Г-7 се готви да въведе нови санкции и експортен контрол срещу Русия

Мерките имат за цел да ограничат достъпа до стоки, важни за военната индустрия
19 май 2023 07:00, Анисия Иванова
172
Г-7 се готви да въведе нови санкции и експортен контрол срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Нови американски санкции, насочени срещу руската "военна машина", бяха обявени като част от затягането на ограниченията срещу Москва от страна на Г-7 по време на срещата на върха в Япония, заяви високопоставен американски служител, предаде АФП.

"Всички членове на Г-7 се подготвят да въведат нови санкции и експортен контрол", заяви служителят, говорейки при условие за анонимност, пред репортери на срещата на върха в Хирошима.

Служителят не пожела да обсъди какво планират другите членове на Г-7. Въпреки това, взети заедно със "значителния" пакет от мерки на САЩ, те "ще направят още по-трудно за Русия да поддържа военната си машина".

Мерките на САЩ ще имат за цел "широко ограничаване на достъпа на Русия до стоки, които са от значение за нейните бойни способности", заяви служителят.

Великобритания също обяви днес нов пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна преди официалното откриване на срещата на върха на Г-7 в Япония, предаде ДПА. Британският министър-председател Риши Сунак обяви забрана за износа на руски диаманти, индустрия на стойност 4 милиарда долара през 2021 г., както и за вноса на мед, алуминий и никел с руски произход, се казва в изявлението.

Правителството на Великобритания подготвя и нови индивидуални санкции, насочени към още 86 физически лица и компании, свързани с руския президент Владимир Путин.

Русия вече е под тежестта на тежки санкции от европейски, американски и други държави. САЩ и партньорите им от Г-7 все още се стремят да ограничат основните източници на приходи на Москва като износа на енергия и достъпа до материалите, необходими за функционирането на военнопромишлената й база.

Американският служител заяви, че на около 70 субекта в Русия ще бъде забранено да получават американски износ. А около 300 нови санкции ще бъдат наложени на "физически и юридически лица, кораби и самолети".

Съзнавайки, че Русия работи усилено за заобикаляне на санкциите, мерките на САЩ ще бъдат "затваряне на вратичките за избягване на санкциите", заяви служителят.

В стремежа си да засилят натиска върху основните източници на богатство на Русия САЩ ще продължат "да притискат както финансовия сектор, така и капацитета на Русия да произвежда енергия в средносрочен и дългосрочен план, и което е важно, да поддържат активите ѝ ниски", каза той.

Официалният представител заяви, че в Г-7 има силно единство.

"Ще видите, че се предприемат нови стъпки за икономическа изолация на Русия и за отслабване на способността ѝ да води война", каза той. "Ще има действия в подкрепа на тези принципи, които ще бъдат формулирани в изявлението за Украйна", представено от Г-7.

Санкциите на САЩ, каза официалният представител, ще "съгласуват още по-тясно действията ни с тези, наложени от ЕС и Обединеното кралство, за да се гарантира, че като Г-7 ще останем максимално координирани".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
27
 
! Отговори
Американопапагалите преди 11 месеца
Пак са без подадени реплики. Бак ползват мизерния си речников запас - предимно обиди. Жалка работа.
58
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Засмяни и наакани. Как досега не загряхте, че колкото и санкции да налагате, Русия бързо компенсира. Така само и помагате да си развива собствените производства. А вие без ресурси, що ще чините? Като дори за една малка пекарна, трябват енергийни ресурси. Даже и вода няма. В Испания сушата почна отсега.
57
7
 
25
 
! Отговори
Истукан преди 11 месеца
Всички санкции и помощи са бездънна каса. Русия ще спечели.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Жалки диви колонии
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А най-лицемерното е, че срещата се провежда в един от градовете, над които американците пуснаха атомна бомба и избиха стотици хиляди. И то без да е имало никаква нужда от военна гледна точка според самите американци...
54
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Наркоманчето на Козяк, което слага минуси и чийто зъл чичо, като малък му е правил задния двор на сметище, да си тегли въжето :)))
53
8
 
31
 
! Отговори
Запада запАда. преди 11 месеца
Запада запАда.
52
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Брикс вече има по-голям БВП от Г-7. Да си налагт още санкциики. Ние само ще страдаме.
51
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахахаха. Света е пълен с ***. Русия е Велика. Хайде фашисткия планктон да слага минуси. Дреме ми на ***
50
16
 
23
 
! Отговори
Ташунко преди 11 месеца
Късно е, чадо. Русия отдавна може сама да си прави ещата за военната си промишленост. Да се бяхте сетили преди 15 години, можеше и да имате успех.Давам един пример-Северна Корея. Държава със санкции, откакто се помни, ако изобщо се помни, дядо Джо. И въпреки това извежда военен спътник, тества ядрени оръжоя, а Ю.Корея е безсилна да напраеи каквото и да било спрямо севера.Какво остава за Русия-държавата с най-много ресурси. Хич да не е, като тиспрат водата, като имаш кладенец, ще пиеш от него.
49
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само БРИКС ще ви оправи вас!-:)) Тюфлеци и леж!!!
48
4
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
И Ф16 да дадат - 54 броя, колкото поиска Зеленски... - всичко за фронта, всичко за победата...
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С нож бих заклал всеки демократичен краварин
46
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БРИКС >> Г7
45
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Г7 са некви лyзъpи.
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До АнонимеН 48 - и с по-големи букви да напишеш глупостите си - пак нема да станат верни )))
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хосписът за престарели хора с конгнитивни проблеми пак има сбирка.
42
10
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
БЪЛГАРИЯ СЪЩО МОЖЕ ДА ВЪВЕДЕ САНКЦИИ СРЕЩУ МОРДОРСКОВИЯ! ЗАПОР НА АКЦИИТЕ НА НЕФТОХИМ БУРГАС И СПИРАНЕ НА ПОКУПКИТЕ НА НЕФТ ОТ МОРДОРСКОВИЯ ! И БЕЗ ТОВА НЕФТА ОТ МОРДОРСКОВИЯ Е НЕКАЧЕСТВЕН И ПЪЛЕН СЪС СЯРА ВРЕДЕН ЗА АВТОМОБИЛА
41
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре де, къде сте тръгнали с тия санкции, кщато нямате никакви енергийни ресесурси. Изкуфялото старче Барел си призна, че Европа е тънела в благополучие досега, благодарение на евтините руски ресурси. В Европа няма нищо, нищичко. Европа е крайно зависима от САЩ и Русия. Най-вече Русия, че сащ са далече.
40
11
 
13
 
! Отговори
само така преди 11 месеца
1. руските опорки твърдят, че санкциите им помагат--недейте да плачете мордор.2.нормалните хора, вече виждат русия на нивота на венецуела и иран.3.агресорът не трябва да победи.