Командирите на "Азов" се прибраха в Украйна, Русия е гневна на Турция

Анкара нарушила споразуменията, освобождавайки ги преди края на войната
Обновена: 8 юли 2023 22:39 | 8 юли 2023 22:28, Анисия Иванова
859
Командирите на "Азов" се прибраха в Украйна, Русия е гневна на Турция
Снимка: БГНЕС/EPA

Турция наруши споразуменията, освобождавайки задържаните командири на бойците, които в продължение на седмици защитаваха стоманодобивния завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

След срещата между президентите на Турция и Украйна - Реджеб Ердоган и Володомир Зеленски, се задава огромен скандал между Анкара и Москва.

Говорителят на Кремъл заяви, че Русия не е била информирана за освобождаването им. Обидата на Москва се дължи на факта, че на 22 септември 2022 г. Ердоган официално е обещал, че петимата командири на украински формирования, пленени в Мариупол в средата на май, ще останат в Турция до края на военните действия.

Президентът Володимир Зеленски се завърна днес в Украйна от Турция и доведе със себе си петима командири на бившия гарнизон в Мариупол, като заяви, че "връща нашите герои у дома".

"Украинските войници Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко, Денис Шлеха. Те най-накрая ще бъдат с близките си", добави той в Телеграм.

"Русия днес" отбелязва, че те са били изпратени в Турция с личната гаранция на президента Ердоган.

Сега тази договорка е нарушена и прокремълските медии се възмущават от вероломството на Анкара. Но заедно с това се прокрадват и критики към Кремъл защо азовците в руски затвори са били разменени за олигарха Медведчук, а не за пленени руски офицери.  И се поставя въпросът защо Медведчук е бил толкова важен за Москва, а бойците не.

Командирите, възхвалявани като герои в Украйна, ръководеха миналогодишната отбрана на пристанищния град - най-големият град, който Русия превзе при нашествието си. Някои от тях бяха членове на батальона "Азов", който Русия определя като неонацистки, припомня АП.

Хиляди цивилни граждани загинаха в Мариупол, когато руските сили опустошиха града по време на тримесечната обсада. Украинските защитници се задържаха в тунели и бункери под стоманодобивния завод "Азовстал", докато през май миналата година Киев най-накрая им нареди да се предадат, припомня Ройтерс. Москва освободи някои от тях през септември при размяна на пленници, договорена с посредничеството на Анкара.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


859
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
1
 
1
 
! Отговори
Почна се преди 10 месеца
От както вагнеровци се озъбиха на проскубаните плъхове в Кремъл,от този момент се разбра че в Русия назрява разкол,и по-специално между висшето военно ръководство.Възможна е вътрешна война със партизанско движение и разделянето им на няколко лагера.Катоя видиш тая държава на картата,веднага ще се сетиш че такъв вид война ще продължи със десетилетия.Филмът сега започва,а сагата Украйна е само за загрявка.
447
4
 
4
 
! Отговори
Русофил вие на луна преди 10 месеца
русофилите що не заминат за Кремъл да вият в хор с Медведев ?
446
2
 
4
 
! Отговори
браво Зеленски ! преди 10 месеца
Прибра бойците си ! Президентът Ердоган настоява Украйна да бъде приета в НАТО, защото помни заплахите на Сталин срещу Турция, благодарение на които Турция поиска членство в НАТО ! Влизането на Украйна в НАТО е обусловено от 2014 и 2022 инвазиите на терористична Русия.
445
3
 
3
 
! Отговори
EL TURQO преди 10 месеца
Запомнете!!! Няма държава, която може да нападне Турция в Европа, включително и Русия. Ако им стиска да я нападнат. Навсякъде ще стане на жендъри и ватенки.
444
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турция може да воюва сам с Кипър. На Гърция само се заканва хахаха
443
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
турските мекеренцаа в сайта как си личат - яжте свинско бре демократи хахах
442
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горките азовци. Как само ги събраха от плажовете на Анталия и набързо им смениха банските с военни униформи.
441
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно краварите са хванали и Ердоган за топките, щом така се отмята от обещанията си към Русия. А и точно азовските нацисти да пусне .... Сигурно за да не бъдат съдени
440
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 463 Недей така таварищ. В сравнение с Турция Русия няма почти нищо. Разходи се малко до Истамбул и ще ти станат ясни много неща.
439
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин е хванат здраво за топките. Зърнената сделка изтича на 17 юли, но Ердоган предупреди Русия че дори и да се откаже от продължаване на сделката Турция и Украйна ще гарантират преминаването на зърнените конвои дори ако се наложи да потапят руски кораби пречещи на зърнените конвои. Вече никой не бръсне Русия за слива.
438
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бай ИванИ кво има Турция? Техника за дюнери и имамбайлдъ?
437
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Copocoиднитe трролове не работят за интересите на България. Факт.
436
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страхотна реклама на ЦРУ си направил агента.
435
12
 
11
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
Жужака пак пълни памперсите в бункера. Там сигурно мирише лошо. Xлeбapки бегат.
434
22
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 месеца
Русия да си гледа своята работа и да не се занимава с Турция Турция не прилича на Украйна .руснака да не си играе с огъня че турчина ако го почне ще я завърши само за 3 дена и ще изчезне от картата на света Турция има техника която още скапания руснак не я сънувал и да не забрави в Европа живеят над 40 000000 милиона муслумани и Турция че ако я почнем Русия ще стане на миш маш хич не ние страх от една пропаднала държава която за нищо вече не става .а де не забравим че нападна свободна държава
433
5
 
21
 
! Отговори
Тоя фес преди 10 месеца
Да се прости с пълен мандат, следващия път никой няма да го спасява...
432
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Кравар ЕвроатлантикЗатова Ердоган отиде на крака в Москва неофициално, ей така,случайно след случая.
431
16
 
14
 
! Отговори
Гофи преди 10 месеца
Турция щяла да яде шамари от Русия хахаххаха,колкото яде като им свалиха самолета и пратиха двама *** космонавти при Гагарин ххаххаххах
430
7
 
10
 
! Отговори
до 396 преди 10 месеца
Тогава Ердоган отиде на крака в Москва на неофициално посещение.понеже хич не им е пукало.
429
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-скоро ще повярвам, че тези командири са гневни на Зелята, че прекъсна кефа и сега ще трябва да воюват и да се утешават със спомени от щастливите безгрижни дни в Турция.