Ракетите на Путин не успяха срещу Patriot, ще успеят ли тези на Ким в Украйна?

Северна Корея има нужди и от данни за тяхната ефективност
23 яну 2024 22:00, Анисия Иванова
931
Ракетите на Путин не успяха срещу Patriot, ще успеят ли тези на Ким в Украйна?
Снимка: БГНЕС/EPA

Новият арсенал от балистични ракети на Северна Корея е готов за първия си тест в реални условия на бойното поле в Украйна. Но въз основа на успеха на американските системи за прехващане в този конфликт Ким Чен Ун има за какво да се тревожи.

Изчерпвайки запасите си, докато войната в Украйна наближава двугодишната граница, руският президент Владимир Путин се обърна към Ким да предостави балистични ракети с малък обсег и повече от 1 милион артилерийски сняряда. Севернокорейските ракети, изпратени досега, са подобни по размер и динамика на полета на руската серия "Искандер", казаха оръжейни експерти.

Доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) показа, че американската система за противовъздушна отбрана Patriot досега е била до голяма степен ефективна в противодействието на руските ракети. През юни, когато Русия се опита да премахне батарея Patriot, защитаваща Киев, системата свали всичките 34 ракети "Искандер" и "Кинжал", изстреляни от Русия, каза CSIS.

Това е предупреждение към Путин за ракетите KN-23 и KN-24, които се смята, че доставя Ким. Системите са проектирани да бъдат разгръщани бързо, да са маневрени по време на полет и надеждно да поразяват цели с определена степен на точност. Това може да не е достатъчно.

"Системата за противоракетна отбрана Patriot би трябвало да може да прехване балистичните ракети с малък обсег на Северна Корея, като се има предвид нейната ефективност срещу руските "Искандер", каза Шан Шейх, сътрудник в проекта за противоракетна отбрана в CSIS, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

Армията на Ким е изстреляла около 120 свои ракети в тестове от 2019 г. насам и вероятно се стреми да изгради арсенал, който в крайна сметка може да достигне хиляди. Ракетите на Северна Корея са на цена от около 5 милиона долара всяка според данни, събрани от Корейския институт за анализи на отбраната и публикувани през 2022 г. от южнокорейския депутат Шин Уон-сик, но разходите за Ким вероятно са спаднали оттогава, тъй като той е увеличил производството.

Това прави продажбите на оръжия потенциално значителен двигател на чуждестранни приходи или внос на важни стоки от чужбина, нещо, от което силно се нуждае засегнатата от санкции севернокорейска икономика. И все пак изолираният режим на Ким, който отдавна използва нелегална дейност, за да генерира чужда валута, не предоставя ракетите на Путин само по търговски причини.

Използването на севернокорейските ракети изглежда е съвсем ново и данните за тяхната ефективност вероятно са малко. Всякаква информация, която Ким може да събере за ефективността на оръжията си в битка в реалния свят, може да помогне на режима му да усъвършенства бъдещи проекти и стратегии за атака.

„Използването от Русия на балистични ракети на КНДР в Украйна също предоставя ценна техническа и военна информация за КНДР“, каза Държавният департамент на САЩ в съвместно изявление този месец, включващо около 50 държави.

Останки, за които се смята, че са от севернокорейски ракети, бяха сред отломките от ударите в Харков в началото на януари, когато градът вероятно не беше под защитата на Patriot. Дмитро Чубенко, говорител на прокуратурата в Харков, каза пред репортери, че ракетите се различават в ключови аспекти от руските модели и той смята, че са от Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Прехвърлянето на такива ракети от Северна Корея с обсег от около 400-800 километра увеличава набора от оръжия, които Кремъл може да използва, за да атакува Украйна, докато войната продължава.

"Прехвърлянето на няколко десетки SRBM (балистични ракети с малък обсег) от Северна Корея ще бъде приветствано от Москва, която е изчерпала предвоенните си запаси въпреки усилията да увеличи производството на ракети“, каза Международният институт за стратегически изследвания в неотдавнашен доклад.

Междувременно Ким се опитва да модернизира още повече арсенала си. Неговият режим започна годината с изстрелване на нов тип бойна глава, която се движи с висока скорост и маневрира във въздуха, която е монтирана на ракета със среден обсег, предназначена да удари цяла Япония и американски бази в Гуам.

Ракетен бараж

И Южна Корея, и Япония разполагат батарии Patriot, за да защитят ключови зони от Северна Корея. Южнокорейските сили използват 8 батарии PAC-2 и PAC-3 около Сеул, а американските сили експлоатират системи PAC-3 в Япония в американски военни бази, особено Окинава, според доклад на Асоциацията за контрол на въоръженията.

Системата Patriot има мощен радар, който е в състояние да проследява до 100 цели, включително крилати ракети, балистични ракети и самолети, според доклад на изследователската служба на Конгреса на САЩ.

Независимо от това, Русия използва тежки залпове от ракети, за да преодолее отбраната на Украйна. В края на декември Русия засили кампанията си за бомбардировки, изстрелвайки стотици ракети по градове в Украйна, убивайки десетки души. САЩ определиха, че Русия вероятно е използвала севернокорейски ракети в тази атака, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Притокът от Северна Корея вероятно ще намали запасите от ракети за батерии Patriot и други системи за противовъздушна отбрана в Украйна, в стратегия на изтощение, която може да увеличи шансовете за успешни удари.

В резултат на това членовете на НАТО обещаха през януари да увеличат производството и доставката на 1000 ракети Patriot за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна на цена от 5,5 милиарда долара.

"Patriot е единствената система, която може да се справи с всички видове руски ракети", каза украинският президент Володимир Зеленски през октомври, когато Германия обеща да предостави батарея Patriot за защита на Украйна. Сега ще се разбере дали това включва и по-новите севернокорейски оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


931
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
635
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото ссср възникна от отломките на империята. Толкова много напъваха за победа в световен мащаб,че си изгориха и поколения хора,и национално богатство, и културно наследил. Събарят се църкви,продава се църковно имущество, картини,злато, и всичко отива за въоръжение. Народът гладен,който се усъмни във великата цел,отива в лагер.
634
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болшевизмът,съответно,комунизмът е братът близнак на нацизма. Нищо чудно,че си правеха съвместни паради преди всв. Но за разлика от нацистката идеология,която иска нови,но все пак,ограничени територии за арийците,комунистите искаха целия свят. Така и беше заявено от самото начало. Затова бе създаден и Коминтерна,чийто виден член беше нашата Мастика. В момента наблюдаваме извратена симбиоза на съветска доктрина със псевдоимперски желания.
633
6
 
3
 
! Отговори
Куку преди 3 месеца
Да се молиш за оръжие на С.Корея е невероятно постижение,да се молиш за яйца и пилешко на Беларус,домати от Турция.Това се казва величие!Путииин,президент миииира!
632
0
 
0
 
! Отговори
someone преди 3 месеца
До Кроманьонска работазатова днес ще стоиш с кола 3та ръка, беден и ***.
631
2
 
2
 
! Отговори
someone преди 3 месеца
До АнонименУнищожили са болшевиките мозъка ти, стига си ръсил глупости.
630
0
 
0
 
! Отговори
А сега преди 3 месеца
Леле мале що става
629
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болшевиките толкова усърдно унищожаваха нормалността в тази държава,че накрая успяха. Хомо советикус е долна агресивна твар без задръжки. Там от 100 години има страх от силния,а не от бога. Няма морал,няма стремеж към по-добро,няма любов към ближния. Население от вертухаи(пазачи) и зеки(бандюги).
628
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Други неща показват хохлите - ракетките се забиват една след друга в завод в Куеф, ППО не працуе, бикоуз дъ рокет кост тю милиън долърз, че и ги няма...
627
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Надеждин няма да стигне до избори. Или сам ще се откаже или него ще го откажат
626
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според статута, военните престъпления включват: нападение на цивилни,нападение на цивилни обекти, разрушаване и присвояване на имущество, незаконна депортация и преместване. Съобщавам само това,което руснаците сами показват и сами дават по собствената си телевизия.
625
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
хм, а в американските медии писаха, че patriot не са успяли да свалят нищо досега...
624
7
 
7
 
! Отговори
Кроманьонска работа преди 3 месеца
Недодялани автомобили па даже и пари им искат ,хората ги разбраха и не ги купуват едно време СИВ ни пробутваше руските таралясници ,хладилници и много им мразех телевизорите и а па какви счупени касетофони ни пробутваха ....ужас ! И оръжията им не струват ама са ефтини и като нямя друго почваш да го хвалиш да не излезеш че си шматка и си купил руско а и векликата им нива и тя голяма работа където минавала другите не можели -- още малко и швепс ! Колкото и калашника не засичал и калта не му пр
623
3
 
3
 
! Отговори
То пък Мерцедес преди 3 месеца
е във другата крайност на Москвич ! Аз такива не ги броя вече Мерцедес ,КЮ седмици , БМВ-та със крила --- така или иначе нормален човек не дали може ,АНЕ БИВА да я купува ! Това са грешни пари за нормалните хора иначе тези който ги купуват обикновено във гаража имат и едно ферари със две лаборгинита ! Аз със Мъск няма да се меря и за мен е важно да стигна от точка А до точка Б без да съм си извадил душата или да лежа под колата както правят собствениците на Москвич !Руснак кола не може да прав
622
3
 
6
 
! Отговори
Аааааа преди 3 месеца
Е то на клипа се вижда какво остана от пейтрйъта.Или сте го забравили?
621
8
 
6
 
! Отговори
Кой си мисли преди 3 месеца
Че Щатите нямат жокер срещу изкукуригали реваншисти който като нищо могат да решат ,че ако стрелят първи със атома ще спечелят голямата игра малко се лъже -- едн щатски генерал беше казал че имат 20 год, военно превъзходство което по никакъв начин не биха дали да се промени ! Рашките се опитват само да се надхитрят и да си дават надежди че могат по евтиния начин без много пари да надиграят щатите - примерно щатите давали големи заплати -- дават ама професионалисти се изграждат трудно ....
620
2
 
1
 
! Отговори
Валя преди 3 месеца
До Кравар Евроатлантик - Борис Надеждин е много извесна личност, понякога говори свясни неща. Но му е рано за президент. Тук-там е мярнал по телевизия... Бих гласувала за Слуцкий, от ЛДПР, и ще го направя. Само да разредя проц3ентите за ВВП.
619
8
 
11
 
! Отговори
РАШКИТЕ - БАБИ преди 3 месеца
Представяте ли си, ако някой свали американски самолет над САЩ??? А представяте ли си лидери на Раша или Иран да посещават спокойно Газа, както всички ръководители от САЩ, Великобритания и ЕС си веят байрака из Киев. Всички разбраха какви баби са рашките и как пристъпиха всичките си червени линии. Ако в САЩ и ЕС знаеха по-рано това нямаше да закъснеят с оръжията.
618
1
 
1
 
! Отговори
Дебил преди 3 месеца
До БобиНе е "Ваня во Флориде" , а "Саня во Флориде" ))))
617
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно така, украйна извършва военни престъпления с обстрел на гражданско население. И ще си плати за всичко!
616
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
патриот са непробиваеми. нищо не може да мине - ни Кинжал ни СС. Само Байдънм.