На Украйна ѝ свършва оръжието, ще даде ли България своето?

"Оръжие за Украйна" и "Газ за рубли" е политическото разделение у нас
7 юни 2022 14:03, Анисия Иванова
191

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко поиска официално с нота оръжие от България за Украйна. Междувременно шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Димитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета.

"Украйна пак поставя този въпрос, защото толкова бързо се изхабява и свършва оръжието, което се доставя от западноевропейските държави и САЩ, че вече започва да буксува производството на нова техника и ново въоръжение в Европа. Не се смогва с доставките на нови компоненти", заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него в момента всякакъв вид оръжие е необходимо за Украйна.

Още по темата

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество се съгласи, че Украйна има нужда от все повече въоръжение.

"Ако гледаме от българска гледна точка, въпросът е по-скоро политически. Българските политици и партии са разделени на два лагера. На знамето на едните пише "Оръжие за Украйна", а на другите - "Газ за рубли", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от едната страна са БСП, "Възраждане", неслучилата се партия на Стефан Янев и президентът Румен Радев, а от другата - всички останали.

"За пореден път усилията на Русия да внесе раздор в нашата политика са успешни. Изпускаме отново шанс да се откъснем от зависимостта, която имаме от руските енергийни източници и съветските оръжия", коментира Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър смята, че Русия целенасочено омаломощава възможностите на военновъздушните ни сили. И изтъкна, че НС тепърва трябва да обсъди безвъзмездното предоставяне на техника за Украйна, но и продажбата на такава.

Керемедчиев припомни, че България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна.

"Нелепи са предложенията България да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна. България не е равно отдалечена от двете държави, но прави впечатление, че сме една от страните от ЕС, които не са изпратили военна помощ. Бежанците са приети добре у нас, но това не решава събитията на фронта. За Украйна най-важно е кой изпраща оръжия", посочи Димитров.

Събеседниците изразиха мнение и по темата с ядрените заплахи от страна на Москва.

Керемедчиев уточни, че Русия използва всякакви алтернативи, включително заплаха с ядрено оръжие, защото другата ѝ сила е ангажирана в конфликта с Украйна.

"Ядрената заплаха е единственият аргумент, чрез който Русия държи настрани държавите от НАТО и ги спира от директна намеса в конфликта", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ще й даде "средния "!
163
13
 
4
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
С изпращането на оръжие за Украйна България печели две неща:1.Признателността на украинския народ и доверието на целия Евроатлантически свят.2. Безплатно модернизиране на българската армия със съвременно НАТОвско въоръжение.
162
2
 
7
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Спомнете си мъчителния преход и гладните му години. Спомнете си и финансовата криза от 2009. Това ще ви помогне да разберете какво идва, ако вече не е дошло.
161
0
 
10
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Тези, които пишат глупости във форумите, могат да оставят децата си да гладуват. Много трябва да се работи. Много, много. Явно новото време направи някои безразлични към тежките кризи. Пандемията ме наведе на този извод. Който без разум и без да е наясно дали иска е купувал джипове и последен модел телефон, сега е бесен. Е, понякога това бива прекъсвано от някаква криза. Не ни трябват скъпи неща, а работа, любов и някакви интересни хобита.
160
0
 
4
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Въпросът с оръжията е много сложен. И тези анализатори не могат да знаят какво ще става занапред. В друг сайт четох, че Асен Василев е казал, че войната може да продължи 4-5 години. Веднага са го оплюли някои за тази прогноза сякаш знаят повече от него. По-притеснително от войната и пандемията е, че 1-2 % във форумите се опитват доста арогантно да диктуват общественото мнение и да забраняват на другите и да им заповядват. Никакво право нямат. Като знаете, че има инфлация, мислете за децата си.
159
0
 
3
 
! Отговори
До Тони преди 1 година
Защо не правиш вятър а...надявам се че ме разбираш...
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 170Про'ст си! Борисов още преди 9 години ви каза на европеидите, че сте про'сти и ти, ето след 9 години, още не си го вдянал. Факти.
157
1
 
19
 
! Отговори
до 170 преди 1 година
Отговарям-ОСВОБОДИХА НИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО.КОСТИТЕ И ГРОБОВЕТЕ ИМ СА НА БЪЛГАСКА ЗЕМЯ.АКО НЕ БЯХА ТЕ,ЩЕШЕ ДА ПИШЕШ НА ТУРСКИ ТУКА.ЗАТОВА ОБИЧАМЕ РУСИЯ.ТОВА НЯМА НИКОГА ДА СЕ ПРОМЕНИ.ПАРИТЕ НЕ КУПУВАТ ДОСТОЙНСТВО!!!
156
20
 
3
 
! Отговори
Toни преди 1 година
Чета ви коментарите и не мога да разбера тока и водата ли ви плащат руснаците,децата ви ли гледат,заплатите ви ли дават че сте им такива ,,братя,,.Или копейкаджии ,ботове ,***-не мога да се сетя за всички.Не съм толкова умен-но не и чек толкова глупав та майка рус да ми е мащеха
155
0
 
2
 
! Отговори
Юда преди 1 година
До евреин... И запомни сине че виното се прави и от грозде а медала има 2 страни :))
154
6
 
14
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ ,ЩОТ ТРИЯТ преди 1 година
Пл'Юйте Русия,после се чудете що поскъпват бензинът...и хлябът.Скоро ще минем на коне с каруци,ама и конят иска зоб.Прдажните дупетати и мисирките *** няма да останат гладни.Я да видим сега ще има ли минусчета-РУСИЯ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО.БЪЛГАРИЯ МИ Е ПО-ВАЖНА ОТ УКРАЙНА.ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ,БЪЛГАРИН СЪМ!!!РУСИЯ ИМА АРМИЯ И ЗЛАТО И НЕФТ,ИМА И ОРЪЖИЕ И ЗЛАТО,ИМА И НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО.В БЪЛГАРИЯ НЯМА БЕЖАНЦИ ОТ РУСИЯ,А ОТ УКРАЙНА С КОЛИ ЗА ХИЛЯДИ ЕВРА,АМА НА МУФТА Е ПО-СЛАДКО....
153
4
 
6
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама най-хитро е дадем на укровермахта оръжие, но то да е дефектно и неизползваемо. Има разни чалъми. Така хем даваме на укро-нацистите и отбиваме номера, хем нищо не става :) Този български почин може да се възприеме и от други европ.държави, подложени на нагъл натиск
152
6
 
1
 
! Отговори
Мале сраммм преди 1 година
Слава Богу че е България да въоръжава Украйна че инак вероятно вече украинците, американците, европейците и НАТО щяха да са част от рус фед а в училищата наред с,, родния,, руски щеше да се учи и чеченски като втори език а ладата и москвичи щяха заводски да са с по 2 сармата и 2 картечници на покрива.
151
6
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 година
Като,им свършва оръжието,да излязат от укритиятата си и се предадат,както го направиха,**азовците**и нацистките паравоенни организации,каквито има само в украйна.
150
4
 
12
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Краварника е обещал да им достави Звездата на Смърта+Хилядолетният Сокол.Ако и тва им не стигне,Слава России,Ахмат Сила и т.н.Процедурата е отработена.
149
1
 
18
 
! Отговори
Ще изпратим преди 1 година
най-мощните и унищожители оръжия - нашите *** и дупедати, за да нанесат максимални щети и унищожение,обедняване и миграция на населението, в резултат от тяхното "демократично управление"
148
12
 
15
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Ние от НАТО имаме предостатъчно оръжие от всякакво естество. Много малка част от нашият арсенал е достатъчен,във вид на помощ за приятелска Украйна,за да прогони завинаги от територията си руските неофашисти. Това,че България не дава,не значи че не дава. Военните ни фабрики изнасят по заобиколни пътища в изобилие. Но уж не изнасяме.
147
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да им свърше, че да свършва и войната!
146
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че да им свършва нас, защо трябва да ни интересува?
145
8
 
25
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Е как така свършиха нали Великобритания им даде 30 годишни бронетранспортьора а сащ им даде 20 гаубици ще стигнат с тях чак до Москва и червения площад,сега пък искат още е на това му се вика алчност,ама така де горивото свърши ,ток няма оръжия няма ,скоро и Украйна няма да я има.Само голи евроатлантици ще участват в прайдове .