашата.
18
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това чака онея "83 пронцета" . Изолация, порожки и руска салата. Без тв , без спорт, без нормални неща в глобалния свят. Ама като седят и блеят да си го ядат. Не ме интересуват. Тяхна си работа, като искат още един комунизъм да преживеят.
17
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 "е те поне има за какво да чакат. При нас опашки няма щото както казах олио въобще няма. При нас в Казанлък всичко живо псува Украинците." Явно не си живял през комунизЪма, иначе щеше да знаеш, че празните магазини бяха ИЗКЛЮЧИТЕЛНО характеристика на източния блок и конкретно на България. А защо в Казанлък хората са бесни на нападнатия а не на нападателя, тази мистерия може да бъде разбулена само от сериозни психиатри.
16
3
 
5
 
! Отговори
Крумови закони преди 2 години
Летят самалиоти и танки гарят....
15
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз не бързам за никъде. В близките 100 години нямам никакво намерение да посещавам Империята на Злото. Питах, за да знам кога да си пусна да погледам и да се посмея на руските крепостници, които висят на опашки като ние през 80те :))))" - е те поне има за какво да чакат. При нас опашки няма щото както казах олио въобще няма. При нас в Казанлък всичко живо псува Украинците.
14
4
 
6
 
! Отговори
СЕМКАТА преди 2 години
Байден ще ни даде споко.
13
22
 
11
 
! Отговори
Руснак = слънчоглед преди 2 години
Не се притеснявайте. В Украйна сега ще пораснат десетки хиляди руски слънчогледа. Украинската почва ще в добре наторена с руска тор.