Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа

Компанията не успява да намери алтернатива на европейските си клиенти
3 май 2024 07:38, Екип на Investor.bg
361
Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Руският газов гигант "Газпром" е първата голяма жертва на войната, която започна Русия в Украйна. Компанията съобщи за годишна загуба в размер на 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) за 2023 година. Компанията отчита негативен финансов резултат за първи път от 1999 година, изчислява Bloomberg.

През 2022 година газовият холдинг записа печалба в размер на 1,23 трилиона рубли (13,2 млрд. долара).

След началото на войната в Украйна обаче "Газпром" загуби основния си пазар - Европа, и не успя да намери алтернатива, както направиха петролните компании. Причината е прекалената обвързаност на "Газпром" с европейските държави - почти цялата инфраструктура и газопроводи са насочени именно към общността.

С решение на президента Владимир Путин още в първите седмици на войната "Газпром" поиска едностранна смяна на условията за плащане - в рубли, с което някои държави от ЕС не се съобразиха, включително и България. За останалите обаче стана ясно, че Европа няма да може да разчита дълго на доставките на газ от Русия и започнаха да търсят алтернативи - втечнен газ от различни доставчици, както и увеличаване на тръбния газ от Норвегия и Алжир.

Досега ЕК не е въвела санкции срещу руския газ, макар че препоръчва на европейските държави да не удължават договорите си с "Газпром".

Руският газ вече има дял под 10% от общия внос в ЕС, което е най-ниското ниво от 70-те години на миналия век. Надеждите на "Газпром" са да успее да увеличи доставките за Китай, но засега компанията не успява да преодолее загубата на европейските си клиенти.

Прогнозите за тази година са износът на газ да се увеличи с 18% до 108 млрд. куб. метра. Само за европейските пазари преди войната компанията доставяше повече от 160 млрд. куб. метра годишно. По данни на компанията през 2023 година доставките за Китай са почти 23 млрд. куб. метра.

Още подобни материали четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от Русия
Мазнотия, кръв и две тениски... Бритни проговори за живота в руска колония
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
0
 
1
 
! Отговори
До 327 преди 1 седмица
327 знаеш ли как работи едно газово находище? Много по-различно е от нефтено.
333
0
 
3
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 седмица
Русия. Умре,
332
1
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 седмица
Загубиха питомното , сега гонят дивото.
331
1
 
6
 
! Отговори
Бах мама му. преди 1 седмица
Преди войната Русия печели по един милиард долара на ден, от продажба на газ в Европа. Сега к...рец.Важно е да се воюва за нови природни богатства ,че свършат ли , свършва и Русия.
330
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
пак западнали брътвежи...как работи западнатапрозззтотия...миналата година фирмата има оборот от 10млн например ..но тази година фирмата има оборот 7млн...т.в. фирмата е на загуба 3млн...не не е печалбата е намаляла
329
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бурисма и сина на Джо Бай Дрън си направиха газова война,сложиха си милиарди в джоба и не им пука за невинните загинали.После ще строят Нов Небесен Йерусалим като ще сменят населението.Не харесват укрите,защото им приличат на руснаци и затова ги пращат в сигурни месомелачки.Преди са крадяли Украйна като са й продавали пак руски газ,но с надценка.Сега по същата схема крадат ЕС.
328
1
 
6
 
! Отговори
КОЙ КАКВОТО ПРАВИ преди 2 седмици
НА СЕБЕ СИ ГО ПРАВИ ! КАКВОТО ПРИЧИНЯВАШ НА ДРУГИТЕ, ТОВА ЩЕ ТЕ ПОСТИГНЕ ! ТАКА Е БИЛО И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ВО ВЕКИ ВЕКОВ ! ЗАТОВА УМНИЯТ ЧОВЕК ВНИМАВА КАКВО МИСЛИ, КАКВО ПИШЕ, КАКВО ЧЕТЕ, КАКВО КАЗВА И КАКВО ВЪРШИ !
327
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Газта не е продадена, значи не е загубена.Загубена е Украйна, която стана на пух и пепел.
326
2
 
3
 
! Отговори
Знаете ли че преди 2 седмици
Осъдените от Народния съд царски особи, регенти, министри, депутати и журналисти от Бг днес, са избити и погребани в ямите от бомбардировките.
325
2
 
3
 
! Отговори
до 303 преди 2 седмици
Като изпие 2 водки, ни знае две, ни знае двеста... а само вика - Ладна, ладна.
324
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Невероятно постижение на Св.Владимир Многомандатник! Да не забравим и превземането на 3 стратегически села за 3 г. в Украйна :-)) Нека изкара още няколко години на власт,после да разпусне страната.
323
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на Джуджето!Съсипа 50 г. усилия Русия да бъде основен играч на газовия пазар в Европа! Нека Китай ги "лекува" сега!А Рейгън се смее от оня свят..
322
3
 
6
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 2 седмици
Където е текло,пак ще тече !
321
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Я па я..! имаш предвид ГЕЙОполитиката ;)
320
6
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 седмици
То да беше само Газпром. Русия загуби всичко , което беше преди войната .Уважение , равноправие в ГЕО политиката,
319
4
 
11
 
! Отговори
Пак казвам преди 2 седмици
До чери00-Руската газ вероятно никога няма да повече вече към ЕС.Или поне със сигурност не през предстоящите 50 год и ако все пак повече то ще е в нищожни количества които въобще няма да я устройват русията.Цената също ще е нищожна а колкото до това дали са бедни или богати руснаците ти сам/а прецени щом като голямата част от обикновените хора работят за по 120 $ на месец и предпочитат да отидат доброволци на фронта и да мрът за 10 пъти повече т.е за 1000-120 0 Евро на месец.Ужас.
318
6
 
17
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Руските таракани са уникални? Може да е загубила Русия, но виждаш ли Европа щяла да загуби повече? Ако си мислят, че за някаква "евтина" газ, ще опростят всичките престъпления, които Путинският башибозук извършва в Украйна, жестоко се лъжат! Путин вече е заклеймен от целият цивилизован свят! Само на крепостните още не им е просветнало!
317
18
 
7
 
! Отговори
Чери00 преди 2 седмици
Е поне излъжете бе хора по хубаво! На есен хич няма да е загубила Русия а Европа и кога догодина войната свърши веднага ще си потече руската газ защото тя е най удобната за Европа заедно с норвежката!Ама нали трябва да наплюете Русия може и бедни да ги изкарате!
316
13
 
14
 
! Отговори
Жиката преди 2 седмици
ЕС загуби много повече.Парите похарчени ,за Украина няма да си ги върне никога.
315
6
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Къде бяха русофилите като Китай набута милиони уйгури в концлагери? Гойда ли викаха?