Големият адронен колайдер няма да спира през 2012 г.

Учените планират да пуснат ускорителя на енергия 4 TeV на лъч
Обновена: 30 яну 2011 11:20 | 30 яну 2011 11:12,
87
Големият адронен колайдер няма да спира през 2012 г.
Снимка: Maximilien Brice, CERN

Учените от ЦЕРН решиха да не спират Големия адронен колайдер за „ъпгрейд” през 2012 г., както се планираше – най-големият ускорител в света следващата година ще работи на увеличена енергия, се казва в съобщение на сайта на сп. Nature, цитирано от РИА Новости.

Планираше се, че след година на работа на енергия 3,5 тераелектронволта на лъч колайдерът ще бъде спрян за проверка и модернизация на редица системи, след което енергията да се вдигне на 6,5 тераелектронволта на лъч.

Програмата, представена в Шамони, предвижда след приключване на сеанса на работа през 2011 г. и проверка на системата за сигурност през 2012 г. колайдерът да бъде пуснат на енергия 4 тераелектронволта на лъч, а „дългото спиране” да бъде отложено за 2013 г. и следователно пускането му на проектна енергия 7 тераелектронволта на лъч да стане чак през 2014 г.

„Машината (колайдерът – б.р.) работи добре, обсъжда се вариант да се повиши светимостта и дори да се излезе на сумарна енергия 8 ТеV. Тогава ще можем да го изключим за по-дълго през 2013 г. Ще имаме голям запас събрани данни, които да анализираме”, пояснява пред РИА Новости Едуард Бос, ръководител на Института по ядрена физика към Московския държавен университет и един от участниците в експериментите на детектора CMS на колайдера.

Още по темата
Окончателното решение за продължаване на срока на работа на ускорителя ще бъде взето от управлението на ЦЕРН в понеделник, 31 януари. Преди началото на сеанса през 2012 г. учените планират да проведат мащабна проверка на медните стабилизатори, които съединяват свръхпроводимите кабели, захранващи магнитите на ускорителя.

Големият адронен колайдер, чиято стойност надвиши 6 млрд. евро, е най-големият ускорител на елементарни частици, създаден за получаване на принципно нови данни за природата на материята и фундаментални физични закони. Думата „колайдер” произлиза от английската дума „collide” (сблъсквам) и означава, че в него се сблъскват летящи в противоположни страни частици,а не лъчи частици и неподвижна мишена.

Лъчите протони в колайдера се движат в противоположни посоки по две вакуумни тръби (beam pipes). В четирите точки, където се сблъскват лъчите, се намират четири детектора – ALICE, ATLAS, CMS и LHCb, на които се изследват последствията от сблъсъците на частиците.

Създаването на Големия адронен колайдер започва в края на 1990 г., а през септември 2008 той е пуснат тържествено – физиците пускат успешно лъчи протони в двете посоки, но седмица по късно авария вади един от магнитите от свръхпроводимо състояние.

Ремонтът на колайдера и неговата модернизация – системата QPS за защита от подобни аварии – отнемат повече от 14 месеца и гълтат 40 млн. долара.

Единственият сериозен конкурент на Големия адронен колайдер – американският Теватрон, ще бъде спрян през октомври 2011 поради липса на финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Ти като не си ***, направи ти един небостъргач за бедните и болните.
81
3
 
2
 
! Отговори
LOL преди 13 години
абе тия тапаци вместо да правят такива що не направят някой небостъргач за бедните и болните?
80
3
 
1
 
! Отговори
LOL преди 13 години
според начините за края не света (2012)колайдерът ще погълне земята с нас и ще направи нова планета без нас(накратко ще ни затрие)
79
1
 
2
 
! Отговори
Knock преди 13 години
Ще спре той, ще спре...по Коледа някъде все ще спре
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 80Кенеф е устата ти.
77
2
 
2
 
! Отговори
Понотов преди 13 години
*** струва милиарди и пак е дал повреда и тия *** физиците със тъпите си експерименти ще вземат да ни затрият
76
2
 
3
 
! Отговори
да да да преди 13 години
Генното инженерство, подобни опити като тези в ЦЕРН, ядрената физика и т.н. са неизменна част от развитието на човечеството. Те ни показват, че познанието и силата са най-вече отговорност. Смятам, че научните открития са тест за нас и затова трябва да се развиват подобни проекти. Няма друг път, по който да вървим... този е естественият, а дали ще е положителен или отрицателен зависи само от нас хората.
75
5
 
2
 
! Отговори
Петя преди 13 години
Аз съм против такива експерименти не сме опитни мишки.Това е абсолютна лудост да се пресъздаде нещо извън нашите възможности.Недай си Боже създадът тези''учени'' някоя черна дупка и си отидохме.Колко пари се харчат за подобни проекти а хората гладуват.Безумие............
74
2
 
10
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Ако не ти харесва научния метод, как предлагаш да се тестват предположенията?Може би със 40 дни постене, самозомбиране с мантри и молитви и халюциниране на гласове в главата ти?Когато направиш работещ компютър с този способ, тогава обяснявай колко *** била науката.
73
1
 
11
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Физиката е наи големия *** баце!"А компютъра на който пишеш, и чрез който се излагаш по интернет, как работи ако физиката е ***?
72
0
 
9
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Закона за обема на телата ли?"Това всъщност е доказано още от Архимед, самоче не е закон и не е част от физиката а от математиката, и по-точно приложнта математика. Обема на едно тяло е равно на обема на водата която то измества когато е потопено. Да си чувал случайно за думата "Еврика" и историята покрай нея?
71
0
 
8
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Цялата се базира единствено на теории които не са доказани а все още неопровергани. И тва ако е наука, пълна трагикомедия... Некви фантасмагории на базата на предположения и наблюдения."Точно на това му викат наука. Правиш предположение(хипотеза) за реалния свят, и после го тестваш дали е вярно. Положително доказателство има само в математиката. Във всучки науки има теории(модели) които се тестват непрекъснато, и се заменят с по-добри, които по-точно описват реалния свят.
70
0
 
12
 
! Отговори
развигор преди 13 години
Физически е невъзможно да си толкова *** на колкото се правиш. Както във всяка наука и във физиката има теории и хипотези, някои биват доказани приети, други - отхвърлени. Не знаеш за какво говориш. Кой е този закон за скоростта на светлината? И точно как искаш да ти "докажат" "закона за гравитацията". Май си бил лишен от кислород повече от 5 минути. Което как е открито? По начина който на теб не ти харесва, с опити.
69
0
 
12
 
! Отговори
Ashkroft преди 13 години
68 малък трап ли си? Като не е доказана гравитацията, ти за тва летиш нали, пускали били ябълки... Токоз си ограничен, че направо боли...
68
0
 
9
 
! Отговори
Мартин до 68 преди 13 години
И да... хората които се занимават, работят и се интересуват от физика с по-голям успех могат да се квалифицират като "умници" за разлика от тия дето само плюят по всичко, което другите правят а те самите не могат (или не искат) да правят
67
0
 
9
 
! Отговори
Мартин до 68 преди 13 години
Прав си че всички закони на физиката са плод на експеримента- тя затова е природна наука. Обаче това не значи че е ***! Физиката се изразява в това да направиш математически модел на някакво наблюдавано явление в природата, а успехите й в това посредством този математически модел да се предскажат нови (ненаблюдавани досега) явления. Пример за такива явления (феномени) са ЕМ вълни, лазера, тунелните диоди и много други. Не можеш да кажеш "че физиката е ***"
66
29
 
2
 
! Отговори
BB преди 13 години
Гледам умниците ми натракали 30 минусчета на 33-ти коментар. Абе отворковци айде кажете ми кои точно от основните закони на физиката е ДОКАЗАН? КОЙ? Закона за гравитцията ли? Закона за скоростта на светлината ли? Закона за обема на телата ли? Теорията на Айнщайн? Да ви ги изброявам ли още? Всички постулати на физиката се базират на принципа опит-грешка. Пускали ябълки от дървета да гледат как падат и разни предмети във ваната да видят колко вода ще изместят. Айде умници продължавайте с цъкането
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не, тогава ще го спрат
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да си направат *** и да кажат, че ще го пуснат напълно на 21 декември 2012.... Много хора ще надрискат гащите...
63
4
 
2
 
! Отговори
2012.12.21 преди 13 години
До галактика, 55Защото това е затишие пред буря. Като на филма, когато така подозрително за малко спряха земетресенията в Калифорния.