Гари Каспаров: Ако Русия спечели в Украйна, ще нападне страна от НАТО

Какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия
496
Гари Каспаров: Ако Русия спечели в Украйна, ще нападне страна от НАТО
Снимка: БГНЕС

„Алексей Навални бе убит от Путин. Разбира се, не сам, лично, но да се навлиза в детайли кой точно го е извършил – няма смисъл. Навални беше затворник на Путин, над него издевателстваха, разпитваха го, изпратиха го в Далечния Изток, отвъд Полярния кръг. Да изпратиш през зимата човек, който е изтощен, вече не говори. По-скоро го убиха, защото Путин искаше да покаже на света, че може да направи всичко, което поиска. Това е престъпление на Путин, за съжаление едно от многото негови престъпления”. Това каза пред БНТ един от най-силните гласове на руската опозиция - Гари Каспаров.

Как трябва да отговори Западният свят на убийството на Алексей Навални?

Струва ми се, че Западният свят трябва да разбере, че Путрин трябва да отговаря за
всичките си престъпления, че трябва да поеме отговорност. Защото едно убийство, води до други убийства и ако Западът беше отговорил адекватно, Навални би бил жив сега. Путин като всеки един дикатор убива и продължава да извършва престъпления, защото се чувства безнаказан. Цената, която Путин плати за престъпленията си е минимална. Очевидно Западът не е готов да поеме сега курс към смяна на режима в Русия. Трябва да се предприемат такива мерки, които да доведат до военен и икономически разгром на Путин. Започнете с парите, моля. Покажете на света политическа воля. За съжаление сега няма политическа воля. Ами, това, че
Джо Байдън приема Юлия Навалная не това е нужно на света. Всъщност убийството на
Навални е едно от поредицата престъпления на Путин и докато говорим, продължават да убиват в Украйна. Путинските как да кажа... клиенти от рода на Мадуро, Хамас продължават да вършат престъпления и да нагнетяват обстановката в света.

Според Вас може ли да се обедини сега руската опозиция?

Въобще тази мантра е безсмислена, да се обединяват хора около някаква идея. За нас
всичко e много просто – победата на Украйна означава свобода за Русия. Има един ясен документ, който декларира всичко — Берлинската декларация. Ние сме с всички, които признават някои простички неща: Украйна трябва да възстанови териториалните си граници от 1991 година, Путинският режим трябва да си замине, военните престъпления трябва да бъдат наказани, Украйна трябва да получи компенсации, ние трябва да строим Русия на друг принцип, не имперски. Това е позицията, която споделяме, аз, Ходорковски, нашите привърженици.
Убийството на Навални сложи черта под спора, който отдавна водим – може ли да се направи нещо в Русия?
Аз смятах през последните 10 години, че е невъзможно. Навални смяташе, че може да се промени нещо в Русия и заплати за това с най-висока цена. Сега, когато Навални вече не е с нас, трябва да си признаем, че бъдещето на Русия трябва да се гради в чужбина, в това, което наричаме полушеговито руски Тайван. Специално подчертавам думата Тайван, за да няма съмнения, че представляваме голямата Русия. Ние не сме клоуни, за да говорим, че сме правителство в изгнание. Но днес има много хора, милиони хора, които не искат да са част от Путинска Русия. Хората трябва да разберат, че притежанието на руски паспорт не те изключва автоматично от цивилизования свят. Мнозина от нас воюват с Путин много дълго време, някои граждани воюват в редиците на украинската армия – важното е това число да се увеличи.

Две години след нахлуването на Русия в Украйна, как според вас ще завърши тази война и ще завърши ли скоро, предвид всичко, което става?

Войната може да завърши само по два начина: или с военно поражение на Украйна и унищожение, към което се стреми Путин, или с разгром на Путин. Няма никакви други варианти между тях, защото примирието не означава край на войната. Да, може на някакъв етап да има примирие, прекратяване на огъня, но това не означава, че войната е свършила. Защото двете страни, които воюват, Путин и Украйна и застаналият зад нея свободен свят, имат принципни цели, които нямат възможност за компромис. Путин иска да унищожи Украйна, Украйна иска да съществува и няма друг вариант, и Путин постоянно дава да се разбере това. На всички на Запад, които искат да преговарят, Путин отговаря: “Нашата цел е ликвидацията на Украйна! Няма такава държава! Няма какво да се договаряме”. Има някакви форми на прекратяване на огъня, в които се съмнявам и затова – войната ще продължи, разбира се, докато режимът на Путин не претърпи съкрушително поражение, военно. Според мен това трябва да доведе до ситуация, когато нещата в Русия трябва да започнат да се променят.

Кои ще са следващите цели на Русия, които може да нападне?

Ако Путин постигне успех в Украйна, говорим само в този случай, защото той не може
да нападне, докато воюва, но ако говорим за потенциални цели, то това ще е със сигурност някоя страна от НАТО. Не е задължително да е военна атака, може да е хибридна атака, натиск, може да са диверсии, но е очевидно, че ако Путин, недай Боже, достигне дори частичен успех в Украйна, реално при пълно бездействие на НАТО, то той няма да се спре. Защото империята не може да се спре, тя има нужда от разширяване. Ето защо не трябва да се съмняваме, че какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: Гари Каспаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименТака е, но защо НАТО съществува, се питаме, след като договорката е била НАТО и Варшавския договор да се разпаднат? И освен това, рекетират за оръжия и лишават държавите от средства. НАТО е военен съюз, Европа граничи с водни граници, единствените сухи граници, са откъм нас централно-европейците+Русия, та защо е НАТО? Нашите държави вече бяха погълнати от западните колониалисти, изводите са, че може би се готвят да направят същото и с Русия? НАТО да се разтури, всява само конфликти!
273
8
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
гнус-на лъжа
272
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
каспаров е ***
271
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако Русия иска война с нато, ще нападне страна от нато.. В момента нато е най силната военна организация така, че нападение срещу страна от нато ще е самоубийство.. Руснаците не са самоубиици съответно няма да нападне страна от нато! Ако някой твърди нещо друго или има пcиxични отклонения или има скрит интерес.. Точка! Видяхме, че много хора в България попадат в горните две категории, което е притеснително за състоянието на нацията..
270
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С кого сте тръгнали да воювате, бе? Че Русия е славянска държава и руснаците са роднини с половин Европа! С тях ли ни плашите? Те не са ни врагове, а роднини! Ноооо..., евреина Зеленски изтрепа славяните украинци и руснаци, нацист мръсен и рекетьор, вън от Украйна!
269
5
 
12
 
! Отговори
дъждовна вода преди 2 месеца
Реалист /254/, пишеш глупотевини. КНР се готви за бой, но с друг враг. Пиндостан напуска Украйна, напуска Близкия Изток и се отправя в Азиатско турне. В най-скоро време цели 5 самолетоносача ще пристигнат в западната част на Тихия океан /ще пазят Китай да не бъде нападнат от злокобния Тайван :)/. Изпадащата в рецесия Еесовска Зона ще остане един на един с Русия и ще бъде принудена да моли за прошка и пащада. Израел ще остане един на един с Иран и ще се опуйчи. Помни ми думите.
268
14
 
12
 
! Отговори
до 270 преди 2 месеца
Тъжно ми е да ви слушам такива жертви на руска пропаганда. С два гладни мозъкояда в главата
267
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евреинът продължава с лъжливата пропаганда!
266
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ви кажа, че и поляците продължават битката за селското си стопанство, освен изсипаното украинско жито от тировете, изсипаха украинското жито и укро продукцията и от влаковите композиции, а блокадата на украинската граница продължава от страна на Вишеградската четворка!
265
6
 
21
 
! Отговори
А дано преди 2 месеца
Русия не напада - тя освобождава от НАТО, от ЕС и тем подобни извращения !
264
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Потвърждава се навлизането на руската армия в южната част на Красногоровка. Водят се улични боеве по "Парижка комуна" и "Шевченко". Руската артилерия, РСЗО и въздушно-космическите сили продължават да кошмарят вражеските укрепления, съсредоточения и огневи точки. Донецката агломерация чува интензивната работа на руската армия.
263
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направление Запорожие. ВС на РФ значително съкратиха Работинския подстъп, изтласквайки зомбитата на киевският наркокартел от Новопрокоповка и Вербовое. В западната част на "подстъпа" се водят битки в с.Работино. Съобщава се, че руските бойци са овладели центъра на селото, но зомбакнацистишена все още остава в северната част.
262
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Донецк и Южнодонецк направления. В района на Мариински ВС на РФ, след множество удари с авиационни бомби ФАБ-1500 по позициите на зомбитата, се насочват към Красногоровка. Освен това продължават боевете в Георгиевка. В Угледарския сектор ВС на РФ затвърждават новозавзетите позиции в с.Победа. Провежда се прегрупиране. Руските бойци си пробиват път към Константиновка. Продължават щурмовите действия в Новомихайловка. ВС на РФ разшириха зоната на контрол в южната част на н.м.. Изтласкването на зомбитата на киевската хунта от позициите му в селото върви доста трудно.
261
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Авдеевско направление. На южния фланг ВС на РФ поеха контрола над Северное. Селището се прочиства от зомбакнацистишени. Малко по на север Ласточкино е освободено и вече е прочистено. Зомбитата на киевският наркокартел се окопават в Орловка. На северния фланг частите на руската армия освободиха Степовое (Петровское). Зомбитата на киевската хунта искат-неискат се оттеглиха към Бердичи, а също и към Семьоновка. Това е новата ЛБС.
260
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо след договорката НАТО и Варшавския договор да се разтурят, НАТО все още съществува? Тези хора, живеят в миналото и страдат от русофобия, но това вреди на държавите ни! Абе ние хиляда години живеем до Русия и не се страхуваме от руснаци, нито имаме проблеми с тях, а те живеят на далеч майната си и се "разтревожили", видиш ли! Айде стига!
259
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добри новини от южната част на Богдановка. Руските войски достигнаха зоната за прострел на маршрут 00506, което ще позволи на руските наблюдатели и разузнавачи да унищожават техниката, която снабдява зомбираната по натовски стандарт биомаса по този маршрут.
258
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Донбас американец помага за унищожаването на зомбита на киевският наркокартел. "Вил" дойде да помогне на руснаците да защитят страната от агресията на НАТО. Самият той е служил в американските въоръжени сили и е видял как Съединените щати се бият в Афганистан. "Вил" участва в освобождаването на Авдеевка. Флагът на САЩ се вее над града в знак на солидарност. "Тези момчета са невероятни хора. Това, което правят всеки ден, си е тяхна работа. Това е невероятно! Горд съм, че съм тук, тук съм с прекрасни хора! Трябва да им помогнем."
257
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 22 февруари 1944 г. е издадена заповед за награждаване на младши лейтенант Семьон Иванович Зеленски с орден Червена звезда за доблест и храброст, проявени в борбата срещу фашистите. В същия ден героичната Червена армия освободи Кривой Рог, градът, в който по-късно е роден Владимир Зеленски, внук на смелия съветски герой...
256
5
 
11
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
и въпреки големия риск, системите са преместени по-близо до фронта. Увеличаването на интензивността на редовното въздушно разузнаване с помощта на БПЛА и електронното разузнаване в тила на ВСУ позволява по-бързото откриване и унищожаване на тези големи системи, независимо дали радарът е включен за атака или не. Сега Русия до голяма степен е разрешила кризите, с които се сблъска в началото на войната, свързани с потискането на ПВО, и може много бързо да открие и унищожи украинските ПВО.
255
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Както пишат турците, остатъците от батареи и дивизиони Patriot и С-300 са били разположени в Днепропетровск и Киев, за да защитят основните градове от атаки на руски крилати ракети и баражиращи боеприпаси. Запаси от С-300 от Източна Европа бяха изпратени в първите месеци на войната. Това са внимателно маскирани системи и когато 500-600 атаки с планиращи бомби започват да се случват ежедневно на фронтовата линия, НАТО иска да организира засади с ПВО в партизански стил за руски самолети с подкрепата на разузнаването на НАТО