Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?

"Гардиън": Той е толкова откъснат от реалността в Русия
26 мар 2024 13:03, Елка Василева
351
Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?
Снимка: архив, БГНЕС

Смъртоносната немарливост на (руския президент Владимир) Путин не може да бъде прикрита. Атаката край Москва го прави по-слаб от всякога, пише за в. "Гаридън" коментаторът по международни въпроси Саймън Тисдол.

При всеки провал на Владимир Путин се задава един и същи въпрос: това ще промени ли нещо? Терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити" край Москва миналата седмица, при която бяха убити 137 души, е една от най-големите кризи, с които се е сблъсквал Путин за 25-годишното си управление, отбелязва Тисдол.

Още по темата
Няма съмнение, че Путин, в качеството си на държавен глава и на върховен ръководител на силите за сигурност, носи крайната отговорност за този катастрофален провал. Във всяка нормална политическа система би се очаквало той да подаде оставка, пише коментаторът за "Гардиън".

Фактът, че това е като цяло невъобразимо, не е задължително признак за силата на Путин. Диктатурата му унищожи механизмите за упражняване на контрол върху властта. Евентуални призиви президентът да поеме лична отговорност едва ли ще бъде чути, камо ли да последват някакви действия във връзка с тях. Руският народ обаче, макар да е хронично заблуждаван и последователно дезинформиран, не е глупав, изтъква Тисдол.

Кръвта се лее по улиците и нацията е в траур - вече не може да се скрие, че митът за суперчовека Путин търпи сериозно крушение.

Смята се, че Кремъл е похарчил сума, равняваща се на над един милиард британски лири, за "управление на информацията", за да бъде гарантирана "победата" на Путин на скорошните президентски избори. Освен това има информация, че държавата е увеличила 20 пъти размера на средствата, които се харчат за интернет и медии. Всичко това имаше една-единствена цел: Путин да бъде представен като съвременен цар, който е неуязвим, без когото страната не може и който смело защитава Майка Русия от враговете ѝ.

В петък обаче четирима въоръжени напълно развенчаха този мит. Никой не се противопостави на нападателите, нападнатите хора не получиха никакво предупреждение и никой от огромния апарат за сигурност на Путин не попречи на клането на беззащитни граждани.

Дори в контролирано общество като руското тази смъртоносна немарливост няма да бъде забравена и простена, прогнозира Тисдол.

Случилото се показва и още една фундаментална слабост на Путин, която е едновременно личностна и политическа: той е толкова откъснат от реалността в Русия, че сам си вярва на лъжливите разкази. Въпреки че "Ислямска държава" публикува видеоклипове във връзка с атаката и пое отговорност за нападението, Путин твърди, че са виновни украинските "нацисти". Това не е просто цинично, а граничи с психопатията, пише коментаторът.

Путин е уязвим. Той можеше да предвиди, че се готви терористично нападение, но бе заслепен от арогантност и самодоволство. Когато САЩ споделиха информация за непосредствено готвещо се нападение, Путин я заклейми като опит за дезинформация. Вместо да преследват радикални ислямисти, службите за сигурност на Путин тормозят опозиционери, журналисти и хомосексуалисти, обобщава Саймън Тисдол.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Не му е за първи път на Путин да трепе крепостните.Напишете Разанската захар в интернет и гледайте.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Пълни глупости.Няма кой да бутне Путин в Русия.Тоя там е цар на царете,а руснячетата са толкова страхливи и подтиснати,че и през ум не им е минало да излязат на улицата и да го свалят.Обичат си мизерията горките и толкоз.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва самите руснаци да вземат оръжията и се бият с Афганистан Пакистан и талибаните. Ислямска държава са там с парите на САЩ. Бин Ладен се криеше в Пакистан.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гладна кокошка просо сънува-наглосаксонски наглеци чакат промяна!
18
8
 
8
 
! Отговори
Правете си сметката преди 1 месец
В Москва живеят 300 000 души,ангажирани в силовите структури. Един час никой не отиде да помогне на хората,а срещу залата има база на ОМОН. В самата сграда има малко полицейска база и по случайност в този ден няма нито един служител.
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А прости ли американското общество смъртоносната немарливост на краварското правителство заради смъртта на над 3000 души, когато терористи бутнаха световния търговски център включително и половината пентагон...
16
13
 
13
 
! Отговори
Русия е слаба преди 1 месец
Русия е мега слаба и всеки я бие и атакува както си поиска. Всичко това благодарение на най-слабият президент в историята на Русия - Пугин. Г-н. Елцин се обръща в гроба като вижда как целия свят се подиграва с Русия. Как инфлацията убива изстрадалият руски народ. Как се наливат милиарди в някаква безсмислена СВО. На всичкото отгоре едно поколение млади русначета - войници вече изгниха в Украйна. Путин е враг на Русия, а и враг на човечеството. Жал ми е за обикновения руснак. Путин е един сатрап!
15
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък се чудя,докога Русия и в частност Путин ще търпят и ще прощават на мъгливо наглосаксонско островче,кога ще им писне и то ще бъде потопено или най малкото остъклено?
14
9
 
11
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
Путин няма за какво да се притеснява. Да се притесняват Зельо, Кулеба, Буданов, Байдън, Макарона, Ердо и всички подлежи криещи безсилието и страха си зад ***'ймуни извършващи престъпления. Ще си платят с лихвите. Руснакът не се плаши от заплахи, подлеци, и ***'ймуни. Само настървиха народа на Русия още повече срещу себе си. Нямат полезен ход - да капитулират и да си понесат наказанието сега.
13
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още първия абзац е толкова гнусен и долен. Да се надяваш на смъртта на цивилни. Британците са най-тежката утай ка на тази планета.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците много се распасаха с демокрация и трябва да приемат и минусите като искат демокрация
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин да не е шарлатан като Про100 Киро или брюкселската гинеколожка.
10
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рептилоидът Вова не спря да смуче православна кръв!
9
12
 
24
 
! Отговори
ПропаДНЕСганда преди 1 месец
Вярвате ли си на опорките на краварската пропаганда, които преписвате?
8
20
 
19
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Каквото и да си говорим Русия при Путин е исторически най-слабата Русия от векове насам. Дори по времето на СССР, когато целия източен блок и републиките изнемогваха за да хранят ком партията в Москва, Русия не беше толкова изолирата. Сега ги няма вагоните от Източния блок с плодоволствията. Няма и Варшавски договор. Нищо няма. Сами са! В Русия 80% от хората едва свързват двата края. Огромна инфлация и поголовна беднотия. 300 хиляди невинни дечица мъртви в Украйна. Путин е враг на Русия! Факт!
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
най-тъжното е, че по-голяма част от загниалите са в следствие от задушаване при пожара, който между другото е възникнал 15-ина минутим след като нападателите бягат, а дошлите пожарникари не били пускани вътре от спец частите щото видиш ли те търсели нападателите, абе немам думи просто
6
16
 
17
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Това ли остана надеждата - руснаците да смъкнат Путин след някое клане на цивилни? За това ли се активизира рязко "Ислямска държава" точно след изборите? Даже през границата взеха да обстрелват Белгород, предполагам пак от "Ислямска държава"? Вече не подбера методите Световното правителство, отчаяни са изглежда. А пък западните медии е най-добре да спрат да пишат, че само се излагат и потвърждават кой стои зад тая гнусотия.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не му прости ще се махне идва Медведев и слага военно положение и забрана на концерти и събирани и др. Друго няма какво да се направи.
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изпълнителите отдавна са изпяли всичко. Сега търсят ония от следващите нива и скоро ще се стигне на корена на дървото. След това почва отмъщение по руски. Кое му е слижното???
3
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, няма, джъджето е мразен във цяла Русия!