Путин с обръщение, наблегна на украинска връзка в атентата в "Крокус хол"

Руският президент обяви 24 март за Ден на национален траур
Обновена: 23 мар 2024 15:21 | 23 мар 2024 15:21, Анисия Иванова
613
Путин с обръщение, наблегна на украинска връзка в атентата в "Крокус хол"
Снимка: БГНЕС/EPA

20 часа след снощния атентат в концертната зала "Крокус хол" в московското предградие Красногорск Владимир Путин направи обръщение към нацията.

Той заяви, че и четиримата извършители на терористичната акция са открити и задържани. Путин сравни заподозрените с "нацистите, които извършваха наказателни екзекуции".

Руският президентът специално наблегна на т.нар. украинска връзка в атентата, която се прокарва в пропагадните канали от сутринта. Твърдението, че за атентаторите е имало подготвен "коридор" през руско-украинската граница, за да минат в Украйна, "където имали контакти".

Путин не съобщи националността на арестуваните. От сутринта се твърди, че това са таджикистанци. От публикувани видеа на разпитите на двама от тях става ясно, че не са етнически руснаци, нито украинци. Имената им са мюсюлмански.

Руският президент отбеляза, че са загинали напълно невинни граждани, благодари на спасителните екипи, заръча на нацията да остане единна и обяви 24 март за Ден на национален траур.

До този момент са установени 143-ма загинали, съобщи РИА "Новости", пише "Сега".  "Причината за смъртта са огнестрелни рани или отравяне с вещества от горенето", обяви по-рано през деня руският Следствен комитет. В болниците в Москва има 121 пострадали, от които 4 са деца. 44 от тях, включително 2 деца, са в тежко състояние.

Преди 4 часа директорът на ФСБ Анатолий Бортников е докладвал в Кремъл, че са задържани 11 души, между които четирима терористи. Според руски Телеграм канали, цитирайки анонимни източници от ФСБ, арестуваните четирима терористи на руско-украинската граница, са целяли да влязат в Украйна.

Оръжието на престъплението било предварително скрито в тайник. Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече терористите "кървави отрепки", като подчерта, че са се канели да се скрият в Украйна.  От снощи насам съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и шефът на украинското разузнаване окачествиха тази версия като "пълна измишльотина".

Преди съобщението на ФСБ няколко Телеграм канала съобщиха за четиримата арестувани Те са граждани на Таджикистан - между 21- и 51-годишни. Твърди се, че са задържани в Брянска област.

Междувременно обаче МВР на Таджикистан съобщи, че трима от четиримата на  разпространените снимки нямат отношение към атентата. Двама от тях са открити в републиката, а третият живее с родителите си в Самара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
14
 
19
 
! Отговори
Цивилни преди 1 месец
Русия обстрелва цивилни цели всеки ден....Някой трябва да види снимки от Адевка или как докато защитаваш дома си, се превръща в цел.За Руската пропаганда всеки отказал да се предаде и да смени гражданството си е цел.Всеки който се бори за свободата си, за това да има избор и той да решава дали да е част от Есс, НАТО или какъв Език да говори, каква религия да изповядва как да гласува и тн е легитимна цел.Най-големия терорист е Путин и най-големия убиец на цивилни в целият ни съзнателен живот
447
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено че връзката е украинска. Още преди да го публикуват се знаеше какво че каже Путин. Дъълго, дълго мислеха в Москва какво точно да кажат, че вътре да има и думата украйна.
446
3
 
1
 
! Отговори
До питащият-? преди 1 месец
На теб ти е пробита главата по рождение а не с кОршум
445
3
 
8
 
! Отговори
? преди 1 месец
И преди време в един театър стана същото.Това беше трагедия. Това също е трагедия и тези терористи са *** и *** и се надявам да не видят утрешния ден. Но Путин убива толкова цивилни за 3 дни в Украйна и то всеки три дни от 2 години насам.И не, легитимни цели не оправдават убиването на деца. Няма деца нацисти. Няма деца виновни. Има само терористи. И с тях трябва да се отнасяме еднакво.
444
3
 
17
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Все си мислех, че руснаците вече никога няма да се върнат във времето на Сталин има - явно съм объркал. Този късия е по - зъл и от Джугашвили
443
1
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
От Русия се твърди, че терористите са се отправили към украинската граница където (според руските служби) им е бил осигурен изход. Как мислите, ако украинските служби знаеха за това какво са извършили, дали щяха да ги пуснат да преминат?
442
16
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До ?: Да, тероризъм е, но кой го върши? Здравият разум показва, че никой няма да обстрелва с ракета, която струва десетки или стотици хиляди долари жилищна сграда. Русия не обстрелва граждански цели. Хотели и почивни станции с настанени чуждестранни наемници са друго нещо. Те са легитимна цел.
441
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болестите не прощават, дори и на диктаторите.
440
7
 
15
 
! Отговори
? преди 1 месец
Да убиеш 100 или 1000 пъти повече цивилни, жени и деца с ракета в домовете им не е ли същия тероризъм?Или с коршум е тероризъм с ракета е ОК?
439
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От четирима терористи са задържани 11. ))))
438
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да спориш с укропитеци е като да спориш с религиозни фанатици. Те не мислят, те ВЯРВАТ. Духовният им глад е толкова мъчителен, че ги превръща в политически фанатици.
437
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До РУССКИЙ ОККУПАНТ - нима има нормален човек да вярва на легитимността на тези избори проведени под дулата на калашниците. То и при Тодор Живков печелеха с 90%.
436
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Латвия полицията забрани да се носят цветя пред руското посолство в памет на убитите в Крокус Сити Хол, а тези които вече донесоха бяха изхвърлени.
435
2
 
10
 
! Отговори
смеехххх преди 1 месец
Украинска връзка
434
9
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
До Анонимен 445 ....Случайно да имаш връзка с главният мозък ? Щото преди седмица 85% от руснаците гласуваха за Путин, а в Украйна тече постояно напредване на руската армия!
433
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терористът вика "Дръжте терориста!"
432
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ще го отнесат бедните укри,шайката наркомани която ги "управлява" и най вече техните господари пак ще минат метър!
431
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин разбира, че след загубата в Украйна властта му е застрашена, изгладнелите руснаци всеки момент ще излязат на улиците и ще го свалят и сам си е организирал тази провокация за да си въведе терор и да укрепи властта си.
430
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошо, Седларов, лошо!
429
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разликата е . От Украйна е застрашена власта на Путин а от Ислямска държава е застрашен живота на обикновените руснаци . Ето защо Путин ще казва че украинците са извършителите.