Руска студентка заплашена от 10 г. затвор за публикация за войната

Полицията се е задействала по сигнал на нейни състуденти
15 фев 2023 08:00, Елка Василева
72
Руска студентка заплашена от 10 г. затвор за публикация за войната
Снимка: архив, БГНЕС

Руска студентка е заплашена от до 10 години затвор заради своя публикация в "Инстаграм" във връзка с войната в Украйна, съобщи Би Би Си.

Олеся Кривцова е под домашен арест в северния град Архангелск. 20-годишната студентка в местен университет е с електронна гривна на крака и полицията може да я следи.

Още по темата
Провинението на Олеся е, че споделяла постове против войната в Украйна в "Инстаграм" - социална мрежа, която бе обявена от руските власти за екстремистка след инвазията в съседната страна през февруари миналата година. Една от публикациите касаела по-конкретно експлозията на Кримския мост през октомври.

"Споделих в "Инстаграм" история за моста, в която се говори колко са щастливи украинците от случилото се", разказа руската студентка пред Би Би Си.

Олеся публикувала също пост на свой приятел на войната. И тогава започнала драмата, посочва Би Би Си.

"Говорих по телефона с майка ми, когато чух входната врата да се отваря. Влязоха много полицаи. Взеха ми телефона и ми наредиха да легна на пода", казва си 20-годишната студентка.

На Олеся били повдигнати обвинения в оправдаване на тероризма и дискредитиране на руските въоръжени сили. Тя може да бъде осъдена на до 10 години затвор.

Съгласно условията, при които е пусната под домашен арест, младата жена няма право да говори по телефона и да влиза в интернет.

Руската студентка има на десния си крак татуировка, на която президентът Владимир Путин е изобразен като паяк, с оруелски надпис: "Големият брат те наблюдава".

Олеся обаче не била забелязана от "Големия брат", а полицията, както изглежда, се задействала по сигнал на нейни състуденти, отбелязва Би Би Си.

Приятел показал на младата жена групов чат, в който колеги от университета критикували поведението й. "Изобличаването е дълг на патриота", гласял един от коментарите.

Впоследствие хората от чата били споменати в съда като свидетели на прокуратурата.

Измина една година, откакто Кремъл разпореди т. нар. специална военна операция в Украйна, както нарича пълномащабното военно нахлуване в съседната страна, посочва Би Би Си.  Броени седмици след нападението президентът Путин призова руската общественост да отдели "истинските патриоти от изметта и предателите".

Оттогава в цяла Русия има съобщения за изобличавания в съветски стил на критици на войната. Сред тях са случаи, при които студенти издават свои преподаватели, както и на доноси срещу колеги.

Руските власти очакват пълна, решителна подкрепа за офанзивата в Украйна и публичното критикуване, включително споделянето на чужди постове в социални мрежи, е опасно.

Патриотичното послание е убедително. По улиците на Архангелск няма особено съчувствие към руснаци, съдени за антивоенни коментари, отбелязва Би Би Си.
(БТА, Николай Станоев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
7
 
! Отговори
До фена на Путин преди 1 година
Пиши че си фен на Путин, не на Вики Джъстис. Всички искаме режима на Путин да победи. И най-после и България да стане република на Русия. Пак да има вечна дружба и да има руска "свобода", руска демокрация и руски човешки права. И руски рубли. Руски москвич и т,н, на всеки километър...до края на света, когат джуджето реши, че не му се живее вече и да ни пусне ядрена бомба.
39
10
 
0
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ+БСП(БКП) преди 1 година
ПРЕДАТЕЛИТЕ КЪМ КОМУНДЕЛИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЕЛЕНЕ ИЛИ В ГРОБИЩАТА ТАКА СЕ ПРАВИ!!!!
38
9
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До poskitt Западните "Б Ъ Л В О Ч И" си въобразяват, че всеки им вярва безусловно, като "О В Ц Е". Всъщност така е. Техния индоктриниран народ изпълнява. Не могат обаче да си представят, как е възможно, да има хора с различно виждане и мислене от тях. Те просто не виждат и не мислят очевидно, а изпълняват програма като "РОБОТ ЗОМБИ".
37
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предателите получават заслуженото
36
5
 
13
 
! Отговори
do 38 преди 1 година
Всеки, който е против война, убийства и ограничаване на човешка свобода е достоен за уважение. В съвременното общество липсата на кураж е основен проблем в много диктаторски държани. Включително и в България. Много хора гласуват за Герб, страхувайки се да не загубят работата си. Това е пример за мизерното ни разбиране за живота. Твоето мнение също е такъв пример.
35
9
 
10
 
! Отговори
poskitt преди 1 година
Instagram е баннат в Русия. Заключена вкъщи с гривна, но ББС успява да я интервюира и да види татуса на крака. Даааааа
34
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уникална държава, сигурен съм че всеки си мечтае да живее там.
33
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. Страната то е във война, а ти публикуваш срещу страната си. Пак че не са я утепали на място.
32
5
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Тази е извънредно смела. Хем под домашен арест, хем кореспондира с ВВС. Ако не е разговаряла с тях, как имат тази информация? Може би от щатските шпионски сателити? Те с един балон не се справиха горките.
31
3
 
2
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До до Охайо маай сам умрели и там от глад и мизерия...карат го само на макарони и картофени обелки... точно като в масква!
30
5
 
9
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ+БСП(БКП) преди 1 година
САМО ТАКА!!! АКО НЕ СА ХВАЛЕБСТВА КЪМ РЕЖИМА И ПАРТИЯТА МАЙКА ДА СЕ ПРАВИ В ЗАТВОРА!!! СКОРО РЕЖИМА НА КИМ САМО ЩЕ СИ МЕЧТАЕ ЗА РЕПРЕСИИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО КОИТО ИМА В КОМУНДЕЛИСТАН!
29
3
 
6
 
! Отговори
до Охайо преди 1 година
кво да става в Охайо - на всички дето следят новините е ясно че изпуснаха токсични отрови и властите се опитаха на потулят всичко, ама като почанаха да *** кучета, котки, пилета, птици и всякави животинки и хората започнаха да получават реакции от токсина вече не могат да го скрият - очертава се нещо като мини версия на Чернобил
28
1
 
6
 
! Отговори
Дачо преди 1 година
Ем те тука децата ревът за нещата преди 90-та. Ама май не знаят какъв е бил режимът тогава
27
1
 
13
 
! Отговори
Милиционер преди 1 година
Същото беше при бай Тошо, май забравихте какво беше и как изчезваха хора по милицията и не се връщаха
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
въйййй как може някой да си позволи да каже нещо което не е спуснато и одобрено от официалните власти в Русия - сакъм, че й я натопили състудентките -хах
25
3
 
15
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Добре дошли в руския рай :)
24
2
 
2
 
! Отговори
в Русия е така преди 1 година
Да стане кункубинка на Путин и да му полира златния жезъл и ще и простят
23
15
 
10
 
! Отговори
Ohio преди 1 година
Алооо а какво става в Охайо????? Я кажете нещо за влаковата катастрофа и изпуснатия високо токсичен Винилхлорид в сатанистките щати където забраниха да се говори за това, 2500 жители на мястото близко до катастрофата са били евакуирани и после са били карани на сила да се върнат обратно в домовете си , когато започнали да отказват ги арестували, в сатанистките щати цензурата е на ултра извратено ниво, не говори неудобно или у.м.р.и.
22
10
 
4
 
! Отговори
6matarok преди 1 година
не може докато младите момчета умират в борба против западното зло да се залита по либералните настроения, ако е мирно време да се врича в любов към сатанистите ако ще и да си вкара замразено пиле в оная работа, обаче когато страната е в конфликт не може да се дава глас на такива *** , това е гнилоча на обществото и трябва да бъде отстранен моментално
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 4 Мин. Трима се съгласиха че новината е Гейл на БиБиСи..........хаххаайй