Версията на ФСБ за убийството на Дугина: Пълна лъжа или некомпетентност?

Скоростта, с която случаят бе разкрит, е подозрителна
24 авг 2022 07:12, Нели Христова
195
Версията на ФСБ за убийството на Дугина: Пълна лъжа или некомпетентност?
Снимка: БГНЕС

Всяко ново твърдение за атентата, убил Даря Дугина, изглежда повдига повече въпроси, отколкото дава отговори.

В понеделник руската служба за сигурност ФСБ заяви, че е разгадала случая, публикувайки информация и видеозапис, според които украинка от полка "Азов", която е пристигнала в страната през юли, е отговорна за убийството на Дугина, чийто баща е крайнодесният идеолог Александър Дугин.

Още по темата

Според ФСБ убийцата е успяла да влезе в Русия с 12-годишната си дъщеря, да се движи незабелязано, докато често е сменяла табелите на Mini Cooper-а си, да заложи и взриви професионално взривно устройство и да напусне страната.

Предполага се, че Наталия Вовк е успяла да направи всичко това, без да бъде забелязана от руските служби за сигурност, докато не е избягала, вероятно представяйки се за един от стотиците хиляди украинци, които или са потърсили убежище в Русия, или са били насилствено депортирани от окупираните райони на Украйна.

Твърденията на ФСБ ще бъдат посрещнати с изключителен скептицизъм, а Украйна категорично отрече всякакво участие в атаката, като посочи, че Дугин е маргинална фигура и настоя, че службите й не изпълняват този вид мисия.

Но не е невъзможно да си представим мотив за Киев: смъртта на Дугина дойде, докато украинците се борят с Русия в окупирания Крим. Операции като дързък план за примамване на група руски наемници в Украйна преди две години показват, че в украинските служби има хора, които обичат да мислят мащабно, пишат от The Guardian

Освен това, макар да е вярно, че Дугин едва ли е дясната ръка на Путин, за какъвто го представят някои, няма съмнение, че той има добре познато име както в Русия, така и на Запад, и е отправял чести, омразни призиви за насилие срещу Украйна и украинците. Ако изчислението беше за високопрофилна цел, която въпреки това е сравнително уязвима и има минимална сигурност, Дугин не е нелогичен избор, ако приемем, че той, а не дъщеря му е първоначалната предвидена цел.

Въпреки това скоростта, с която ФСБ излезе с видео "доказателства", както и няколко доста озадачаващи аспекта на историята си, със сигурност повдигат червени флагове. За агенция, която не успя да разкрие многобройни високопоставени убийства в Русия, включително на критици на Путин, скоростта на работата на ФСБ по този случай е толкова подозрителна, колкото и липсата на напредък в други важни случаи.

Други изнесени версии на събитията също не изглеждат много правдоподобни. В неделя бившият руски депутат Иля Пономарев, който сега живее в изгнание в Киев, заяви, че зад атаката стоят партизани от неизвестна досега група, наречена Национална републиканска армия, добавяйки неочаквано и интригуващо измерение към случая. Но Пономарев не предостави никакви доказателства и много наблюдатели отхвърлиха твърдението като рекламен трик.

Длъжностни лица в Украйна предполагат, че убийството е по-вероятно да е операция под "фалшив флаг", организирана от руската държава, за да предостави оправдание за по-нататъшно насилие. Разбира се, този цел бе постигната: пропагандисти като Маргарита Симонян от телевизионната мрежа RT призоваха за повече удари по Украйна и украинците впоследствие.

Не е ясно обаче дали Русия се е нуждаела от някакъв претекст, за да продължи агресията си, и ако целият случай е бил нагласен, това прави ФСБ и руската държава да изглеждат странно уязвими и некомпетентни.

Според версията на ФСБ за събитията украински убиец е успял да влезе в Русия, да извърши убийство близо до столицата и след това да избяга, без да бъде задържан. Кадрите от ФСБ показват предполагаемата убийца, изглеждаща ледено спокойна, с малката си дъщеря, докато влиза и излиза от Русия и се движи из столицата.

Ако е вярно, това е шокиращ провал на ФСБ, а ако е невярно, това е странна самоуличаваща история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
гого преди 1 година
В изгорялата тойота намират овъглено неразпознаваемо тяло, а на погребението погребват свежа, румена жена, баща и ухилен до уши приема комплименти и се държи все едно е минимум на сватба. Двама гавази стоят пред ковчега и не позволяват много-много да добливават любопитни... Циганенко, Ромаленко, болна украинка от Донецк със дъщеря си и котката сложила взрива, камерите на паркинга не работели, ама съвсем ни взехте за ***....
155
2
 
0
 
! Отговори
четете бре преди 1 година
Ако глупоста имаше крила вече да е литнала!Каква мисъл само-чийто баща е крайно десния идеолог-александър Дугин!Това крайно ляво е крайно дясно за списващата е нещо като дървено желязо!Преди да се пише трябва много да се чете и мисли,но ,за да се мисли трябва да има с какво!Наскоро в България издадоха книгата на Дугин-ЧЕТВЪРТИЯТ ПЪТ ПЪТсписващите имата ли капацитет да оценявате този труд!А ТОВА ТУК Е МАТРИАЛ ОТ ЦИКЪЛА НАЙ-МРАЗИМ ДА МИСЛИМ!
154
3
 
2
 
! Отговори
Госпожо Нели преди 1 година
Скоростта не е критерии за разлседване. Напомням - случая с взривения самолет . На другия ден излезе информация, че руснаците са виновни, случаят Навални - на деня след влизане в болницата беше посочена ФСБ, дни след това се покаазаха снимки на двама с каскети. Случаят Навални - на деня на постъпване в болница в Берлин след 7 дневно лечение в Русия се откриаха ясни следи от тайнствената отрова за мишки новичок, с която не успяха никога да утрепат никого, но стриктно се придържат към нея.
153
0
 
1
 
! Отговори
ФЕНОМЕН преди 1 година
Лъжат, самоубила се е.
152
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Дали има голи сники с нея? Много яка мацка!
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами война е. Още много руснаци ще умрат. Те какво са си мислили?
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152 Повтори го още 99 пъти и ще стане истина.
149
0
 
1
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 година
А не се ли чудите, защо DW ви каза да внимавате как спускате информацията за тая Фойна? Защото ви виждат компетенцията и не ви се доверяват.
148
6
 
5
 
! Отговори
Ааа неее преди 1 година
Сега пък било съмнително че бързо я разкрили. Ако ви е съмнително докажете че кадрите от камерите са фейк. Ама защо ФБР не я е спряло. У ред ли сте бе? На всеки журналист и ли известна фигура от Русия който мисли че Зеленски е трепал хора в Луганск, Донецк, Херсон...ли трябва специална охрана и наблюдение от ФСБ? Не е ли по-лесно любимия ми Гардиън да се потруди да намери уличената за убийството? Странно че никой не смее да я намери и да опровергаят лъжите на ФСБ
147
8
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
ФСБ са толкова бездарни,че дори не успяха да съчинят по-правдоподобна версия.Само празноглави русофили ще се вържат на този фейк.
146
4
 
7
 
! Отговори
Руските служби преди 1 година
До Анонимен са за смях и на децата, ПОДЛОГО!!!!!!!!!!!
145
1
 
1
 
! Отговори
ясно ти е преди 1 година
До Анонимен та дрънкаш
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Предполага се, че Наталия Вовк е успяла да направи всичко това, без да бъде забелязана от руските служби за сигурност, . . . е от къде го знаят тогава или имат машина за пътуване във времето! Спрях да чета по нататък! Всичко е ясно!
143
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
В нета има снимки в достатъчно близък план на отворения ковчег на момичето, което изглежда като всеки друг починал (колкото и цинично да звучи). Как е възможно това? След такава експлозия и пожар бихме предположили, че ще има овъглено тяло и съответно затворен ковчег. Нещо наистина не е чиста цялата работа, нещата просто не си пасват.
142
5
 
7
 
! Отговори
СЪДЕТЕ САМИ преди 1 година
"БОЕЦ НА АЗОВ" ЗА КОИТО РУСКИТЕ СЛУЖБИ ЗНАЯТ ВСИЧКО- ФЛОРАТА И ФАУНАТА НА ЧЕРВАТА ИМ, ВЛИЗА ПРЕЗ ГРАНИЧЕН ПУНКТ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА- С ЛИЦЕВО РАЗПОЗНАВАНЕ НА ВЛИЗАЩИТЕ, НАСТАНЯВА СЕ В МОСКВА В БЛОКА НА ЖЕРТВАТА (ДЪЩЕРЯТА ?!?!?!?!?!), СЛЕДИ Я 2 МЕСЕЦА, НИКОЙ ОТ РУСКИТЕ СЛУЖБИ НЕ ВЗЕМА МЕРКИ И НАКРАЯ ПРАВИ АТЕНТАТ. НО НАЛИ УКРАИНКАТА, ПРИ ТОВА ВОДИ И ДЕТЕТО СИ, ИСКА ДА УБИЕ ДУГИН, А НЕ ДЪЩЕРЯТА МУ ?!?!?!?!
141
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога жълтите вестници станаха по-компетентни от руските служби, че ми обясняват кое било лъжа, без да са напускали офичето си?
140
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че е лъжа. Има ли нужда от такъв въпрос, доказа се, че руснаците са най-лъжливата нация с най-лъжливите политици, на всичкото отгоре свръхарогантни. Фактите за руската лъжовна същност са толкова много, че е невъзможно да ги събереш всички!
139
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес австрийската преса потвърждава информацията, че украинската терористката Вовк е била онази вечер в хотел Ибис до виенската централна гара заедно с още две жени - вероятно от СБУ или друга чужда служба и едно дете. МВР на Австрия щяла да разгледа случилото се.
138
14
 
12
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Ако така продържава Киев с терористичните акции, иска или не, Русия ще трябва да действа както действа Израел при палестински атентати. След някой и друг атентат израелската армия провежда военна акция, и тогава покрай терористите загиват и мирни жители. А позицията на САЩ винаги е била "Израел има право да се защитава". И вето в ООН срещу осъждането на бомбардировките.
137
9
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Абе 134 Бащата като че ли се гордее с убийството , вместо да се замисли сериозно за поведението си.