Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област

Украйна била задействала шест механизирани и два танкови батальона
Обновена: 5 юни 2023 06:10 | 5 юни 2023 06:10, Елка Василева
364
Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

Още по темата
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар от Украйна.

Не ясно дали съобщената атака представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след началото на нашествието през февруари 2022 г.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Вчера Киев призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Във видеоклип, публикуван в телеграм-канала на министерството, се виждат няколко военни превозни средства, разположени на обширна територия, които са подложени на въздушна атака.

В същото време нападение с дрон е причинило пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Хаха "Сега целта е пазете заграбеното" Ако е така РФ много ама много просто ще приключи с Ъкрайна. има 11 стратегиески моста под контрола на ВСУ Бум и край на Логистикатае. Все още макр и само за осветление има ток ако бъдат физически унищожени ВЕЦ и ТЕЦ останалите АЕЦ ще спрат 3333332защото винаги се нуждаят от външно захрадване! = ТОТАЛЕН БЛЕКОУТ - Връщане в 18 век
257
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Боби Явно ти не си чел история. Екатерина Ввелика е фалирала Русия та след нея се е наложило да продават Аляска. Паметника на Екатерина велика в Одеса украинците го изхвърлиха в морето където е мястото на поробителите. Само нашите русофили като едни матросовци защитават паметниците на съветските поробители с голи гърде.
256
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 275 Какво има кирливата Украйна,което Русия да няма,че да я плячкосват . Украйна е най-бедната държава в цяла Европа и даже,е по-бедна от Македония,Босна и Косово.Украйна я ограбваха украинските олигарси и ограбваха това дето им беше останали от СССР като икономика,но нали трябва на тях да не им търсят сметка се оправдаваха с Русия.И точно тоя олигарси започнаха всичко.
255
8
 
0
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Защо се занимавате с Боби? Та той още говори за денацификация,за бога. Даже пропагандоните отдавна спряха да ги приказват тези глупости. Боби си върти мелницата,току що му се върже някой. Типичния русотрол, сменя темата веднага ако не му е удобен отговора.
254
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия скоро ще изтегли войските си от окупираните украински територии. Безсмислено е да се воюва повече всички тоалетни чинии са ограбени и плячката свърши.
253
6
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
Повод за гордост, значи за рашистоорките! А денацификацията, а превземането на Украйна и поставянето на послушен режим? Вече ги забравиха тези цели на специалната военна операция. Сега целта е пазете заграбеното. Което разкрива и целият план на бункерният Вова и олигофренското му обкръжение. Вова искал будет завоевател. А сега клечи в бункера и се надява слабоумните му военни да опазят разрушените завладяни територии. Колко са издъхналите русоорки за тази велика цел. Над 200 000. Браво Вова
252
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен "Украйна е една много богата страна, безмилостно ограбвана от Русия от 3 века." Ето този ЧУКЧА НЕ Е ЧЕЛ ИЗОБЩО ИСТОРИЯ НАЛИ? Донбаския индустриален район а преди това Одеса и Крим като портове и Николаев като корабостроителница са създадени с пари на Екатерина Велика 1783-1789год.
251
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 273 Какви български войници бе.Кирливата Украйна не е член на НАТО и не ми я набутвай там български войник няма да стъпи.А на ония дето ме праща в Сибир ще му кажа,че аз съм си в държавата и неговата Украйна не ми е никаква,а като на него му е някаква и му е много скъпа са си ходи в нея.
250
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Боби Боби, колко ти плащат та така неистово защитаваш незащитимата Русия. Нормално разсъждаващ човек никога няма да застане в твояга позиция да защитава кремълкине бандити яхнали и ограбващи Русия и вършещи идддиотщини като вероломното нападение над Украйна с цел нейното плячкосване.
249
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 268 Е добре от 150 милиона държава избягали някакви главно от бившите републики останали да живеят в Русия.От Украйна в Русия избягаха 5 милиона,а в ЕС още 7 милиона и ,ако не бяха затворили границите сигурно в Украйна нямаше и мъже да останат да ходят да се бият за ония клоун.Ама тоя цирк си го разигравате някъде на друго място.
248
5
 
3
 
! Отговори
до 270 преди 10 месеца
проблемът с Росия ще се реши и без български войници, щото руската армия се оказа много прехвалена
247
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 270 А ти си отивай в родния Сибир да береш ябълки и труши в тундрата.
246
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен "А ти видя ли на оня Путин който разговаряше с граждани в Мариупол че гушата му висеше като на миcир" Умнико от десетилетия има фотоапарати които от 50м правят толкова детайлни снимки на човешкото лице че буквално може да се видят и повърхностните капиляри което няма технология в момента по света да се копира/подмени. Една професионална снимка и истината ще лъсне.
245
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 267 Ти си ходи в Украйна щом не искаш да ги четеш ей там е фронта отивай и си решавай проблемите с Русия щом имаш такива.А въпроса е защо тия украинци избягаха и не им дреме за Украйна,а аз трябва да се занимавам с нея и не си мисли,че тия богатите украинци не се редят за помощи,а си живеят с техните пари.
244
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна е една много богата страна, безмилостно ограбвана от Русия от 3 века. Украинците казаха баста, тоя път руското робство в Украйна няма да мине. Това е причината украинците да се бият за свободата си срещу вековното руско робство.
243
4
 
3
 
! Отговори
Вервайте преди 10 месеца
Редно е като си измисляш колко украинци са избягали в Росия да кажеш и колко руснаци са избягали от Росия. Само по официални данни за Казакстан са над половин милион. За останалите бивши съветски републики и ЕС са още към милион и половина. Неофициалнни данни - кой знае, поне още толкова. Затова в Росия сега ще имат 6 дневна работна седмица и ще викат ГОЙДА в събота по обяд на конвейра за тенджери.
242
5
 
3
 
! Отговори
до 265 преди 10 месеца
По-добре богати украинци отколкото бедни сирийци да дойдат. Като ти чета размишленията най-добре не си губи времето да ги мислиш тея работи, не са за тебе.
241
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Боби 263 А ти видя ли на оня Путин който разговаряше с граждани в Мариупол че гушата му висеше като на миcир? Нямаше нищо общо с ботоксния Путин, затова и клипа разпространен от ТАСС беше сниман по тъмни доби.
240
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей от 15 месеца пълзат тук разни украинци и други облъчени същества да ни обясняват,какво било и трябва пък точно с украинците да се занимаваме все едно са от центъра на света и тоя свят се върти около тях.Ами не е така и всеки гледа себе си,а те да си ходят в Украйна и да си защитават.Няма как някой да ме убеди,че това е мой проблем при положение,че тия със скъпите коли и кинтите си биха камшика от Украйна,и не им дреме,а на мен ми я набутват.
239
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 262 В Русия избягаха 1 милион и 800 хиляди украинци поддали се на рускитя лъжи да им ечестиг руския хомот. 5 милиона отидоха в ЕС.