Путин с обръщение, наблегна на украинска връзка в атентата в "Крокус хол"

Руският президент обяви 24 март за Ден на национален траур
Обновена: 23 мар 2024 15:21 | 23 мар 2024 15:21, Анисия Иванова
613
Путин с обръщение, наблегна на украинска връзка в атентата в "Крокус хол"
Снимка: БГНЕС/EPA

20 часа след снощния атентат в концертната зала "Крокус хол" в московското предградие Красногорск Владимир Путин направи обръщение към нацията.

Той заяви, че и четиримата извършители на терористичната акция са открити и задържани. Путин сравни заподозрените с "нацистите, които извършваха наказателни екзекуции".

Руският президентът специално наблегна на т.нар. украинска връзка в атентата, която се прокарва в пропагадните канали от сутринта. Твърдението, че за атентаторите е имало подготвен "коридор" през руско-украинската граница, за да минат в Украйна, "където имали контакти".

Путин не съобщи националността на арестуваните. От сутринта се твърди, че това са таджикистанци. От публикувани видеа на разпитите на двама от тях става ясно, че не са етнически руснаци, нито украинци. Имената им са мюсюлмански.

Руският президент отбеляза, че са загинали напълно невинни граждани, благодари на спасителните екипи, заръча на нацията да остане единна и обяви 24 март за Ден на национален траур.

До този момент са установени 143-ма загинали, съобщи РИА "Новости", пише "Сега".  "Причината за смъртта са огнестрелни рани или отравяне с вещества от горенето", обяви по-рано през деня руският Следствен комитет. В болниците в Москва има 121 пострадали, от които 4 са деца. 44 от тях, включително 2 деца, са в тежко състояние.

Преди 4 часа директорът на ФСБ Анатолий Бортников е докладвал в Кремъл, че са задържани 11 души, между които четирима терористи. Според руски Телеграм канали, цитирайки анонимни източници от ФСБ, арестуваните четирима терористи на руско-украинската граница, са целяли да влязат в Украйна.

Оръжието на престъплението било предварително скрито в тайник. Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече терористите "кървави отрепки", като подчерта, че са се канели да се скрият в Украйна.  От снощи насам съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и шефът на украинското разузнаване окачествиха тази версия като "пълна измишльотина".

Преди съобщението на ФСБ няколко Телеграм канала съобщиха за четиримата арестувани Те са граждани на Таджикистан - между 21- и 51-годишни. Твърди се, че са задържани в Брянска област.

Междувременно обаче МВР на Таджикистан съобщи, че трима от четиримата на  разпространените снимки нямат отношение към атентата. Двама от тях са открити в републиката, а третият живее с родителите си в Самара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
1
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
А мужикистания, V (503)? Тя - какво? (Впрочем, вижда се какво.)
487
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, да опита, бе, Мда (494)! Тъкмо светът да види печено нацистко джудже на скара, приготвено по украински, как цвърчи. 'баси!
486
16
 
9
 
! Отговори
V преди 1 месец
Е време е укрия да бъде заличена
485
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин си създаде толкова много врагове със силовите си и безскрупулни методи на интервениране във външната политика, за цялото време през което е на власт, че вероятно Русия тепърва ще става свидетел на отмъщението на неговите жертви. Жалко, него никой не го закача, отнасят го невинни хора....
484
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейки, слушайте си бащицата, че ше требва да му триете дупарата после кво точно искал да каже
483
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дали на некой въобще му е зор кви ги бръщолеви тоя путанарко? Не естествено
482
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече никой не вярва на Путин. Може да не е организирал този атентат, но всички го подозират.
481
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След това не човешко деяние руснаците имат пълното морално право да започнат пълно унищожаване на украина
480
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай и Северна Корея се досещат :(
479
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние българите приветстваме "терористите" ако са Украйна. Добрият руснак е мъртвият
478
23
 
11
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Време е Путин да престане с лигавенето в Украйна и да поеме по пътя на Нетаняху-тотална ликвидация. Впрочем, ако превземе цяла Украйна, тя става негова грижа и Евросъюза се спасява от фалит.
477
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Царят е гол!!!
476
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дано украинци трепат руски фашаги
475
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
краваритв са пуснали фекалометите си да замазват с лъжи и простотии гнусния терористичен акт,който извършиха,но те са толкова прости че повече приличат на фекалояди.Терористите са САЩ,Англия и куурввата им усраина
474
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
съболезнования на братския руски народ!Сила и твърдост до пълното унищожаване на фашизма в бившата държавва усраина
473
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До485-Ако не бешеРусия,щеше да си рязана карабина.Мисленето не ти се удава.
472
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашагите урки са спецове в тая дейност.Именно те изгориха живи човеци в старчески дом.Не на фашизма!!!Ако изтриете написаното от мен,значи подкрепяте фашизма.Я да видим?
471
5
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Интересно "големите" приятели на Расия Китай и Северна Корея мълчат за "атентата".Що ли???
470
0
 
2
 
! Отговори
Райхстага преди 1 месец
ЕДНОЛИЧНО е обявен за ПОДПАЛВАЧ само и единствено холандеца Ван Дер Любе а всички останали са обвинени за недоказана логистика нищо общо с подпалване на Райхстага.................ГЕРМАНЕЦ твърдял че два месеца преди палежа е видял Адолф Хитлер и Ван Ден Любе да разговарят в германски автомобил..............Германският град ЛЮБЕК на над 1 000 километра на ЮГ от Холандия е ХИТЛЕРИСТА Ван Дер Любе а морският МИЛИОНЕН по жители германски град КИЛ са му хитлеристка АНГЛИЯ (KILL)
469
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВСИЧКО Е ПОДГОТВЕНО И ОРГАНИЗИРАНО ОТ САЩ МИ6 И УКРАЙНА ! НЯКАКВА ПРОБИТА ОРГАНИЗАЦИЯ КЛОН УЖ НА ИДИЛ ПОЛУЧИЛ ПАРИ ОТ САЩ НАПИСАЛА СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДА ПРИКРИЕ ИСТИНСКИТЕ КУРАТОРИ ! А ТЕРОРИСТИТЕ ОРГАНИЗИРАНО БЯГАТ КЪМ УКРАЙНА ! АКО БЯХА ДОСТИГНАЛИ НА ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕНИЯТ КОРИДОР НА УКРО-ГРАНОЦАТА ЩЯХА ДА БЪДАТ ЗАСТРЕЛЯНИ ЗА ДА НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ! А СЕГА ЩЕ ИМА И ТО МНОГО ФАКТИ ЗА ТЕРОРИСТИЧНА УКРАЙНА