Путин с обръщение, наблегна на украинска връзка в атентата в "Крокус хол"

Руският президент обяви 24 март за Ден на национален траур
Обновена: 23 мар 2024 15:21 | 23 мар 2024 15:21, Анисия Иванова
613
Путин с обръщение, наблегна на украинска връзка в атентата в "Крокус хол"
Снимка: БГНЕС/EPA

20 часа след снощния атентат в концертната зала "Крокус хол" в московското предградие Красногорск Владимир Путин направи обръщение към нацията.

Той заяви, че и четиримата извършители на терористичната акция са открити и задържани. Путин сравни заподозрените с "нацистите, които извършваха наказателни екзекуции".

Руският президентът специално наблегна на т.нар. украинска връзка в атентата, която се прокарва в пропагадните канали от сутринта. Твърдението, че за атентаторите е имало подготвен "коридор" през руско-украинската граница, за да минат в Украйна, "където имали контакти".

Путин не съобщи националността на арестуваните. От сутринта се твърди, че това са таджикистанци. От публикувани видеа на разпитите на двама от тях става ясно, че не са етнически руснаци, нито украинци. Имената им са мюсюлмански.

Руският президент отбеляза, че са загинали напълно невинни граждани, благодари на спасителните екипи, заръча на нацията да остане единна и обяви 24 март за Ден на национален траур.

До този момент са установени 143-ма загинали, съобщи РИА "Новости", пише "Сега".  "Причината за смъртта са огнестрелни рани или отравяне с вещества от горенето", обяви по-рано през деня руският Следствен комитет. В болниците в Москва има 121 пострадали, от които 4 са деца. 44 от тях, включително 2 деца, са в тежко състояние.

Преди 4 часа директорът на ФСБ Анатолий Бортников е докладвал в Кремъл, че са задържани 11 души, между които четирима терористи. Според руски Телеграм канали, цитирайки анонимни източници от ФСБ, арестуваните четирима терористи на руско-украинската граница, са целяли да влязат в Украйна.

Оръжието на престъплението било предварително скрито в тайник. Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече терористите "кървави отрепки", като подчерта, че са се канели да се скрият в Украйна.  От снощи насам съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и шефът на украинското разузнаване окачествиха тази версия като "пълна измишльотина".

Преди съобщението на ФСБ няколко Телеграм канала съобщиха за четиримата арестувани Те са граждани на Таджикистан - между 21- и 51-годишни. Твърди се, че са задържани в Брянска област.

Междувременно обаче МВР на Таджикистан съобщи, че трима от четиримата на  разпространените снимки нямат отношение към атентата. Двама от тях са открити в републиката, а третият живее с родителите си в Самара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Консулството е търсело чужденци, които да се присъединят към "Международния легион", и е предоставяло всички контакти - потенциалният терорист е трябвало само да пише или да се обади. Работата по набирането на чуждестранни граждани се ръководеше от извънредния украински посланик Валерий Евдокимов, бивш председател на външното разузнаване при Зеленски. Цялата страница за него на уебсайта на агенцията е изтрита.
507
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Набирането на убийци за нападението в "Крокус" е станало в Таджикистан чрез украинското посолство в страната, пишат руски медии и привеждат доказателства за начина, по който е организирано нападението на рок концерта край Москва.
506
6
 
8
 
! Отговори
ЛоШО преди 1 месец
Дори при такава огромна трагедия, тези лунатици не спират с пропагандата и лъжите!!!! А защо не обяснят на близките на загиналите, че американските служби са ги сигнализирали доста преди атентата и нищо не са направили, защото "лошите" американци ги лъжат и манипулирали. Дори Путин е знаел, но нищо или може би нарочно са оставили това да се случи, за да го използват като пропаганда ...
505
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още при задържането казват кой ги праща. Има кадри в мрежите. Наели са ги за пари .
504
11
 
3
 
! Отговори
емо преди 1 месец
една по-обективна статия, независимо от намеците в нея. путин твърди за връзка на терористите с украйна, защото те са се отправили към украйна и са били заловени на 100 км. от границата. ако се окаже вярна тази хипотеза на терористичната държава украйна ще бъде сложен конец.
503
3
 
7
 
! Отговори
Путин никога не лъже преди 1 месец
.....за подобряването на жизненото равнище на руснаците,за това че няма война,за това че няма да напада Украйна и няма интерес русия за завземане на чужди територии.......,за пригожин и начални,политковкая и за множеството бизнесмени паднали,удавили се или получили инфаркт....
502
8
 
12
 
! Отговори
Подсказвам преди 1 месец
путин излъга нагло - опроверга го белоруският посланик.
501
7
 
8
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 месец
До този, който ми сложи "минус": копейка как си бе? пада ли ти стойността или ти е все тая? Важно е да има самогонче, варени картошки и сушена каракуда (като оная до която си лягаш)!
500
6
 
8
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 месец
С камъните на лилипута по лилипутската глава! Само че, ИД имат други причини и подходи, които хич не са за пренебрегване. Тук поговорката "врагът на моя враг ми е приятел" въобще не важи. Жалко за загиналите граждани! Жужакът заслужава това, не те! Но скоро и той трябва да си го получи.
499
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Кремъл посочи някоя нашенска копейка като терорист, въпросната копейка ще се съгласи безкритично и веднага ще си признае. Дотолкова са зомбирани.
498
5
 
9
 
! Отговори
Ш. Холмс преди 1 месец
Никой не задава въпроса, следващ предпоставките: кого в крайна сметка са заловили,след като се е оказало, че хората с тези имена нямат общо с атентата?Има няколко възможни отговора: използвали са фалшива самоличност; ФСБ са изкалъпили версия; това е група за отвличане на вниманието от истинските атентатори; заловените са истинските извършители -- ислямски фанатици, подработени и вербувани без пряк контакт. И са толкова глупави,че не са се покрили в многомилионна Москва,ами тръгнали към Украйна.
497
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е, че всичко е стабилно в Русия.
496
5
 
13
 
! Отговори
Трябва му преди 1 месец
Украинска връзка на врата !
495
3
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Днес рус0р0бите папагалстват опорките спуснати от посолството на "Драган Цанков" 28 но след ден два когато излезе истината ще завъртят плочата както винаги. Толкова са елементарни че чак е таъжно.
494
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слабо скалъпена инсценировка. Путин има какво да научи от САЩ и Израел. Тяхните изглеждат по реални
493
16
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Тия *** кажат ли името Будунов (началник специални операции на украйна) и войничетата на Макарон няма да има смисъл да тръгват на изток. Там ще е ядрена пустиня
492
22
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Напротив иска ти се, ама му вярваме! Да живее Русия! За малко да избягат в усрсйна ама не им се получи. Сега на разпита се иска да кажат само едно име - Будунов. И край
491
9
 
22
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Вече и лудите русофилчета не вярват на кремълското изпражнение Вова!
490
17
 
6
 
! Отговори
дедо поп преди 1 месец
до тия дето сащитават *** да еи питам нещо бе мишоцикъде бяхте кога краварите бомбиха Сърбия с обеднен уран а???да ви кажа ли къде някъде на колене с .... в уста мишки
489
10
 
25
 
! Отговори
Хм? преди 1 месец
Уж украинска връзка, а тези са се оказали на границата с Беларус? Путин може да излъже бабушките в Русия, но другите не може!