САЩ твърди: Русия "превъзпитава" над 6000 украински деца

15 фев 2023 07:18, Александър Попов
279
САЩ твърди: Русия "превъзпитава" над 6000 украински деца
Снимка: Getty Images

Русия е задържала над 6000 украински деца в обекти в контролираните от Русия Крим и други окупирани от Москва територии, чиято основна цел е политическо превъзпитание, гласи подкрепян от САЩ доклад, публикуван във вторник.

В доклада се посочва, че изследователи от Йейлския университет са идентифицирали най-малко 43 лагера и други съоръжения, в които са държани украински деца, които са част от "широкомащабна систематична мрежа".

Това са сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции преди инвазията, както и деца, чието попечителство е неясно или несигурно поради войната, се казва в доклада.

"Основната цел на установените от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание", заяви Натаниел Реймънд, един от изследователите, на брифинг пред репортери.

Някои от децата са преминали през системата и са били осиновени от руски семейства или са били преместени в приемни семейства в Русия, се казва в доклада.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на четири месеца, а в някои лагери за военно обучение са идентифицирани и деца на 14-годишна възраст, казва Реймънд, като добавя, че изследователите не са открили доказателства, че тези деца по-късно са били използвани в бойни действия.

Москва отрича да е премествала насила украинци.

Докладът е последният, изготвен от Колежа за хуманитарни изследвания и обществено здраве на Йейлския университет в рамките на подкрепен от Държавния департамент проект, който разглежда нарушения на човешките права и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия от началото на инвазията в Украйна.

"Това, което е документирано в този доклад, е явно нарушение на четвъртата Женевска конвенция" - споразумението, което защитава цивилното население по време на война, каза Реймънд. Според него това може да бъде и доказателство, че Русия е извършила геноцид по време на войната си в Украйна, тъй като прехвърлянето на деца с цел промяна, изменение или премахване на националната идентичност може да представлява съставно деяние на престъплението геноцид.

Украински прокурори заявиха, че проучват твърденията за принудително депортиране на деца като част от усилията за изготвяне на обвинителен акт срещу Русия за геноцид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
6
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Йеил са същите про'с'таци като харвард. Тръмп се опита да ги осъди, че дават приоритет на цвета на кожата, произхода и извращенията пред качествата, но пеерасткия американски съд го отряза, а после байдън прекрати исковете по делата. Факти.
105
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учебниците им по география на рашките са по-сбъркани и от тези на северномакетата, имат някакви територии начертани в границите им на които има 50000 украински войника и нито един руснак
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питакна И тук не трябва да се допускат представители на руската църква - служителите и са доказани КГБ-та.
103
12
 
5
 
! Отговори
русия-шизофрения преди 1 година
Русия е шизoфренична държава, десетилетия даваха русначета на американци за осиновяване, сега се видя че имат демографска криза и какво направиха - като за начало изтрeпаха 100000 млади мъже и сега крадат украински деца. Е нема по-сбъркано нещо от руснака!
102
4
 
13
 
! Отговори
Дали съм копейкин преди 1 година
До Анонимен 194Я ми припомни унгарския външен министър и румънския президент за какво протестираха стрещу Окрайна. В репостажите от Окрайна говорят чист руски език. Дори Зеленски се изпуска. Същото като от Северна Македони. По-възрасните хора говорят чист български.
101
3
 
15
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В Украйна целят национална държава - само за украинци и никакви други. Езиците на всички малцинства са забранени и хората - сритвани. Това как се връзва с демокрациятра и с европейските ( уж ) ценности?
100
11
 
6
 
! Отговори
до стената трарара преди 1 година
Русофашизма трябва да бъде изкоренен, ще има трибунал за русофашистите и техните слуги
99
6
 
14
 
! Отговори
Питакна преди 1 година
Ми кажете малко за геноцида над руснаци в Украйна, дето руският е вече забранен, руските църкви забранени, руснаците преследвани/бити/убити ? Или на тях им е позволено. понеже са "наши момчета"?
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 192Какви жестокости си видял от Путин и Лавров. Украински зенитни и от остановки ракети поразяват жилищни сгради. Прострелват в краката вързани руски военопленници. Кефят се на аргонизиращ руски войник обгазен от украйнско БОВ. "Амнести интерншънъл":доказани са 11 цивилни загинали в Изюм от забранени украински противопехотни мини. В Херсон 32 цивилни вързани по стълбовете и после разстреляни без съд и присъда! Конвой от 80цивилни автомобила подложени на укро обстрел и т.н, и т.н.
97
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ако зависеше от теб, официален език в България щеше да е руския. Пак Копейкинови промивки. Официален език там е украинският. Другите са СИП.
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в какво превъзпитават етнически русначета? Да не мразят Русия. Че Франция не е произлезла от Украйна. Че Херкулес не е роден в Украйна и т.н. Да не говорим, че майчиния руски бе изхвърлен от учебната програма заедно с българския, румънския, угарския, полския и беларуския! Ами нали ние същото искаме от Северна Македония! Да не възпитават дезата си в омраза към нас. Да учат измислен език и история! Като 191. Гаддни български иззроди сме явно?
95
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Може и Путин да има сифилис. Как иначе да се обяснят мозъчните увреждания, свързани с проява на жестокост. Или болният е Лавров? Кой ги знае как са се джуркали там.
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично за руските джендъси. Измислено е опреди Сталин. Интересно откъде Ленин е пипнал сифилис (исторически факт). Мълчи се по въпроса. От време оно управляващите мъже в Рашка се целуват по устите. Че бяха научили и нашите соцове на тая врътка. После - защо се били напълнили с венерически партийците в БГ. Ами от братската дружба бе! Сестринската не е била на почит, заради политическия сексизъм тогава.
93
0
 
1
 
! Отговори
Абсолютно преди 1 година
До АнонименИнтересно тази сега как ще се казва?
92
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази власт напомня на монголското нашествие по жестокост , но това правено в 21 век е чудовищно .Не зная защо Америка се бави и не ги пребива .
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време американските спецслужби манипулираха по същия начин афганистанския народ - че руснаците били дошли да откраднат жените и децата им...едно към едно, същите думи. В последствие афганистанци биещи се срещу руснаците признават, че са били лъгани от американските агенти. Хубаво е малко да четете история, удивително е на моменти какви аналогии могат да се направят за да се предпазите от такава пропаганда.
90
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната манипулативна статия. Вие въобще четете ли това което публикувате колко е малоумно?
89
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия православието е само на думи или е съсредоточено в два-три големи града. Болшинството отдавна изповядва исляма.
88
4
 
5
 
! Отговори
До Долню преди 1 година
Твойта ромска булка ги продава... А рускините раждат в тези държави, за да ги оставят там срещу пари. Сбъркана ти е новината. Медиите писаха за рускини. Но путинистите им викат украинки, защото така им отърва при примитив ти мозък. Не сравнявай с твоите чавета.
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите русофили във форума се радват на педофилите руски. Да ги пратим на място да им се зарадват и на тях. Подобаващо. Скрити таланти. Русия търси путинистки таланти. По възможност от Възраждане или БСП. В краен случай маскираните русофили на Слави. Плагиатът Сиромахов ще им пише сценариите.