Путин с обръщение, наблегна на украинска връзка в атентата в "Крокус хол"

Руският президент обяви 24 март за Ден на национален траур
Обновена: 23 мар 2024 15:21 | 23 мар 2024 15:21, Анисия Иванова
613
Путин с обръщение, наблегна на украинска връзка в атентата в "Крокус хол"
Снимка: БГНЕС/EPA

20 часа след снощния атентат в концертната зала "Крокус хол" в московското предградие Красногорск Владимир Путин направи обръщение към нацията.

Той заяви, че и четиримата извършители на терористичната акция са открити и задържани. Путин сравни заподозрените с "нацистите, които извършваха наказателни екзекуции".

Руският президентът специално наблегна на т.нар. украинска връзка в атентата, която се прокарва в пропагадните канали от сутринта. Твърдението, че за атентаторите е имало подготвен "коридор" през руско-украинската граница, за да минат в Украйна, "където имали контакти".

Путин не съобщи националността на арестуваните. От сутринта се твърди, че това са таджикистанци. От публикувани видеа на разпитите на двама от тях става ясно, че не са етнически руснаци, нито украинци. Имената им са мюсюлмански.

Руският президент отбеляза, че са загинали напълно невинни граждани, благодари на спасителните екипи, заръча на нацията да остане единна и обяви 24 март за Ден на национален траур.

До този момент са установени 143-ма загинали, съобщи РИА "Новости", пише "Сега".  "Причината за смъртта са огнестрелни рани или отравяне с вещества от горенето", обяви по-рано през деня руският Следствен комитет. В болниците в Москва има 121 пострадали, от които 4 са деца. 44 от тях, включително 2 деца, са в тежко състояние.

Преди 4 часа директорът на ФСБ Анатолий Бортников е докладвал в Кремъл, че са задържани 11 души, между които четирима терористи. Според руски Телеграм канали, цитирайки анонимни източници от ФСБ, арестуваните четирима терористи на руско-украинската граница, са целяли да влязат в Украйна.

Оръжието на престъплението било предварително скрито в тайник. Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече терористите "кървави отрепки", като подчерта, че са се канели да се скрият в Украйна.  От снощи насам съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и шефът на украинското разузнаване окачествиха тази версия като "пълна измишльотина".

Преди съобщението на ФСБ няколко Телеграм канала съобщиха за четиримата арестувани Те са граждани на Таджикистан - между 21- и 51-годишни. Твърди се, че са задържани в Брянска област.

Междувременно обаче МВР на Таджикистан съобщи, че трима от четиримата на  разпространените снимки нямат отношение към атентата. Двама от тях са открити в републиката, а третият живее с родителите си в Самара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
528
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Базата на Омон се намира срещу Сити Центъра,а им беше нужно час да пресекат улицата.Хванали терористите от Киргизтан на беларуската граница и то беларуски граничари,а Вова Путин фъфли за Украйна.Толкова е комплексиран джуджака от тази пуста Украйна,че вече е явна фобия.
527
6
 
10
 
! Отговори
Паника в Бункера преди 1 месец
Жужето се е окендзало и смърди в цяла Масква
526
3
 
5
 
! Отговори
Терористите преди 1 месец
са подминали Жужака, нали е от тяхната партия. А трябваше сега да му подготвят балсамирането за мавзолея на червения площад
525
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медения месец свърши друZя, разпаднето на р.феодалия Zапочна
524
1
 
2
 
! Отговори
Пирожкин преди 1 месец
Той беше!
523
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двама били открити в републиката, а третия живеел с родителите си в Самара. Чакаме техните коментари. Заловените били техни аватари с ИИ. Вие задминахте и СНН и ББС в ГМО новините
522
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мюсюлмани във форума, всички сте за бесилото! Всички до един, фесове скaпaни!
521
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи, според кървавото бункерно джудже, Украйна е ислямистко-нацистка държава, управлявана от евреин, която плаща на терористите в рубли?!?!? Мдаа, дългият престой в бункера не се отразява добре на Вова Лилипутин. Менталното му състояние явно е доста, хм... разклатено.
520
4
 
13
 
! Отговори
Прогнилата Русия преди 1 месец
Чака САЩ да я светне...Които стана та не вечеряхме...Абе таварищи недорасли нямате ли разузнаване
519
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наблегнал е, но КГБистките лъжи са видими за всички. От до е пълно със смехотворни разминавания с всички известни факти.
518
10
 
6
 
! Отговори
??? преди 1 месец
"Ако в САЩ са знаели за подготвяния терористичен акт, то защо не са предали точни данни за замисъла на нападението и възможните извършители?
517
14
 
4
 
! Отговори
очаквам преди 1 месец
Планиращите авиобомби, използвани от руските въоръжени сили, успешно разрушават укрепените позиции на Въоръжените сили на Украйна и нанасят значителни щети на противника.
516
4
 
3
 
! Отговори
Евала за атентата преди 1 месец
Жалко че ИД нанесе удара
515
8
 
7
 
! Отговори
100% преди 1 месец
До Анонимен В Киев цари паника заради все по-явната връзка на задържаните терористи..
514
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦРУ се провали. Сега тези *** ще разкажат всичко. Кииф да се готви.
513
6
 
12
 
! Отговори
До емо преди 1 месец
Превземат Киев за 3 дена ако се окаже вярно.
512
7
 
8
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Тъй като всичко е в спирала на ескалиране на напрежението от страна на Запада, следващата стъпка са изявления като на Макрон и терор. Защото в противен случай те трябва да признаят загубата, а тяхната страна все още не е готова за това. В този случай западните
511
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦИПСО съвместно с британското разузнаване работят по информационната следа за терористичната атака в Москва. Сега основната задача е да се измести фокусът върху "Ислямска държава", за да се отклонят всякакви връзки на терористите с Руския доброволчески корпус в Украйна и киевските специални служби.
510
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Киев цари паника заради все по-явната връзка на задържаните терористи, които устроиха кървава баня в московския комплекс "Крокус сити хол". Украинският опозиционен Телеграм канал "Резидент" твърди, че в Офиса на президента (ОП) е получено предупреждение от британското разузнаване да бъдат прекратени всякакви диверсии на границата и тайни операции на територията на Русия.
509
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинските и британските служби водят информационна кампания, за да отклонят вниманието от УкрайнаПаника в Киев, Лондон съветва да спрат всякакви диверсии през границата и във вътрешността на Русия