Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област

Украйна била задействала шест механизирани и два танкови батальона
Обновена: 5 юни 2023 06:10 | 5 юни 2023 06:10, Елка Василева
364
Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

Още по темата
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар от Украйна.

Не ясно дали съобщената атака представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след началото на нашествието през февруари 2022 г.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Вчера Киев призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Във видеоклип, публикуван в телеграм-канала на министерството, се виждат няколко военни превозни средства, разположени на обширна територия, които са подложени на въздушна атака.

В същото време нападение с дрон е причинило пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
3
 
5
 
! Отговори
Вервайте преди 10 месеца
Руснаците започнаха ли вече да съобщават, че са унищожили изтребилите Ф-16 и да вадят стари снимки от предишни конфликти? Като видите снимка от руски източник - РТ, ТАСС, пропагандистки канали и т.н. давате десен бутон с мишката - търсене в гугъл - и опаа, гугъл ви показва оригиналната снимка от коя статия е прекопирана.
277
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Побеждавате ли ***?!? Бая победи жънете..... Уркопитешки
276
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като чета уркопитеците във форума, май побеждават отново......
275
1
 
1
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
Тая война май вече не заслужава голямо внимание...
274
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде е вече успялата контраатака?!?
273
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СЕГА Е РЕДНО ПРЕДВИД ГЕРОИЧНИТЕ ТЕАТРАЛНИ УСИЛИЯ НА УКРИТЕ, БЪЛГАРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ОТНАТО ДА ИМ ДАДЕМЕ ВСИЧКИТЕ СИ ОРЪЖИЯ, ЗА ДА ГИ УПОТРЕБЯТ В ТЪРГОВСКО-КОРУПЦИОННИТЕ СЕ ИГРИ И ДА ГИ ПРОДАДАТ НА РАША.
272
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се ли усещат , че стават смешни с тая контраофанзива , по- смешни и от сериала " Ало , ало"
271
7
 
8
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 10 месеца
Според руското МО са отблъснали украинската офанцива. Според командира на териториалните сили на ДНР нищо не са отблъснали а даже са отстъпили ключови позиции. А според тукашните русофили даже руснаците са напреднали.
270
4
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Просто Боби работи за руското посолство. Като победят Украйна,ще ходи до Москва лично да си получи ордена. Спецоператора вече го е приготвил. Към наградата се полага една пералня, едно цукало,чифт шаячени *** с червена лента отстрани, 1 брой постелно бельо,10 носни кърпички. Само за ладата ще трябва да почака малко,че още не са прочели китайското ръководство за сглобка. :)
269
8
 
8
 
! Отговори
Факти преди 10 месеца
Руското МО все още не е дало отговор на въпроса защо руската армия продължава да обстрелва Бахмут с артилерия, след като са го превзели целия.
268
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според публикация та ТАСС от сутринта ВСУ са пробили руската защита при Въгледар.
267
0
 
5
 
! Отговори
До 290 преди 10 месеца
Боби, много си невеж! Не се мъчи с мислене, просто си пий спирта
266
3
 
17
 
! Отговори
Какво следва преди 10 месеца
От Киев пазят пълно мълчание, все едно че нищо не е станало. И така ще е и занапред. Пробват тук, пробват там, ядат бой, понасят загуби и назад. А ако успеят някъде поне малко да мръднат напред фронтовата линия, ще има голямо тумба-лумба по всички медии.
265
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До 287 Глупости. В РФ има грубо 3 фракции. Православни, Военните ястреби и Либерали. Сега след 2014 а още по-сериозно след 2022 Либералите ги бият по всички фронтове. Сега около СВО Ястребите надигат глава. Начело естествено е Кадиров но всички знаят че е Купен и то за сериозни пари от Путин по времето на Чечня 2. Путин в момента залага на "Православните" Сплотете се МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПО-ЛОШО НО ЩЕ ПОБЕДИМ
264
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 288 Е не е за три дни,за повече е и струва на тия дето подкрепят Украйна стотици милиарди,а на Украйна голяма част от мъжкото население.И това,че някой вижда нещата такива ,каквито са не го прави русофил А ти като не ги виждаш или не искаш да ги видиш си е твой проблем.Живей си в твоя измислен свят,но не го набутвай на другите.
263
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Усеща се истерията в русофилските коментари. Значи - тридневната смешна операция върви по план.
262
7
 
6
 
! Отговори
До 283 Боби преди 10 месеца
Боби, простите неща не са за прости люде. Каквито са твоите идоли от Кремъл. Ако можеха изобщо да постигнат нещо, щяха да са го постигнали още в началото. Сега е мъка и междуособици. Руска територия е под атака. Кадиров и и вагнеровци и кви ли не други фракции започват да се разкъсват. А ти величаеш германката Екатерина Велика. Съвсем се сбъркахте
261
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви поробите бе и ,какви паметници.Българска войска тръгва с руската срещу германците,а в България е имало комунистическо движение, което взима власта след като България като съюзник на Германия капитулира.Дали е било правилно или не времето е показало.А сега след като ония от посолството и посолствата явно диктуват нещата нищо не се променило,напротив нещата са по-зле.Колкото до паметника той е на армията победила нацистка Германия и всеки трябва да го помни,че такова нещо е имало.
260
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен Екатерина Велика може да е Фалирала Русия но е поставила толкова правила и променила толкова стреотипи(въвежда ваксинацията примерно) и особенно за Черно море е завладяла/основала най-стратегическите места за Руската империя.
259
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фалш!