Войната преследва руснаците навсякъде, където отидат

Много от тях избягаха от мобилизацията на Путин
11 окт 2023 20:00, Нели Христова
206
Войната преследва руснаците навсякъде, където отидат
Снимка: БГНЕС

Напрежение избухна в най-малко пет страни, в които руснаците избягаха, след като президентът Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

От началото на войната приблизително един милион руснаци са се преместили в чужбина. Стотици хиляди са избягали от страната, след като Путин обяви частична мобилизация на населението, което се предполага, че е засегнало 300 000 резервисти и бивш военен персонал с "определени военни специалности и подходящ опит".

Те напуснаха страната и на фона на съобщенията, че онези, които не отговарят на изискванията да бъдат призовани, включително студенти, възрастни хора и хора със заболявания и наранявания, са получили призовки да се бият в Украйна.

Армения

Конфликтът ескалира миналия месец в района на Нагорни Карабах, който е международно признат като част от Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци. Регионът е бил управляван от непризнатата република Нагорни Карабах, известна още като Република Арцах от арменците.

След светкавичната офанзива на Азербайджан на 19 септември сепаратистките власти обявиха, че етническият арменски анклав ще се разпусне на 1 януари 2024 г., което предизвика масово изселване от Нагорни Карабах към Армения. Десетки хиляди жители напуснаха спорната територия, страхувайки се от преследване.

Мащабни конфликти избухнаха между двете страни през 90-те години на миналия век след падането на Съветския съюз и напрежението остана високо въпреки сключеното с посредничеството на Русия примирие през 2020 г.

След конфликта протестиращи излязоха по улиците в Ереван, Армения, с искане за оставката на премиера Никол Пашинян заради очевидния провал на правителството да защити етническите арменци в региона.

Сърбия

Напрежението ескалира наскоро заради Косово без излаз на море, което е заобиколено от Сърбия, Северна Македония, Албания и Черна гора. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

На 28 септември министърът на вътрешните работи на Косово обвини Сърбия в пряка намеса в конфликти и проучи възможността руска намеса в престрелка между сръбските бунтовници и косовската полиция, предаде Асошиейтед прес.

Анализаторите изразиха опасения, че напрежението между Сърбия и Косово може да ескалира във въоръжен конфликт.

"Разрешаването на спора между Косово и Сърбия вече не е само политически въпрос, а сериозен въпрос за сигурността за региона и за Европа", пишат Енджелуше Морина и Майда Руге, старши политически сътрудници в Европейския съвет за външни отношения (ECFR) миналия месец.

Казахстан

Министърът на вътрешните работи на Казахстан каза в изявление през октомври 2022 г., че повече от 200 000 руснаци са дошли в съседната централноазиатска държава, откакто указът за мобилизация на Путин беше обявен само дни по-рано.

Според казахстанската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода отношенията между Казахстан и Киргизстан напоследък са се обтегнали заради вода.

Казахстан зависи от Киргизстан за водни ресурси и Киргизстан през 2005 г. прекъсна доставките за Казахстан по време на политическа криза и отново изнудва съседа си миналата година, като заплаши да прекъсне водоснабдяването.

Грузия

Масови протести и ожесточени сблъсъци избухнаха в грузинската столица Тбилиси през март срещу предложения закон за чуждестранните агенти, който впоследствие беше отменен. Критиците се опасяваха, че законът ще подкопае амбициите на страната за евроатлантическа интеграция.

Управляващата партия в страната, партията "Грузинска мечта", заяви в изявление, че вижда "как законодателството е предизвикало известен смут".

Критиците казаха, че той е моделиран по подобни закони, приети в Русия и други постсъветски държави, и за които опозиционните групи се страхуваха, че ще подкопаят усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.

Израел

Потвърдени са над 1100 убити и хиляди ма ранени, включително цивилни, след изненадващите атаки срещу Израел, извършени от Хамас от ивицата Газа от събота, и при израелските въздушни удари срещу Газа.

В неделя Израел официално обяви война и призова за предприемане на "значителни военни стъпки" за отмъщение срещу Хамас.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е "изключително загрижена" от "спиралата на насилие" в Израел и каза, че страната не разполага с информация за руски жертви в резултат на атаките.

Според Re: Русия около 90 000 руснаци са се установили в Израел от началото на войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв Хамас бе? Цели жилищни блокове падат в Газа. Израел изтребя палестинците. Изпуснаха ги нарочно да се въоръжат и да нападнат за да имат причина да изчистят изконното население по тези земи - палестинците.
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия мачка укронацистите, а русофобите мачкат на Джо Бидона повехналите топки!
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гледайте как Украйна напредва на фронта в украинските телеграм канали: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Rus_criminal; voin_dv; ФРОНТОВИК
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
който подкрепя Русия да ходи там. Пишете на Путин да си ви вземе. Ще ви намери по една пияна сочна лелка, ще ядете борщ докато ви се пръснат свинктерите от *** и ще пиете цистерни с водка, после ще карате ладата в Сибир. Русия е супер за задръстени чички на по 60+ с цироза и затлъстели
68
4
 
6
 
! Отговори
До 95 преди 7 месеца
Че кой хахо ще отиде в Русия?
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На златният един милиард скоро ще му пеят заупокойна молитва. А България, която 30 години руча жабета и лиза гъзоBeте ците на западняците, с надеждата да я приемат като равна в този 1 милиард да я сложат да седне на масата заедно с колониалистите да споделят с нея богатсвата и плячката която са грабили столетия, тази държавичка отива в нищото.
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е страната на пропагандата. Живеят в свой си измислен свят, нямат си идея какво се случва по света, защото има запор на информация. Путин контролира всичко. Който толкова им се възхищава, защо не си вдигне четирибуквието и да пристане на Путин. Може и работа да ви намери на фронта
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС няма да се срине от днес за утре, нито ще студуват зимата. Потъването на ЕС може да продължи цяло десетилетие, но вече е необратимо. На запад още са богати, там са богатсвата на света които столетия са грабили. Постепенно ще обедняват, и ще изсмукват все повече от перифериите като България да запазят статуквото. На запад бавно ще потъват, а източните васали ще се гърчат в мизеpията, както се гърчиха 34 години, но сега вече ще бъде ужасно. Българите отново направиха правилния избор, честито.
64
0
 
1
 
! Отговори
Току що преди 7 месеца
Се извързах (изпърдях) пръднята беше миризлива! Не съжалявам ,че пръднах нито ,че го споделих с вас да ви е сладка вечерята!
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европа се срива в пропастта.
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е те копейките само дращат от мекия и топъл диван в ЕС ама дори и опит не правят да отидат в Мордор, в рая демек. Предпочитат все пак в прогнилия запад от колкото в райските земи на Мордор. Ей копейки над 2 милиона българи отидоха да работят на запад защото решиха, че ще живеят по-добре а не в Мордор. Що ли?
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен "И какво са ви направили Русия и СССР не разбирам." - няма нищо за неразбиране. Без ресурсите на Русия ЕС е сврършен. А със силна Русия и хегемонията на САЩ е свършена. Това малко ли е?
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво става с контранастъплението?
59
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво са ви направили Русия и СССР не разбирам. Хляба ли ви изядоха та толкова ги мразите? Изобщо били ли сте в Русия, познавате ли руснаци? Защо мразите Русия? Или вие до обяд мразите себе си, а след обяд всички останали?
58
1
 
10
 
! Отговори
Авдеевка преди 7 месеца
820 руски терористи за вчерашния ден са присъствали на концерта на Кобзон, а това е двойно повече от обичайното отчитаното от украинците ниво от много време насам... Дай боже всеки ден да е такъв!
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само типични иzpoди иПедали може да подкрепят и симпатизират на фашисткия режим в Кремъл и бункерния пcиxoпат...
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Втората икономика изправена пред катастрофа след Германия - това е Великобритания.
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако българите видят какво строителство кипи в освободените от киевския нацистки режим територии то 95% от българите ще поискат и ние да бъдем освободени от Русия. То са магистрали, училища, паркове, заводи, всичко работи. Магазините са им пълни с продукти 5 пъти по евтини и качествени от БГ. Видяхте ли как се възстановява Мариупол?
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин си взе с лекота 20% от Украйна, при това в съответствие с международните закони и правилата на ООН, унищожи украинската армия, изпразни складовете на НАТО, постави икономиката на ЕС на колене, и продължава успешно да прочиства Русия от петата колона. А Световната банка обяви в доклад, че Русия е първа икономика в Европа по покупателна способност, руснаците живеят на най-висок стандарт в Европа.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е страната на спинозните, броя на заразените е безумно висок. Ама нееее няма гейове. Айде да си отворите очите и да прочетете, нещо различно от надписите на цигарените си кутии. Промити мозъци. Разводите са до небето, какви ти искрени чувства. Жените им са най-големите парцали на света