Гари Каспаров: Ако Русия спечели в Украйна, ще нападне страна от НАТО

Какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия
496
Гари Каспаров: Ако Русия спечели в Украйна, ще нападне страна от НАТО
Снимка: БГНЕС

„Алексей Навални бе убит от Путин. Разбира се, не сам, лично, но да се навлиза в детайли кой точно го е извършил – няма смисъл. Навални беше затворник на Путин, над него издевателстваха, разпитваха го, изпратиха го в Далечния Изток, отвъд Полярния кръг. Да изпратиш през зимата човек, който е изтощен, вече не говори. По-скоро го убиха, защото Путин искаше да покаже на света, че може да направи всичко, което поиска. Това е престъпление на Путин, за съжаление едно от многото негови престъпления”. Това каза пред БНТ един от най-силните гласове на руската опозиция - Гари Каспаров.

Как трябва да отговори Западният свят на убийството на Алексей Навални?

Струва ми се, че Западният свят трябва да разбере, че Путрин трябва да отговаря за
всичките си престъпления, че трябва да поеме отговорност. Защото едно убийство, води до други убийства и ако Западът беше отговорил адекватно, Навални би бил жив сега. Путин като всеки един дикатор убива и продължава да извършва престъпления, защото се чувства безнаказан. Цената, която Путин плати за престъпленията си е минимална. Очевидно Западът не е готов да поеме сега курс към смяна на режима в Русия. Трябва да се предприемат такива мерки, които да доведат до военен и икономически разгром на Путин. Започнете с парите, моля. Покажете на света политическа воля. За съжаление сега няма политическа воля. Ами, това, че
Джо Байдън приема Юлия Навалная не това е нужно на света. Всъщност убийството на
Навални е едно от поредицата престъпления на Путин и докато говорим, продължават да убиват в Украйна. Путинските как да кажа... клиенти от рода на Мадуро, Хамас продължават да вършат престъпления и да нагнетяват обстановката в света.

Според Вас може ли да се обедини сега руската опозиция?

Въобще тази мантра е безсмислена, да се обединяват хора около някаква идея. За нас
всичко e много просто – победата на Украйна означава свобода за Русия. Има един ясен документ, който декларира всичко — Берлинската декларация. Ние сме с всички, които признават някои простички неща: Украйна трябва да възстанови териториалните си граници от 1991 година, Путинският режим трябва да си замине, военните престъпления трябва да бъдат наказани, Украйна трябва да получи компенсации, ние трябва да строим Русия на друг принцип, не имперски. Това е позицията, която споделяме, аз, Ходорковски, нашите привърженици.
Убийството на Навални сложи черта под спора, който отдавна водим – може ли да се направи нещо в Русия?
Аз смятах през последните 10 години, че е невъзможно. Навални смяташе, че може да се промени нещо в Русия и заплати за това с най-висока цена. Сега, когато Навални вече не е с нас, трябва да си признаем, че бъдещето на Русия трябва да се гради в чужбина, в това, което наричаме полушеговито руски Тайван. Специално подчертавам думата Тайван, за да няма съмнения, че представляваме голямата Русия. Ние не сме клоуни, за да говорим, че сме правителство в изгнание. Но днес има много хора, милиони хора, които не искат да са част от Путинска Русия. Хората трябва да разберат, че притежанието на руски паспорт не те изключва автоматично от цивилизования свят. Мнозина от нас воюват с Путин много дълго време, някои граждани воюват в редиците на украинската армия – важното е това число да се увеличи.

Две години след нахлуването на Русия в Украйна, как според вас ще завърши тази война и ще завърши ли скоро, предвид всичко, което става?

Войната може да завърши само по два начина: или с военно поражение на Украйна и унищожение, към което се стреми Путин, или с разгром на Путин. Няма никакви други варианти между тях, защото примирието не означава край на войната. Да, може на някакъв етап да има примирие, прекратяване на огъня, но това не означава, че войната е свършила. Защото двете страни, които воюват, Путин и Украйна и застаналият зад нея свободен свят, имат принципни цели, които нямат възможност за компромис. Путин иска да унищожи Украйна, Украйна иска да съществува и няма друг вариант, и Путин постоянно дава да се разбере това. На всички на Запад, които искат да преговарят, Путин отговаря: “Нашата цел е ликвидацията на Украйна! Няма такава държава! Няма какво да се договаряме”. Има някакви форми на прекратяване на огъня, в които се съмнявам и затова – войната ще продължи, разбира се, докато режимът на Путин не претърпи съкрушително поражение, военно. Според мен това трябва да доведе до ситуация, когато нещата в Русия трябва да започнат да се променят.

Кои ще са следващите цели на Русия, които може да нападне?

Ако Путин постигне успех в Украйна, говорим само в този случай, защото той не може
да нападне, докато воюва, но ако говорим за потенциални цели, то това ще е със сигурност някоя страна от НАТО. Не е задължително да е военна атака, може да е хибридна атака, натиск, може да са диверсии, но е очевидно, че ако Путин, недай Боже, достигне дори частичен успех в Украйна, реално при пълно бездействие на НАТО, то той няма да се спре. Защото империята не може да се спре, тя има нужда от разширяване. Ето защо не трябва да се съмняваме, че какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: Гари Каспаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
7
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
НИКОГА Русия не е нахлувала първа в Европа -----/// ----- Обратното е - вина Просията първа е нахлувала. Просията десет години е вилняла из Европа, преди Наполеон да му писне и да тръгне срещу тях. Преди това Петър I е нападнал Швеция и Полско-Литовската република. Първата световна война Просията нахлува в Германия, Втората световна започват с интервенция в Испания и анексии на Молдова, Финландия и Полша.
293
9
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Това е повече от ясно. Просията трябва да бъде унищожена, за да има мир.
292
5
 
12
 
! Отговори
Б2 преди 2 месеца
Това арменче е следващият след навалния.
291
7
 
16
 
! Отговори
юлиян преди 2 месеца
Каспаров отдавна се е превърнал просто в една ''плюеща'' политическа''НУЛА''.''Нула''и нищо повече.Прогнозите му са по-несъстоятелни от моите.*** разбери,кой е световен шампион/с малко,но съществена,решаваща помощ/ и дългогодишен кандидат да управлява Русия и кой е участник от ''Б'' отбора на русофилите.РУСИЯ НЯМА НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ДА ''НАПАДА'' КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА ОТ НАТО.Тя просто ''ще изчисти къщата и западната страна на двора си'' от ''вредители'' и ''***'
290
5
 
4
 
! Отговори
Б1 преди 2 месеца
До АнонименМного сте прав за Армения.Без Русия тя е мортос.
289
10
 
10
 
! Отговори
Големия памперс преди 2 месеца
И още нещо (проверете историята) - НИКОГА Русия не е нахлувала първа в Европа, винаги Европа е нахлувала в Русия. И това не го казвам аз. Думите са на един съветски дисидент, бивш офицер от ГРУ - Виктор Суворов.
288
5
 
9
 
! Отговори
Големия памперс преди 2 месеца
Този тотално е изтрещял!!! Само побъркан може да изпитва такава неистова омраза към народ или държава (било то свои или чужди). Или някой, който е имал големи амбиции за собствено материално благополучие, но не му се е отворил парашутът. Въпросът (за трезво мислещите) е, за какъв игрек и е на Русия да напада Запада, т.е. страна от НАТО? Територия ли няма (жизнено пространство), суровини ли няма, роби, жени и деца ли и трябват?!?
287
6
 
6
 
! Отговори
Ха ха... преди 2 месеца
Грузинецът Каспаров естествено желае "поражение" на Путин, т.е. разпад на Русия! Сънища сънува и много филми от Холивуд гледа! Да се беше загрижил за брутално убития американски журналист от бандеро режима в незалежная, като "вината" му е, че пише истината от мястото на къбитието по инстаграм или за децата на Палестина! Да вземе и той да "утеши" съпругата на Навални, няма да е единствения...
286
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мръдналия от много игра на шах, Гари, пак го гони шизофренията.
285
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е точно така Гари. Истината е, че Владолф прекърши Невални в най-точния момент. И неговия придворен Тръмпутин се обяви за американския Невални точно преди изборите. Нагласиха работата както през 2016 год.
284
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека нападне добре е,те не спряха да плюват по Русия и сега всеки ще си сърба попарата и най-вече България.Дано всеки плюващ тука от ТВ.до последния форумец,тубър и сие индивиди си получи заслуженото.Аз съм учил история,истинската история.Благодаря на Русия че днес България съществува на картата
283
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само унищожените 20 000 танка по 4 танкиста прави 80 000..В бетеерите са по 8 кашика
282
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И на този му свършиха парите.
281
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гари, ти си предател и на собствения си арменски народ! Струва ли си толкова преживяни мъки под турско робство за оцеляването ви, ако сега предадете народа си и Русия, която е единствената ви гаранция, че ще продължите да съществувате и Русия винаги ви е спасявала и защитавала през вековете? Предател на народа си! Ако Армения не се върне в Русия, рано или по-късно, ще сте "чао" като народ, ще ви асимилират!
280
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гари, ти първо си виж вашите хора в Армения, че ако християнска Армения не се прибере в православна Русия, рано или късно, арменците ще бъдат асимилирани и ще свършите като народ, просто ще бъдете унищожени по естествен начин и претопени от мюсулманите наоколо, даже без насилие! Русия трябва да я пазите, щото тя е гаранцията за продължаването на съществуването на Армения! Струва ли си толкова пряживяни мъки под турско робство за оцелявнето ви, ако сега предадете народа си? Предател на народа си!
279
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Лейди Гага не се е изказала още по въпроса.
278
9
 
10
 
! Отговори
то всичко хубаво преди 2 месеца
Каспаров добре ги е подредил,лошо няма,само дето кой знае защо е забравил най-важното!А то е,че Сибир е мокрия сън на САЩ!А алчноста е лош съветник!
277
9
 
17
 
! Отговори
Идеите на Каспаров преди 2 месеца
Този човек е съвсем неадекватен. Ето как си представя бъдещето на Русия: Русия да се разпаднела на княжества, които да воюват помежду си. И всяка европейска "велика сила" да поеме шефство над едно княжество за да го демократизира. Питам се колко далече от реалността трябва да бъде човек за да го измисли и да го приказва публично всичко това. Ето това е Каспаров. Събрали се отбор юнаци някъде из Литва или Латвия и се заели да дават идеи. Г'лупости на търкалета.
276
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако изказването на господина Каспаров не е поръчково или платено, той задължително трябва да се прегледа при лекар за сериозни психически отклонения!
275
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тогава защо не публикувате мненията на известни футболисти, скиори, лекоатлети и други спортисти , представители на всички спортове... после може и на художници, доктори, писатели, а защо не и на докери, транспортни работници... абе важното е нещо да се пише, особено ако е срещу Русия... така повелява галя от посолството... важното е да върви пропагандата ... пръв учител ни е гьобелс...