"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада

Руският философ пред американския журналист Тъкър Карлсън
1 май 2024 20:40, Нели Христова
412
"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада
Снимка: БГНЕС

Руският философ и политолог Александър Дугин даде интервю за американския журналист Тъкър Карлсън. 20-минутното видео е публикувано в канала на Карлсън в YouTube. Твърди се, че интервюто е записано в Москва, но не се уточнява кога.

Представяйки Дугин, Карлсън казва, че на Запад наричат философа "Мозъкът на Путин" и идеите му са "дълбоко обидни за някои хора".

"Дугин не е близък съветник на Владимир Путин. Той е писател, който пише за големи идеи. И за това книгите му бяха забранени от администрацията на Байдън в Съединените щати, не можете да ги купите от Amazon", отбелязва Карлсън.

В самото начало на интервюто Тъкър Карлсън пита Дугин каква според него е причината за "саморазрушителния път", по който са тръгнали англоговорящите страни – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада. Дугин отговаря:

"Мисля, че всичко започна с индивидуализма. Беше неразбиране на човешката природа. Когато идентифицирате индивидуализма с човека, вие прекъсвате всички връзки с всичко останало. Индивидът беше и си остава ключово понятие, поставено в центъра на либералната идеология. Според моето разбиране либерализмът е исторически, културен, политически и философски процес на освобождаване на индивида от всякакъв вид колективна идентичност. Отхвърлянето на Католическата църква като колективна идентичност, Западната империя като колективна идентичност, последвано от бунт срещу националната държава като колективна идентичност в полза на просто гражданското общество. След това имаше голяма битка на 20 век между либерализма, комунизма и фашизма. И либерализмът отново победи. И след разпадането на Съветския съюз остана само либерализмът."

Според Дугин следващият етап на либерализма е "освобождаване от полова идентичност" и в резултат "това доведе до транссексуални хора, ЛГБТ хора и нова форма на сексуален индивидуализъм".

"И последната стъпка, която все още не е напълно направена, е освобождаването от човешката идентичност. <…> Можете да изберете вашата индивидуална идентичност – да бъдете личност, да не бъдете личност. Това си има име - трансхуманизъм, постхуманизъм, изкуствен интелект. Клаус Шваб, Реймънд Курцвейл, Ювал Ноа Харари открито заявяват, че това е неизбежното бъдеще на човечеството. Пристигаме на историческата крайна спирка. Преди пет века се качихме на този влак и сега пристигаме на последната гара", казва Дугин.

Карлсон също попита Дугин защо според него Русия "се превърна в основен враг" за Запада, по-специално за либералите в САЩ, след 2000 г., когато руският президент се смени. Той добави, че САЩ харесват първия президент на Русия Борис Елцин, защото той "е бил пияница".

"Първо, мисля, че въпросът е, че Путин е традиционен лидер. Когато дойде на власт, той от самото начало се опита да извади страната ни от световно влияние. Той започна да се противопоставя на глобалния прогресивен дневен ред. И тези хора в САЩ, които подкрепяха Съветския съюз, бяха прогресивни, те все още са прогресивни. Затова те започнаха да чувстват, че си имат работа с някой, който не споделя техния прогресивен дневен ред и който се опитва - доста успешно - да възроди традиционните ценности, държавния суверенитет, християнството, традиционното семейство", отговори философът.

Според Дугин омразата от "прогресивния лагер на Запада" не е случайна.

"Ако вашата основна цел и основна задача е да унищожите традиционните ценности, традиционното семейство, традиционните взаимоотношения, традиционните вярвания... И когато някой с ядрени оръжия - не на последно място аргумент - силно защитава традиционните ценности, тогава мисля, че има някои причини за тази русофобия и омраза към Путин", добави той.

В началото на интервюто, представяйки Дугин на публиката, Карлсон припомни, че през август 2022 г. дъщерята на политолога Дария загина при експлозия на кола, но тази тема не беше обсъдена по-нататък в разговора.

През последните няколко месеца Тъкър Карлсън също интервюира руския президент Владимир Путин и основателя на социалната мрежа VKontakte и Telegram Павел Дуров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от Русия
Как смъртта на Кадиров ще се отрази на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Явно путин е без мозък щом ползва мозък на заем Дугин е пълен шизофреник и дяволско из ча дие
329
2
 
2
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 седмица
Дугин ,няма да те пратя при дъщеря ти.
328
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ох и този напикания перко ли ще ни рекламирате сега
327
7
 
8
 
! Отговори
Чери00 преди 1 седмица
Хей, една 150 милионна Русия можа да смачка 52 западни (и някои поробени по някакъв начин от запада) страни с население 1 милярд и кусур! Ни ракети, ни бомби, а хора им трябват на запада, те нямат!Хора има, но никой от тях не иска да умира за кефа на шепа будали продали си живота!Ена Русия унищожи и още много ще унищожава от тез скапани Урки и западнчци!АМА ТЪЙ ТРЯБВА!
326
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ХАЛЮЦИНАЦИИТЕ на Дугин ! Дугин е като лисицата, дето вървяла подир коча и чакала да му паднат топките. На Запада топките се клатят, но не падат !
325
8
 
8
 
! Отговори
Рулигофрен преди 1 седмица
Дугин е един душевноболен организъм!Дугин и Лимонов основаха национал-болшевишка партия.Партия,в която смесват националсоциализъм и болшевизъм.Най-гнусните и мерзки политически повърни смесени в едно.Ако прочетете точно 2 реда от този пълен ***,ще разберете,че е за много тежки лекарства.Дугин е бащата на рашизма!Когато взривиха дъщеря му,която членуваше в една от руските нацистки организации,ми стана много хубаво,но щеше да ми е много по-хубаво,ако в колата бяха тя и този брадат пръч.
324
17
 
9
 
! Отговори
Традиционни преди 1 седмица
Руски ценности - убийства, изнасилвания, бомбардиране на училища ,болници, детски градини, кражба на земя от Грузия , Украйна
323
11
 
8
 
! Отговори
Какъв преди 1 седмица
Мозък може да има един празноглавец- национал-фашист
322
11
 
4
 
! Отговори
фикс преди 1 седмица
"когато някой с ядрени оръжия силно защитава традиционните ценности". Дрогарю филусоф, вие защитавате "традиционните ценности" освен с ядрени заплахи, също и с традиционна война, традиционни арести и традиционни убийства. Традиционна му работа, какво да правиш?
321
11
 
11
 
! Отговори
До Запада згнива преди 1 седмица
Дори мушмулата има някакъв срок на годност и аз мисля, че запада и по-конкретно ЕС е опасно близо до него. На лице са много признаци за това колко зле са всъщност нещата, но незнайно защо т.н. "елит на Европа" се преструва, че всичко е наред и сме все по-близо до победата над Путин.
320
6
 
9
 
! Отговори
Запада згнива преди 1 седмица
Каро мушмулата е - колкото повече загнива толкова по-добър става. Затова по-рано всички богати руски олигарси си накупиха безброй вили и апартаменти в Лондон, Париж, Ню Йорк , Милано . След като олигарсите започнаха да дават пари Жужака да стреля по съседите си, бяха изгонени от загниващия Запад и сега ги е яд много. Престъпно богатите руски олигарси вече никога няма да бъдат допуснати в цивилизована Европа - Загниващия Запад
319
5
 
4
 
! Отговори
До 332 преди 1 седмица
Да, не е лошо, но по-добре щеше да е просто Дугин да говори на руски, защото английския му не беше на ниво за интервю. Отне ми 20 минути да каже нещо, което се побира в едно изречение. Глобализма и либерализма вървят ръка за ръка и са врагове на традиционализма, Путин е традиционалист ерго е враг.
318
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Съветвам всеки да гледа интервюто.
317
6
 
10
 
! Отговори
грп преди 1 седмица
този философ и титан на мисълта ако каже нещо несъгласувано с вожда и ще лети от прозорец така че тези неща които бълва по поръчка му се заплащат с валутата на упадналата западна цивилизация докато яде картофи и пие водка в проспериращия изток с с корея иран и останалите водещи супер развити общества в 14 вел
316
11
 
16
 
! Отговори
Колективните преди 1 седмица
Кремълски жужаци са водени от мисълта за превъзходство на блатната нация над всичко по Света. Водят непрекъснато войни със съседите си от Украйна , Молдова, Украйна за да им крадат териториите. Блатното крепостно население живее в мизерия. Извън Москва е тотална трагедия - без пътища и с външни тоалетни.
315
5
 
15
 
! Отговори
Georgiev преди 1 седмица
Ако някой го е страх, че Западът се разпада и ЕС също, може да се спаси в Русия. Но нещо няма желаещи :)
314
5
 
14
 
! Отговори
Бобо преди 1 седмица
Защо не намерих никъде в интервюто, че "запада се разпада"? Дудин много логично разказва какво е било и накъде отиваме. Другото е манипулация.
313
17
 
10
 
! Отговори
Така е преди 1 седмица
Ами прав е в това, което казва. Запада се опитва да заличи индивида. Вече някои хора се определят като НЕбинарни. Търси се всякакъв вариант да бъде заличена личността. Идеите на глобализма създадоха този хаос на запад.
312
20
 
16
 
! Отговори
болни мозъци преди 1 седмица
мизерните русняци винаги са били водени от болни агресивни мозъци!
311
22
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Традиционните руски ценности - ядене, пиене, разврат и грабеж на съседните по-малки страни. Плюс огромен комплекс за малоценност - все някой ги напада, дължи им нещо...