Въпреки санкциите: Русия е по-богата, Западът обеднява

Общото богатство на Русия се е увеличило с 600 млрд. долара
18 авг 2023 08:50, Нели Христова
335
Въпреки санкциите: Русия е по-богата, Западът обеднява
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. Русия е станала по-богата, докато Западът, напротив, е загубил трилиони долари, пише „Бизнес Инсайдер“, като се позовава на доклад на банката UBS. Един от факторите за нарастването на богатството на страната може да бъде скокът на цените на петрола, се отбелязва в статията.

Общото богатство на Русия се е увеличило с 600 млрд. долара, според годишния доклад на швейцарската банка за световното богатство, публикуван във вторник.

Броят на руските милионери също се е увеличил с около 56 000 до 408 000 през 2022 г., а броят на лицата със свръхвисоки доходи (със състояние над 50 млн. долара) е скочил с почти 4500.

През миналата година САЩ са претърпели повече загуби от всяка друга държава в света, като са загубили общо 5,9 трилиона долара. В същото време Северна Америка и Европа заедно са обеднели с 10,9 трилиона долара, по данни на UBS.

Според банката до края на 2022 г. броят на американските милионери е намалял с един милион, въпреки че на САЩ все още се падат над 50% от свръхбогатите в света.

Просперитетът на Русия е нараснал въпреки военната интервенция в Украйна. Западът отговори на това решение със санкции, които доведоха до свиване на икономиката и рязък спад на акциите, търгувани в Москва.

UBS признава, че "тенденциите в благосъстоянието на Русия в момента е трудно да се определят", но я посочва сред малкото страни, които са забогатели през 2022 г.

Един от факторите за нарастване на богатството може да е бил скокът в цените на петрола, тъй като износът на суровини е основен икономически двигател за Русия. По данни на информационната компания Refinitiv цената на барел от еталонния сорт Urals е скочила с около 7 долара през миналата година.

Според доклада на UBS Мексико, Индия и Бразилия са спечелили най-много богатство през 2022 г., докато най-големите загуби са генерирани в САЩ, Япония, Китай, Канада и Австралия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 226 В сме си бе уркопитек не нагъл,а твоята Украйна няма нищо общо с ЕС.Та въпроса е ти какво правиш тук
210
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Та КОПЕЙКИТЕ тука квото и да правят ми е все тая. Само не разбирам що стоят в ЕС и плюват?Някакси ще е по логично да идат в Мордор, да започнат да им плащат в КОПЕЙКИ и тогава да плюят по който си искат извън Мордор.
209
3
 
10
 
! Отговори
Язе преди 8 месеца
И това е от въвеждането на т.нар. санкции - само инфлация, намаляващи доходи и липса на ясно бъдеще. И всичко заради УСА и пудела им УКР.
208
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз това го казах преди 1 година на 5-6 места. От две ми баннаха ИП-то, а от трето направо ми изтирха акаунта ... и навсякдъе беше едно псуване и виеене против мене ..
207
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 218 И защо някой трябва да ходи там.Ние си имаме държава и това , което не си разбрал,е че не ви искаме наглите бежанци
206
1
 
9
 
! Отговори
Язе преди 8 месеца
Едно нещо е факт - Европа обеднява, хората също. Заплата от 2000 евро вече е нищо, а преди година беше горе долу добре. Под 3000 евро чисто вече не става.
205
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха-ха Западняка гордо крачи в бъдещето, гушнал дчендър с едната си ръка, с другата захапъл ГМО филия, пластмасов домат исирене от сухо мляко.
204
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 217 А аз давам по един удар в зъбките на уркопитеците дето още не са разбрали, че в България валутата е български лев.Копейките са ти в кирливата Украйна
203
0
 
4
 
! Отговори
Русофоб преди 8 месеца
За всички комунАсти. В Устич !
202
5
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
До 196. Хе-хе, че тя просията отдавна е фалирала бе, съветски глу.пак. Да си видял някой да е закопнял да ходи там? А най-добре питай децата си къде искат.
201
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Относно и статията, давам на копейките доклада от UBS защото както и журалистите, така и те едва ли са прочели. Global Wealth Report 2023 global wealth set to rise by 38% over the next five years - та там е казано, че голяма част от спада на богатството на Европа и Америка 10.9 трилиона е заради високият долар спрямо другите валути. И да, печаливши са се оказали Русия, Мексико, Индия и Бразилия. Та вярвайте на кавото искате но аз на един икономически показател не бих се доверил за обща оценка
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нива приказка от 1001 нощ. Но е толкова плоско измислена, че и за малки деца не е интересна.
199
9
 
10
 
! Отговори
Западняк преди 8 месеца
Ха-ха-ха, западът пак ли "загнива"? Не ви ли ви омръзна тази съветска плоча бе? Свалете си червените очила и вижте накъде се стремят всички. Не са към сибирската клоака, нали?
198
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 210И къде видя , чейндж бюра уркопитек.Колко има останали в София,знаеш ли?Само с писане на опорки се занимавате ,бе изобщо да знаете за какво става на въпрос
197
8
 
3
 
! Отговори
Къде ли? преди 8 месеца
До Анонимен...В ДЕСНИЯ ъгъл!. Левия е запазен за русофилски крави. Да има кой да ги пасе!
196
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Учете история.Аре стига си цитирал история писана от зорозоидни ония ден,че на хората писна.
195
4
 
2
 
! Отговори
Недей! преди 8 месеца
До Анонимен...Че не можеш се отърва от "Копейкаджии"!
194
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Затова ли всички раболепни "русофили" са се наредила.на опашка пред чейндж бюрата да заменят долари и евро за...рубли?
193
4
 
9
 
! Отговори
И какво от това? преди 8 месеца
Живее ли обикновения руснак по-добре? Може ли да си позволи това, което си позволява средностатистическия европеец, японец, канадец, или гражданин на САЩ. Извън рамките на Москва и Петербург, двете витрини на Путинова Русия е пълен батак и само жителите на тези места си знаят как оцеляват.Така, че ни ми хвалете Руския мир.Той е идеален за управляващата върхушка, олигарсите и за близките до властта. Иначе е кръгла нула, а извън Русия като чуят руснак и се извръщат настрана!
192
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До учете история. И тогава и сега политическата върхушка е била русофобска, а народа русофилски настроен. Факт.