Г-7 се готви да въведе нови санкции и експортен контрол срещу Русия

Мерките имат за цел да ограничат достъпа до стоки, важни за военната индустрия
19 май 2023 07:00, Анисия Иванова
172
Г-7 се готви да въведе нови санкции и експортен контрол срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Нови американски санкции, насочени срещу руската "военна машина", бяха обявени като част от затягането на ограниченията срещу Москва от страна на Г-7 по време на срещата на върха в Япония, заяви високопоставен американски служител, предаде АФП.

"Всички членове на Г-7 се подготвят да въведат нови санкции и експортен контрол", заяви служителят, говорейки при условие за анонимност, пред репортери на срещата на върха в Хирошима.

Служителят не пожела да обсъди какво планират другите членове на Г-7. Въпреки това, взети заедно със "значителния" пакет от мерки на САЩ, те "ще направят още по-трудно за Русия да поддържа военната си машина".

Мерките на САЩ ще имат за цел "широко ограничаване на достъпа на Русия до стоки, които са от значение за нейните бойни способности", заяви служителят.

Великобритания също обяви днес нов пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна преди официалното откриване на срещата на върха на Г-7 в Япония, предаде ДПА. Британският министър-председател Риши Сунак обяви забрана за износа на руски диаманти, индустрия на стойност 4 милиарда долара през 2021 г., както и за вноса на мед, алуминий и никел с руски произход, се казва в изявлението.

Правителството на Великобритания подготвя и нови индивидуални санкции, насочени към още 86 физически лица и компании, свързани с руския президент Владимир Путин.

Русия вече е под тежестта на тежки санкции от европейски, американски и други държави. САЩ и партньорите им от Г-7 все още се стремят да ограничат основните източници на приходи на Москва като износа на енергия и достъпа до материалите, необходими за функционирането на военнопромишлената й база.

Американският служител заяви, че на около 70 субекта в Русия ще бъде забранено да получават американски износ. А около 300 нови санкции ще бъдат наложени на "физически и юридически лица, кораби и самолети".

Съзнавайки, че Русия работи усилено за заобикаляне на санкциите, мерките на САЩ ще бъдат "затваряне на вратичките за избягване на санкциите", заяви служителят.

В стремежа си да засилят натиска върху основните източници на богатство на Русия САЩ ще продължат "да притискат както финансовия сектор, така и капацитета на Русия да произвежда енергия в средносрочен и дългосрочен план, и което е важно, да поддържат активите ѝ ниски", каза той.

Официалният представител заяви, че в Г-7 има силно единство.

"Ще видите, че се предприемат нови стъпки за икономическа изолация на Русия и за отслабване на способността ѝ да води война", каза той. "Ще има действия в подкрепа на тези принципи, които ще бъдат формулирани в изявлението за Украйна", представено от Г-7.

Санкциите на САЩ, каза официалният представител, ще "съгласуват още по-тясно действията ни с тези, наложени от ЕС и Обединеното кралство, за да се гарантира, че като Г-7 ще останем максимално координирани".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
15
 
18
 
! Отговори
Малко за политика преди 11 месеца
Пак се напъват, но въпроса е кой води играта, Г7 или BRIKS? Страните от BRIKS общо вече имат по-голям брутен национален продукт от Г7. САЩ и сателитите им от Г7 щели да диктуват на Иран да не поддържа търговски връзки с Русия. А Русия и Иран ще строят ж.п. линия, която ще свърже Русия и централна Азия с иранските пристанища. Кое от двете ще избере Иран е ясно. Светът се мени и тези, които считат, че са от бога създадени да контролират всико, е време да се замислят.
78
17
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
убии-ци искаме мир а не воини спрете се наи после преговори и мир
77
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едно нещо убягва на форумниците. Всички тези санкции ще доведат до едно единствено нещо и то се нарича ВОЙНА. Когато те притискат от всички възможни страни, остава само едно. Живота търси начин да оцелее.
76
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е оказва се Г-7 май не е нищо кой знае какво. държавите в Брикс са близо 40% от населението на земята.
75
11
 
24
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 11 месеца
На три-четвърти от света ни му пука, нито се съобразява със санкциите на Г-7. И тук влизат бая големи държави като Китай и Индия. Единственото, което Г-7 постигат е да изолират и пре.цакат себе си. Благодарение на про.даж.ните ни политици, които ни вкараха в НАТО и ЕС, ние също сме между прецак.аните.
74
18
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
Пyтя, предай се - обкръжен си отвсякъде...
73
14
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
***, предай се - обкръжен си отвсякъде...
72
3
 
19
 
! Отговори
Трогателно преди 11 месеца
Американския президент и надписа Хирошима в една снимка. колко трогателно! Но важното е санкции да има.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 104 И за какво му е на човек това,че хората не харесват украинци се показва на друго място.Тук да си показват простотията.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
най-голямото - за най-големия
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тез имат листенца под краката, на кое да застанат. ужас някакъв
68
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Съществуванието на изветрелите русофили тук се заключава единствено в писането на дърти лъжи, фантасмагории и натурални глупости присъщи на всеки дeгeнерат с IQ под 80 единици...
67
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Давайте пишете още глупости покажете колко сте прости.После що ги биели.
66
13
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 11 месеца
Хаха санкций пак ли бре?Хамерика с единия крак в г р о б а в същност как-то и Жо байдьн,санкций ще приемат хептем да се закопат-деграданти умолишени марионетки
65
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само на украинците им се привиждат русофили или така им изнася преди си мислеха,че са руснаци.Даже открито си признават ,че ползват VPN.Какво ли не прави безсилието.
64
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прогнилите първобитни държави по точно колонии от г7
63
20
 
29
 
! Отговори
Кравата с VPN-a преди 11 месеца
ХА ХА - ако не скачате на VPN- няма и да забележим че сте двмата ! ха ха!
62
29
 
30
 
! Отговори
Американофилчетата, преди 11 месеца
Май хич ви нема без външна помощ! ХА ХА! Ако ви дръпнат подсказването - ще спрете да дишате а? :)
61
27
 
37
 
! Отговори
ено си г-7 зане преди 11 месеца
едно си Г-7 бае! :)
60
11
 
27
 
! Отговори
Европеец преди 11 месеца
Цирка е пълен, всяка седмица фалира по една банка в Щатите, пробитата им държава е пред фалит, а те щели да отслабват финансово Русия :) да се замислят, не Байдън, на него не му е възможно да мисли, а тези, които печатат хартийките- долари, приключват, край! От Август стартират разплащанията в бъдещият разширен формат на БРИКС в други валути. Долара става нищо, а в САЩ ще има бунтове и гражданска война