Депутатите обсъждат въпроса с оръжия за Украйна: Ще се стигне ли до предсрочни избори?

Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено, коментира Първан Симеонов
4 май 2022 09:06, Петя Славова
186
Депутатите обсъждат въпроса с оръжия за Украйна:  Ще се стигне ли до предсрочни избори?
Снимка: БГНЕС

Горещият въпрос дали България ще предостави оръжия в Украйна ще дебатират днес депутатите. Към момента предварителните нагласи показват, че БСП и "Възраждане" не одобряват военната помощ. А от БСП дори се заканват да напуснат управляващата коалиция, ако това се случи.

"Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено след това. Широк мандат може да бъде даден на правителството, но после кабинетът може да действа или с боеприпаси и оръжие, или с военноремонтните дейности. През цялото време ще е ходене по въже", коментира пред Нова тв социологът Първан Симеонов.

Според него БСП започва да прави "плавен завой".

Още по темата
"По всичко личи, че БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни – и западните партньори, и обществото, и БСП", коментира Симеонов.

"Управлението знае, че не може да произведе друга политическа конструкция. Балансът е много деликатен и труден. Коалицията не излъчва стабилност, защото са в тази ситуация от 2 месеца", заяви политологът Анастас Стефанов.

"Нинова най-вероятно ще успее да вземе някакъв политически дивидент, тъй като постави някаква червена линия и се върви плавно към политическо решение, което да удовлетворява нейните партийни интереси", каза Стефанов.

Според социологията обществото чува повече президента. "В България на всичко казваме "да". Нинова в последните години си изработи образа на политик, който казва и "не", заяви Първан Симеонов. Според него мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, които категорично "не са наивници". "Най-вероятно ще намерят начин. Нито западните фактори искат нещата в България да се разклатят, нито опозицията, нито обществото", смята Симеонов.  "Хората не искат вътрешнополитически трусове, искат някой да си върши работата".

Според Анастас Стефанов президентът е взел определена политическа линия, която изповядва неговите интереси. „Колкото повече властта изпада в хаос, президентът настъпва там и формулира своята теза. Това води до по-студените отношения. Струва ми се, че президентът ще продължи по тази линия”, каза Стефанов.

"Лепилото на коалицията" в момента не е толкова Борисов-антиБорисов, а е по-скоро Русия – антиРусия, смята Първан Симеонов. Това било традиционното разделение в българското общество.

"Борисов излиза лека-полека от изолацията и получава шанс да се доказва пред западните партньори", смята Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карадайъ кога ще научи български?!
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 124:а теб бомбандира ли те?Ако не е Путин самите украинци се бомбандират.8 г. не спряха свои да бомбят.Знаеш ли,че сега в западна Украйна разпитват всички проруски украинци,а някои са безследно изчезнали,други са застреляни!Хората там не смеят на правилен руски да говорят и са задължени да ползват украинския диалект.
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЗБОРИ!
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хилнатите скоби "могучая" воля е текста. Постоянно нарочно се интерпретира кой както му падне.
90
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Как Полша, Чехия, Словакия, Естония, дават оръжие на Украйна, само ние се ослушваме...." - тия държави докато Русия ги е размятала и думкала с танкове, ние сме им се смяли и сме пращали храна на руснаците за да ги мачкат. Според мен от солидарност къв старите си и новите си партньори требва да пращаме оръжие и на двете страни на конфликта докато не измрат всички мъже северно от Бъргария. Дано всички изброени от теб барабар с англо-саксоните се самоунищожат.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то трябва да мислим преди да изпращаме, че назапад взеха да се усещат, че постепенно тяхната защита намалява изпращайки оръжията си на Украйна, та ние като пратим, на нас какво ще ни остане е въпроса
88
4
 
12
 
! Отговори
Акъл преди 2 години
Украинците не ни искат оръжие от нас,но нашите ще гласуват.Ум царува,ум робува,ум патки пасе!
87
11
 
7
 
! Отговори
Да прогоним от преди 2 години
Страната си путинофилите! Моментално!
86
2
 
3
 
! Отговори
PAJERO преди 2 години
До КРЕМЪЛСКИЯТ САТРАП Да продължи на Изток, че той, Путин идва от изток, накъде ще го спира НАТО?! Много прости хора започнаха да си въобразяват , че са нещо повече като са докопали клавиатурата.....
85
6
 
16
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Нови избори.ЗА.БСП И ВЪЗРАЖДАНЕ.НЕ на войната,не на ваксините,край на 33 годишни демократични простотии.
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Европа скоро ще пее - Путин, водка и руската мечка!
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще се заемете с галопиращата инфлация?Как така на бежанците по 40 лв на ден.Има хора, които работят за по-малко и тези хора ви плащат заплатите.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
111 щеше да знае ако е българин ама не е
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 108:Ти като не си в България и не си български гражданин как да знаеш от какво?
80
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие украйнски депутати ли сте?Защо не вземете да спасявате България, българите изчезват все едно сме във война.
79
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие дори ако не искате, не осъзнавате как вътрешно рашките са ви промили мозъците :))) Ние не мразим Русия, то всъщност никой не мразим, ама те нас ни мразят, не говоря само за руснаците :))) Путин сам си е виновен, ама щом се смята за "изключителен и могучий" :)))
78
12
 
7
 
! Отговори
Бивш Фил, твърд ФОБ преди 2 години
България тръгна да излиза от руската зависимост. Гордея се , че парламента прие тази стъпка ! За премиера само позитиви - сам срещу всички - срещу БСП , Срещу президент , срещу ГЕРБ , срещу опозиция от копейки ! Браво ! И то да водиш страната в правилната посока на развития свят ! Газа ще го преживеем на по висока цена, ние сме свикнали да сме в кризи ! Но отървем ли се до края на годината от това , страната ни тръгва към европейско развитие ! Русия единствено ни дърпа назад !
77
7
 
3
 
! Отговори
Кличко : преди 2 години
Благодаря за оказаната помощ !Няма да забравим ! Няма !
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите обсъждат демилитаризация на България в Украйна.Каквото и да се прати ще бъде унищожено.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано, че Денков е един от тези дето ми лази по нервите