Въпреки санкциите: Русия е по-богата, Западът обеднява

Общото богатство на Русия се е увеличило с 600 млрд. долара
18 авг 2023 08:50, Нели Христова
335
Въпреки санкциите: Русия е по-богата, Западът обеднява
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. Русия е станала по-богата, докато Западът, напротив, е загубил трилиони долари, пише „Бизнес Инсайдер“, като се позовава на доклад на банката UBS. Един от факторите за нарастването на богатството на страната може да бъде скокът на цените на петрола, се отбелязва в статията.

Общото богатство на Русия се е увеличило с 600 млрд. долара, според годишния доклад на швейцарската банка за световното богатство, публикуван във вторник.

Броят на руските милионери също се е увеличил с около 56 000 до 408 000 през 2022 г., а броят на лицата със свръхвисоки доходи (със състояние над 50 млн. долара) е скочил с почти 4500.

През миналата година САЩ са претърпели повече загуби от всяка друга държава в света, като са загубили общо 5,9 трилиона долара. В същото време Северна Америка и Европа заедно са обеднели с 10,9 трилиона долара, по данни на UBS.

Според банката до края на 2022 г. броят на американските милионери е намалял с един милион, въпреки че на САЩ все още се падат над 50% от свръхбогатите в света.

Просперитетът на Русия е нараснал въпреки военната интервенция в Украйна. Западът отговори на това решение със санкции, които доведоха до свиване на икономиката и рязък спад на акциите, търгувани в Москва.

UBS признава, че "тенденциите в благосъстоянието на Русия в момента е трудно да се определят", но я посочва сред малкото страни, които са забогатели през 2022 г.

Един от факторите за нарастване на богатството може да е бил скокът в цените на петрола, тъй като износът на суровини е основен икономически двигател за Русия. По данни на информационната компания Refinitiv цената на барел от еталонния сорт Urals е скочила с около 7 долара през миналата година.

Според доклада на UBS Мексико, Индия и Бразилия са спечелили най-много богатство през 2022 г., докато най-големите загуби са генерирани в САЩ, Япония, Китай, Канада и Австралия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Язе дойдаф, и русофилити бегаа!
250
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И се пише българин, а не Българин. Въздух под налягане!
249
2
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ЕВРОПЕЕЦ преди 8 месеца
Горд 6yгapuно, научи 6yrapcku! Другия път напиши ПРЕДПОЧИТАМ! И напиши ОТКОЛКОТО, а не от колкото! Я!
248
5
 
10
 
! Отговори
Горд Българин преди 8 месеца
До Анонимен 261 Претпочитам да съм русофил от колкото западен ***.86
247
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А путин като е най богатия диктатор, що не си присади една перука а ла Боби Михайлов? А? Скръндза!
246
1
 
2
 
! Отговори
Bai Dun преди 8 месеца
Иване държи дръжки , колко трилиона заеми има ?
245
9
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Според тази класация на UBS САЩ държи през 2023 г . 31% ( тридесет и един процента ) от световното богатство. Преуспяла Русия на Путин държи 0.97% . Поставени в перспектива нещата се нормализират.
244
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НЕ УТОЧНЯВАТ ПО БОГАТА ОТ КОГО! ОТ БАНГЛАДЕЖ?
243
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОО, ГОРД БУЛГAPИHO, ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ ЗОВЕШ ГОРД РУСОФИЛИН ВА? А? НЕ ТЪ ЛИ СТРАМ? А?
242
6
 
11
 
! Отговори
Горд Българини преди 8 месеца
И световната банка го призна. Според нейната статистика Русия измества Германия от 5-то място по развитие. За разлика от Европа и САЩ които бавно затъват.
241
8
 
5
 
! Отговори
CEЛCKИЯ преди 8 месеца
Логично е Русия да забогатява! Инфлация, недостиг на работна ръка поради изтрепaни млади мъже, скъпа война на изтощение, загуба на пазари, изтегляне на чуждестранни инвестиции, спад на цените на горивата, отклоняване на големи парични средства към военните заводи! Логично е, ама язе съм мноо npoзд, та немое разбера! Немам вишо!
240
5
 
3
 
! Отговори
1 рубла за 1 цент преди 8 месеца
239
14
 
8
 
! Отговори
Зайцев преди 8 месеца
Fake новини ,този сайт явно работи за Русия ,пропагандира в нея полза .Уж са голяма работа ,другите за нищо не стават.На лъжата винаги краката са къси.
238
0
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Космонавт САЩ Железници са в такова ТРАГИЧНО състояние и то от години и за това се развиват да го кажем на разбираем език ТИР ПРЕВОЗИ. Практически всеки ден някъде в САЩ има авария с влакове. А случайно да знаеш че в САЩ е трябвало да национализират пътническите превози по влаковете защото часните компании са фалирали...
237
5
 
6
 
! Отговори
Шарлатанин преди 8 месеца
Не пишете такива глупости и фейкове - доларът е най-котираната валута, левчето и то дуе пилешки мускули, щото и САЩ и БГ-то са силни икономики с работеща индустрия. Виж рублата на "***" с тяхната мижава икономика и липса на ресурси, се е сринала до дъното. Турската икономика и нея хич я няма (сравнена с българската) и закономерно лирата и тя едва крета. Само да не се окаже накрая, че онези имат какво да сложат на масата, а ние хрупаме долари и левчета, щото много са вкусни.
236
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВСУ редовно чисти СВЕТА от руски терористи
235
16
 
6
 
! Отговори
СЪБИРАЙТЕ ВАЛУТА, ЧЕ преди 8 месеца
ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ РЕПАРАЦИИ НА УКРАЙНА
234
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знаех, че анонимна швейцарска банка отговаря за измерването на световното богатство.
233
8
 
4
 
! Отговори
червен Колю преди 8 месеца
така е .. и всички русофиле ще емигрираме в Русия.
232
13
 
9
 
! Отговори
Швейк преди 8 месеца
Тази статия от кое хумористично издание я препечатахте!?