Експерт: Балканите и Кавказ са следващите горещи точки

Китай има своя специфична политика спрямо Русия, смята Николай Кръстев
10 май 2022 20:00, Анисия Иванова
108
Експерт: Балканите и Кавказ са следващите горещи точки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С инвазията си в Украйна Русия не само се изолира, но и направи Европа по-единна. Виждаме, че всички членки на ЕС действат заедно и вече няма държави с много независими политики. Това коментира Николай Кръстев, журналист и международен наблюдател на процесите на Балканите и в постсъветското пространство, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Европа вече гледа на света през общ интерес, който гарантира и икономическата и сигурност. Обединението днес се пълни с много съдържание, всички обединени действат против общ враг. Дори трайно неутрални страни като Финландия, която поддържаше дипломатически контакти с Русия, вече дава сериозна заявка за НАТО“, отбелязва той.

Още по темата
По думите му, Путин вече е сам в Русия и на честването на 9 май в Москва вчера "никой от старите ветерани не го гледаше в очите". За няколко поколение напред Русия ще трябва да обяснява кое я накара да действа по начина, както Хитлер действаше срещу СССР.

Журналистът подчерта, че вече има и по-стабилна координация между Вашингтон и Брюксел, за разлика от времето на предишната администрация на Тръмп. "Вашингтон се завърна в играта, от 6-7 месеца има голяма синхронизация с ЕС, особено по въпросите на Балканите и сега за Русия", каза той.

Според него Балканите и Кавказ са следващите горещи точки. "Европа преоценява своята политика и преосмисля евроинтеграцията на постсъветското пространство", смята той.

"Интеграцията на страни от Балканите и Кавказ няма да стане толкова бързо въпреки силните крачки, които се извървяват в момента, но перспективата за членство в ЕС е знак за Москва да не предприема действия срещу тези райони. Европейският съюз е основан на свободната воля и Русия не може да предявява стратегическия си претенции като например отказването на цяла Източна Европа от НАТО, без да се съобрази с желанията на самите държави", добъви гостът.

Според Кръстев Русия днес е безкрайно самотна, изкопала е голяма яма около себе си и дори Китай не желае докрай да работи с тях.

"Китай засега изчаква и има своя специфична политика спрямо Русия. Въпреки това видяхме, че той отказа да предостави юана като резервна валута. Не можем да смятаме, че Китай и Русия вървят заедно, те просто имат някои общи интереси, но не са толкова свързани".

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
10
 
! Отговори
Кекъл преди 2 години
До ВЪПРОС -- Доста си глупавичко човече, ами питай китайците дали няма Ковид, всеки с филма си, а защо не питаш Лукашенко как така Беларус стана най-вакснатата страна по темпове в Европа? А защо цяла Русия я вакснаха като хората над 50 бяха дори задължени със закон да се ваксинират? Отдавна е ясно, че вие "конспираторите" сте с плосък мозък, не ви се мисли или не можете и го отдавате всичко на някви тайни заговори, сили и кукловоди
29
2
 
3
 
! Отговори
Qadi Seyfullah преди 2 години
Няма да стане, друг път. На Балканите единствени истински мюсюлмани са в Босна. Половината учат в Саудитска, има уахабитка идеология и влияние. Нито турци, нито албанци са толкова религиозни, колкото сръбските мюсюлмани. Ако им посегнат ще дойдат и араби да се бият. Не гледай, че е точка. В Европа държавите са малки, което не значи, че не може да стане патаклама за секунди. И тази точка е 80% босненци, а правата са 1:1:1 за босненци, сърби и хървати. Но шовинистите искат още.
28
4
 
12
 
! Отговори
На майму преди 2 години
Ни ни направихте! Зелени грети, не яжте месо, слагайте маските, сваляйте ги, хакайте си ваксини, антибиотиците били вредни, природата била хубава, ама хората - лоши, спин, ковид, алергия, нов хепатит по децата, олиото лукс, карайте велосипеди, стани, легни!!!А вижте колко ефективно действат в шри ланка! Премиерът и бпат му крадат? Запалиха ги отвсякъде! Народ, а не мр ъша!
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще стане гореща точка Кравария
26
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи казано Путин закопа Русия.
25
8
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Много Експерти , много Нещо .Бря , Бря .Помните ли Ковид и Експертите ?Истината е проста - Харков , там се произвеждаше Ковид в САЩ Лаборатории на Частната Фирма на Сина на Бай ДЪН ?Има ли Ковид ДНЕС ? Няма . За това Целувайте Ръце на Руската Армия .
24
7
 
3
 
! Отговори
Qadi Seyfullah преди 2 години
Турция сме гаранция за Босна и тя ни е поверена да я пазим. Разберете, ако сърбите посегне на Босна, Турция ще ги помете. Вече не сме 90-те, реалностите са други. Сърбоманите тръгнат ли да се обединяват ще бъдат разбомбени с байрактарите. Аскерът също ще влезе и няма да излезе поне сто години. Ако имат и грам мозък няма да престъпят тази червена линия. В противен случай ще бъдат пак под османско. Както и на Русия не им е до тях сега, ще я втасат.
23
1
 
2
 
! Отговори
Ебелин Чукондуроф преди 2 години
Тук съм!
22
3
 
5
 
! Отговори
Месалина Кучкоделова преди 2 години
Търся си силен,мускулест и издръжлив мъж за една нощ!!
21
5
 
11
 
! Отговори
Chimerica преди 2 години
Китай е фабриката на САЩ. Икономиките им са скачени съдове. Ако едните потънат, потъват другите. Само тук промитите смятат, че Китай се бие срещу САЩ, и то с Русия. Русия няма нищо освен природни богатства, които не са незаменими. Ноухау има в САЩ. Толкова. За какво Китай да си рискува пазара с подкрепа за някаква война, която не ги засяга. Напротив, гледат сеир отдалече и не ги е еня за Путин.
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таня в кой свят живееш бе моето момиче? Всики драпат към своята си черга. Много била единна Европа! Ха, в мига в който й настъпят интереса на някоя от държавите и започва с цирковете. Но на тях никой нищо не им казва и не ги накязва. Ние обаче сме длъжни винаги да сме коректни. И накрая не сме дори второ качество, а някакво енто такова. Хайде стига вече!
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най смешните в тая ситуация излязоха пак филите с техните Фантазии за Монголи и Жълти. Едните щяха за седмица да превземат Украйна , а другите щели да смачкат Сащ :)))) Клоуни
18
16
 
5
 
! Отговори
о, ДА ..! преди 2 години
Много ми се иска в близко време всеки ден ден да падат бомби над София и над големите градове над страната. Представете си само само какво какъв екшън ще стане ..! Повече бомби, повече емоции .! В провинцията всичко ще бъде спокойно. Руски паметници? Да се махат, но и да се редуцират! Броя на руските дипломати също трябва да бъде намалено от 114 броя поне на 10-15 броя. Тези хора нищо добро не правят за доброто на България. МУТАфанова да си събира багажа и да е поема към Москва ..!
17
3
 
3
 
! Отговори
колкото преди 2 години
ти е по голямата главата толкова повече подценяваш другите ! Те (другите) трева пасът ! КОЙ Е КАЗАЛ ОТ КЪДЕ ЧУЛ , ЧЕ ТОЗИ Е ЕКСПЕРТ !!!!!!!!
16
3
 
12
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 2 години
Горещата точка е между двете задни бузи на този на снимката.!.
15
3
 
17
 
! Отговори
бо преди 2 години
Поредният ли зач . Немат свършване .
14
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие ни докарайте до просешка тояга и после обявете, че лошия Путин е разпалил конфликт!
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 Абсолютно верно да. Кой е Китай ? Нали се сборичкаха със Сащ, какво стана? Хуивей почти фалира, Тик Тока с гавра го прехвърлиха в ръцете на Американски компании. И тнОт тогава чувал ли си Китай да плаши Сащ :)Охльов
12
2
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Какво е Китай без пазарите на ЕС и САЩ? Ако покупателната способност намалее, съответно ще намалее и производството на Китай. А това за тях е пагубно.
11
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е никой. Ако и наложат санкции с икономиката и е свършено. Сащ и Европа им е огромен пазар за технологии. Ръцете им са вързани. По добре да си трайкат. Тръмп им показа бързо, колко са слаби. А русия даже не знам, как реши да се пери на САЩ и Европа. Това е самоубийство.