Украйна получава бърз достъп до сателитни снимки във войната

Правителството ги получава и при лошо време, и през нощта
20 авг 2022 09:05, Петя Славова
115
Украйна получава бърз достъп до сателитни снимки във войната
Снимка: БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна получават бърз достъп до сателитни снимки с висока резолюция за нуждите си във войната срещу Русия благодарение на кампания за набиране на средства, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Украинското правителство има право да използва радарен сателит 24 часа в денонощието по договор с финландския производител ICEYE. То може да получава снимки включително през нощта или при облачно време.

Още по темата

Необходимите пари са били осигурени чрез кампания за набиране на средства в Украйна, подета от телевизионния водещ Сергий Притула.

Според медии са били дарени около 600 милиона гривни (16,2 милиона долара), които според първоначалния замисъл били предназначени за купуване на турски бойни дронове "Байрактар." След като обаче компанията производител решила да дари безпилотните летателни апарати, парите били използвани за осигуряване на сателитно покритие.

Комбинирането на разузнавателни снимки със съвременни оръжия ще отвори нови възможности за (нашите) въоръжени сили срещу руските нашественици, изрази задоволство украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
8
 
7
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Цитирам коментар на евроатлантически ориентиран''елемент'',горд носител на''правилния евроцивилизационен избор''.На въпрос,защо спряха руските информационни ТВканали в България и Европа бе даден изчерпателен и ''интелигентен''отговор;Спряха руските канали,защото имаме демокрация.Типичен отговор на типичен''политкоректен'' драскач.Това е нивото ви.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-сетне руснаците имат парад в Киев ето - https://twitter/mrsorokaa/status/1560904746881486849?t=zfrCCSY9zCPy3nqATfblpw&s=19
83
4
 
18
 
! Отговори
Руски от Варна преди 1 година
Цял живот ви повтарят как Вашингтон фалира, ако не тая година то другата обезателно. Първите дето го твърдяха вече не са между живите, децата и внуците им също няма да го видят този фалит!
82
14
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Руски от Варна, детронирането на Запада е маратон, не спринт. Не знам къде си бил, но нещата отдавна са доста различни и се искат познания и по геополитика. Ще си говорим само след има-няма 1-2 години. Ще се започне с Долната камара през ноември в САЩ, после с долара и т.н.. но да не издавам повече подробности.
81
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което Путин причини на руснаците, им го причинявал единствено Иван Грозни и Сталин. Ще му сърбат супата десетилетия, а с Петър Велики, въобще не може да се сравнява.
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен колега 80, Генералитета е корумпиран. Офицерите нямат достъп нито до пари нито до обучения то се вижда че не са запознати с новите технологии по вина на генералите които всичко са откраднали. Още след провала при Киев трябваше ръководството на МО да бъде сменено но явно Путин се страхува от тях. Праща ги на фронта . Видях клипове с много самоотвержени офицери. Даваха правилни указания на войниците и им запазиха живота.
79
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна воюва умно, за разлика от Русия.
78
18
 
26
 
! Отговори
Руски от Варна преди 1 година
Русия ще изгуби, казвам ти го като пенсиониран офицер с почти 4 години служба в Афганистан!!!
77
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради някаква Украйна ,за която нищо не се знае като например каква политика би водила извън САЩ , освен че се знае че има най високи нива на корупция страни като Финландия , Франция , Германия и България и мн. др. си развалят добрите отношения с Русия градени толкова години. Защо това?
76
17
 
20
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Колко от изказващите се тук знаят руски и са ходили в Русия? Путин бил такъв, онакъв... Това издава, че ИЗОБЩО нямате представа. Русия или ще спечели, или НИКЪДЕ няма да има НИЩО. Просто е.
75
7
 
20
 
! Отговори
Свети Джавелин преди 1 година
Германия е изплатила над 3 милиарда марки само на Израел, през 1988 е изплатила и последния цент репарации на САЩ, Великобритания и Франция!!! Аман от неграмотни русофили, пУтински фашистчета!!
74
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не Русия, ами САЩ бомбардираха Бъглария без никаква причина, и избиха няколко хиляди цивилни българи.
73
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада дава много пари на Украйна, а те ги дават на Русия за газ и петрол (търговията между двете държави не е спряла), а тук някви хорица си фантазират, че ще побеждават Русия с некъпане хахаха
72
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повтарям за про'с'таците: Германия НЕ Е ПЛАТИЛА никакви милиарди репарации за разлика от България, която си е изплатила пълната сума на Гърция. Даже докато ги изплащаше, България се развиваше по-цързо от Гърция. Факт. Аман от неграмотни европеидни про'с'таци!
71
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландия и Украйна са създадени от Ленин. Преди Октовмрийската революция никога не са съществували такива държави на географската карта на света.
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което показва, че Путин е предател на Русия и руския народ. Сталин първо би свалил сателитите и тогаз би пуснал войниците... а корумпираните офицери, оставили армията без гориво, щяха да бъдат разстреляни показно на Червения площад.
69
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В годините на Съветския съюз след ВСВ и особено след фаталната перестройка Финландия е видяла само добро от Русия. И сега се отблагодарява само че на Украйна. Долу горе и Турция е такя. И България.
68
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 5 години ще бъде без икономика, заводите не могат да работят на вятърни мелници и соларни панели, дори и за потребителите не стига тока от соларките и перките, какво остава за най-голямата индустрия.
67
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 80Германия НЕ Е ПЛАТИЛА никакви милиарди репарации за разлика от България, която си е изплатила пълната сума на Гърция. Факт. Аван от неграмотни европеидни про'с'таци!
66
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1945 Германия е срината до основи, десетки години изплаща милиарди репарации ! Днес е световна икономическа сила! Сега русофилетата се радват, че имали инфлация и щели да се къпят веднъж седмично... Дали си дават сметка къде ще бъдат германците след 5 гоини и къде ще бъде коочината пPozzия???