САЩ твърди: Русия "превъзпитава" над 6000 украински деца

15 фев 2023 07:18, Александър Попов
279
САЩ твърди: Русия "превъзпитава" над 6000 украински деца
Снимка: Getty Images

Русия е задържала над 6000 украински деца в обекти в контролираните от Русия Крим и други окупирани от Москва територии, чиято основна цел е политическо превъзпитание, гласи подкрепян от САЩ доклад, публикуван във вторник.

В доклада се посочва, че изследователи от Йейлския университет са идентифицирали най-малко 43 лагера и други съоръжения, в които са държани украински деца, които са част от "широкомащабна систематична мрежа".

Това са сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции преди инвазията, както и деца, чието попечителство е неясно или несигурно поради войната, се казва в доклада.

"Основната цел на установените от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание", заяви Натаниел Реймънд, един от изследователите, на брифинг пред репортери.

Някои от децата са преминали през системата и са били осиновени от руски семейства или са били преместени в приемни семейства в Русия, се казва в доклада.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на четири месеца, а в някои лагери за военно обучение са идентифицирани и деца на 14-годишна възраст, казва Реймънд, като добавя, че изследователите не са открили доказателства, че тези деца по-късно са били използвани в бойни действия.

Москва отрича да е премествала насила украинци.

Докладът е последният, изготвен от Колежа за хуманитарни изследвания и обществено здраве на Йейлския университет в рамките на подкрепен от Държавния департамент проект, който разглежда нарушения на човешките права и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия от началото на инвазията в Украйна.

"Това, което е документирано в този доклад, е явно нарушение на четвъртата Женевска конвенция" - споразумението, което защитава цивилното население по време на война, каза Реймънд. Според него това може да бъде и доказателство, че Русия е извършила геноцид по време на войната си в Украйна, тъй като прехвърлянето на деца с цел промяна, изменение или премахване на националната идентичност може да представлява съставно деяние на престъплението геноцид.

Украински прокурори заявиха, че проучват твърденията за принудително депортиране на деца като част от усилията за изготвяне на обвинителен акт срещу Русия за геноцид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
8
 
11
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 1 година
Всякаква прилика с нацистките лагери по време на WWII е случайна или неволна.
125
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците превъзпитаха милиони руски македонци да се бият срещу братята си - майстори са
124
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и трябва!
123
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия произвежда еничари. Повече няма какво да се говори. Тези не трябва да съществуват като нация, език и каквото може да се каже за култура останало от 100 и отгоре години болшевизъм.
122
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза че САЩ признават, че Украйна е правила геноцид преди войната срещу руското население, американците не са *** и няма начин да кажат подобна глупост, която злепоставя тяхната политика,т.е. гореспоменатата новина е очевидно фалшива новина , целяща да злепостави САЩ.
121
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Русия твърди , че САЩ продължават да превъзпитават индиански деца вече 200 години.
120
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
интересно а нищо не казват че Урките изгориха всички руски книги, забраниха да се говори на руски в училищата. Това не е ли превъзпитание?
119
18
 
9
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Навремето е имало специални лагери за възпитаване деца и младежи (Хитлерова младеж). Сега има Путлерова младеж. Открийте десетте разлики...
118
15
 
7
 
! Отговори
Еничари преди 1 година
Руската ислямска империя подобно на Османската империя създава еничарски корпус. Според руския халиф Кадиров това е цивилизования начин за създаване на армия от ислямски мъченици в сравнение с методите на Ислямска държава.
117
9
 
23
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Както САЩ превъзитаваха 40 млн Украинци в продължение на 30г
116
8
 
14
 
! Отговори
топ преди 1 година
Победителите не ги съдят. САШ да свикват и да си траят!
115
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау кви са лоши, откраднали са им стоката от бизнеса за органи и аденохром. Лоши руснаци, лоши!
114
13
 
8
 
! Отговори
Гадост преди 1 година
Няма учудени от крадците на микровълнови фурни и изнасилвачи на баби. Ето в какво ги възпитават.
113
10
 
26
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Американци,престанете да лъжете! Станахте за посмешище и пред гаргите! Ако руските войници са се погрижили за децата е,защото трябва да им се даде нормален живот,далеч от бомбитеЗащо не критикувате Зеленски и мафията му,че се крият именно зад учащи се по училищата,използувайки ги като щит? Безсрамие американско !
112
4
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До русия-шизофрения: A коя европейска държава не е в демографска криза? Испания и Италия напимер са на дъното, по-зле от Русия.
111
10
 
12
 
! Отговори
Кмета на Бургас преди 1 година
Краварите така превъзпитаха индианското коренното население, че нищо не остана.
110
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Нещо много удобно мълчиш за преследването на неудобните и изчезването им безследно в скъпата ти Раша. Цункай путин по сифилистичните устенца.
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Пак ви пуснаха от Карлуково. Отпуск за Св. валентин?
108
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дали съм копейкин Ясно е, че си от тях. Опорките ви са като за незавършили осми клас а дресати. Повърхностни и само онова, което ви отърва, само че пречупено през призмата на любимия ви анархо-фашизъм. Кого лъжете?
107
8
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Успех на Русия в унищожаването на киевската фунта и поддпъжниците и! Успех в унищожаването на нато!