Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си

Най-много сиво вещество имали кроманьонците
Обновена: 13 юни 2011 22:06 | 13 юни 2011 22:06,
319
Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от Великобритания и САЩ са установили, че съвременните хора са с десет процента по-малки мозъци, както и с по-нисък ръст от предшествениците си, живели в общества на ловци и събирачи, съобщи "Дейли мейл".

Свиването на мозъка е настъпило през последните 10 000 години, отбелязват авторите на проучването.

Откритието противоречи на широко разпространеното схващане, че в хода на еволюцията хората са станали по-едри и по-високи.

"Преди 200 000 години първите хора от вида Хомо сапиенс са били високи и мускулести. Фосилизираните доказателства за следващите 190 000 години са оскъдни, но показват, че хората са останали високи и здрави до около преди 10 000 години. Тогава при много популации е наблюдавано намаляване на ръста и свиване на мозъка", казва Марта Лар от Кембриджкия университет.

Откритието е направено при систематични изследвания на фосилизирани човешки останки, в това число и черепи, открити в Африка, Европа и Азия. Най-ранните от тях са на около 200 000 години.

Авторите на проучването смятат, че промяната в ръста на човека е свързана с развитието на земеделието, възникнало преди около 9000 години. Тази промяна е наблюдавана при 19 от 21 общества, които са преминали от лов и събиране към земеделие.

Преходът е бил свързан и с повишаването на процента на заболяванията.

Аманда Мъмерт от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ, свързва тази промяна с недостига на микронутриенти - въпреки че калориите са били в изобилие, витамините и минералите, необходими за растежа, са били в неадекватни количества.

Ако със земеделието може да се обясни промяната в ръста, то авторите на проучването не могат да кажат с точност на какво се дължи свиването на мозъка.

Представителите на вида Хомо сапиенс с най-голям мозък - кроманьонците - са живели в Европа преди между 20 000 и 30 000 години. Средният обем на мъжкия мозък при тях е бил 1500 кубически сантиметра. Сега той е около 1350 кубически см.

Пропорциите на намаляване на обема на женския мозък са приблизително същите.

Марта Лар смята, че намаляването на мозъчния обем отчасти е настъпило, за да се пести енергия, необходима за поддържането на по-голям мозък.

"Това, че имаме по-малки мозъци от ранните хора обаче не означава, че сме по-нискоинтелигентни", казва Лар. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1/ това с изнасилената жена дето трябвало да се ожени за изнасилвача си е истинска изродщина, само болен мозък може да измисли такова възмездие. това е като наказание за жертвата, не за злодея. 2/ на каква възраст е според теб земята, щом отричаш официалната наука, на 5000 ли, както твърди библията3/ жената според теб от реброто на адам ли е създадена и защо тогава мъжете имат също зърна, да не би да са кърмели в миналото4/ какво е твоето обяснение, защо бог е създал хората
186
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
а пък това какво бил длъжен да прави Бог - според тебе е поредната човешка глупост от гордост и безумие - все едно пчелата дето никога не е виждала човека дето се грижи за кошера да твърди, че човекът не съществува и той е длъжен да й се представи - доло горе така излиза (въпреки, че човека не е създал самата пчела както Бог човек и, че няма място за сравнение между Бог и човека изцяло) - разбери Бог не е съседа ти - не можеш да му поставяш условия - Той е уникално съвършен, морален, чист, непогрешим - никой човек не може да Му поставя условия - ти като искаш прави каквото знаеш
185
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
говориш за справедливост - когато жената била изнасилена - първо - няма 100% справедливост на тая земя - хората избрахме да грешим и да сме далеко от Бог в действията си - и някои от нас обвиняват Бог че не им бил създал идеални условия за живот. Ако някой изнасили жена - това, че я взема за жена и плати не значи, че нещата ще са до там - грехът винаги има последици. Един вид това е превенция - като изнасилват ще има последици - трябва да се грижиш за тая жена, да платиш - по-добре ли е да я изнасили и да я зареже тотално?
184
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
2 Коринтяни 3:14 Но техните умове бяха заслепени; защото и до днес, когато прочитат Стария завет, същото покривало остава, като не им е открито, че тоя завет преминава в Христа.Евреи 8:13 А като каза "нов завет", Той обявява първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване.Матей 9:16Никой не кърпи вехта дреха с невалян плат; защото това, което трябваше да я запълни, отдира от дрехата, и съдраното става по-лошо.Матей 9:17Нито наливат ново вино във вехти мехове; инак, меховете се спукват, виното изтича, и меховете се изхабяват. Но наливат ново вино в нови мехове, та и двете се запазват.Марк 2:21Никой не пришива кръпка от невалян плат на вехта дреха; а инак, това, което трябваше да запълни дрехата, отдира от нея, новото от вехтото, и съдраното става по-лошо.Лука 5:36Каза им още и притча: Никой не отдира кръпка от нова дреха да я тури на вехта дреха; инак и новата дреха се съдира, и кръпката от новата не прилича на вехтата.Евреи 9:15-1715 Той е посредник на нов завет по тая причина, щото призваните да получават обещаното вечно наследство чрез смъртта, станала за изкупване престъпленията, извършени при първия завет. 16 Защото гдето има завещание, трябва, за изпълнението му, да се докаже и смъртта на завещателя. 17 Защото завещанието влиза в сила, само гдето се е случила смърт, понеже никога няма сила, докле е жив завещателят.Това е за стария завет и за новия ясно е казано на много места, че стария завет е до Христос Тези неща са част от промените в новия завет за всяко око и за зъб пак се плаща, но цената я плаща или Христос ако човекът се покае или ще си я плаща човекът, който е извършил злото в съдния ден. Матей 5:38-4838 Чули сте, че е било казано: "Око за око, зъб за зъб". 39 А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но, ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата. 40 На тогава, който би поискал да се съди с тебе и да ти вземе ризата, остави му и горната дреха. 41 Който те принуди да вървиш с него една миля, *** с него две. 42 Дай на оногова, който проси от тебе; и не се отвръщай от оногова, който ти иска на заем. 43 Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". 44 Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; 45 за да бъдете чада на вашия Отец, Който е на небесата; защото Той прави слънцето Си да изгрява на злите и на добрите, и дава дъжд на праведните и на неправедните. 46 Защото, ако обичате само ония, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците? 47 И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците? 48 И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.
183
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
потърси за евгениката - и ще видиш връзките на лъжливата теория на дарвин и расизма
182
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
говориш изключително невярни неща и изключителни глупости - я покажи къде в Библията пише, че ако работиш събота те убиват с камъни? Освен това коментираш и то абсолютно невярно неща, които не си чел Римляни 6:23Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.Законът изисква смърт за греха така е било в стария завет така е в новия с разликата, че в новия Христос умря на кръста и ако човек повярва в Него Христовата смърт отива като цена за греховете на човека - така се изпълнява закона ясно и точно е казано за хора, които могат да четат.Галатяни 5:14Защото целият закон се изпълнява в една дума, сиреч, в тая "Да обичаш ближния си както себе си".И преди да пишеш какви ли не глупости за инквизиции, за походи Христос не е убил нито един човек нито апостолите са убили такива трябва да са Християните и има такива Християни макар и рядко срещани.
181
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
аз колко пъти да ти повтарям, че всички лъжи са навързани? Аз отричам лъжите в тези науки - все пак има и истински учени - основата на съвременната наука е поставена от вярващи в Бог учени - днес обаче една част от науката се използва за да служи на корпорациите - тая наука е създала бомби с невероятна сила, спин, птичи грип, свински грип, ддт - за което дълго време твърдяха че е безопасно, (днес е много популярен раундъп изключително вредене хербицид, но науката лъже хората и те масово го ползват) убийствени ваксини, гмо - за коетозаблудени хорица си мислят, че е спасение - но то не и т.н. и т.н. няма как да вярвам на лъжите на тия учени отричам милиардите години просто защото е ясно, че са лъжа. Отричам, че животът се е появил просто ей така от случайно създали се условия и видиш ли след милиарди години след много промени се появил човека от *** това е пълна глупост и абсолютна лъжа и го отричам независмо, как се нарича науката дето лъже. Ако си мислиш, че науката винаги ти казва истината ще останеш много разочарован аз съм част от тая наука работя в научната сфера и виждам нещата отвътре има много лъжи и несправедливи неща много слугинаж и угаждане на властимащите. Една част от науката създава климатични оръжия с невероятни унищожителни способности благодарение на тая наука те пръскат всеки ден с тежки метали химически пръскания, чемтрйл, благодарение на тая лъжлива наука някои хора натрупаха милиарди от продажба на не просто ненужни, а и вредни ваксини, когато хората ги беше страх от причия грип после се оказа измама както още тогава знаех. Така, че зад съвременната наука има доста лъжи. Лъжи, които се тиражират целенасочено и с цел. Целта е заблуда на хората.
180
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"точно случайно е възникването на всичко според лъжливата еволюция"И как стигна до този извод след като дори не знаеш теорията на еволюцията какво казва?
179
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
И защо продължаваш да сменяш темата? Изписа една камара глупости, които нямат абсолютно нищо общо с еволюцията, а дори не си се опитал да отговориш на въпроса ми за теорията на Дарвин и расизма?
178
1
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Ти отричаш цялата съвременна наука, обаче я наричаш еволюция за да изглежда че отричаш само една научна терия, но това не е вярно. Ти отричаш геологията, ядрената физика, астрофизиката, биологията и термодинамиката.
177
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Еволюционистите вярват, че: - Възникването на Вселената е станало преди 20 милиарда години"Стига писа глупости. Това не го твърдят "еволюционистите" а астрофизиците, не твърдят 20 милиард а 13,7 милиарда."- Земята е на 4,5 милиарда години"Това го твърдят геолозите."Според еволюционната теория началото на Вселената е започнало с т.нар. Голям взрив"Еволюционната терия въобще не се занимава с възникването на вселената. Колко пъти трябва да ти го повтарям.
176
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"И не си мисли, че някой е длъжен да ти доказва, че Бог съществува - никой не е длъжен да го прави"Който твърди е бог съществува е длъжен да го докаже. Ако аз твърдя че дядо мраз съществува аз съм длъжен да го докажа."Бог ти е дал достатъчно доказателства."Ако за тебе нула доказателства са достатъчно, то ти си безнадежден случай.
175
1
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"А убийствата в стария завет, не са просто ей така - а ако човек е извършил особено гадно нещо."Работиш в съботния ден - убиване с камъни. Дете не слуша родителите - убиване с камъни. Момиче е изнасилено - момичето трябва да се ожени за изнасилвача като наказанеие за изнасилвача, и той трябва да плати за стоката(момичето).Новия завет не променя абсолютно нищо. Исус сам казва че е дошъл не да отмени закона а да го изпълни, и докъто небето и земята не отминат, нито йота от закона няма да мръдне
174
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Милиардите години не могат да бъдат доказани Въпросът за възрастта на Вселената и съответно на Земята е ключов и най-съществен въпрос, поради което и отговорът е от решаващо значение за достоверността на еволюционната теория.Еволюционистите вярват, че:- Възникването на Вселената е станало преди 20 милиарда години- Земята е на 4,5 милиарда години- Самозараждането на живота е станало преди 3,8 милиарда години- Многоклетъчните организми се появили преди 600 милиона години- Преди 70 милиона години се появяват първите бозайници- Преди 25 милиона години започва развитието на първата човекоподобна ***- В периода отпреди 130 000 до 90 000 години става преминаването на Homo erectus в Homo sapiens и разселването му в други континенти.Според еволюционната теория началото на Вселената е започнало с т.нар. Голям взрив, като цялата материя на Вселената е била преди това свръх концентрирана малка маса. На теорията за Големия взрив ние ще отделим специално внимание в следващата глава.Какво казва науката?1) Изчислено е, че годишно върху Земята падат 5 до 15 тона космически прах. Това значи, че за 4,5 милиарда години натрупаният слой от метеоритен космически прах трябва да има дебелина от 20 до 60 метра. Пласт с такава дебелина обаче не се установява никъде. Голяма беше изненадата на американските астронавти, когато кацнаха през 1969 г. на Луната. Те очакваха да видят няколко метра космически прах, но този слой не беше повече от един сантиметър.Космическият прах съдържа 300 пъти повече никел от земната ***. Малкото количество никел, установен на повърхността на Земята, е допълнително доказателство за малкото количество космически прах върху нея. Интересни са изчисленията на учените за съдържанието на никел, разтворен във водите на световния океан. Резултатите са показали, че времето, необходимо за неговото натрупване, не може да е от порядъка на милиарди години.Така че единственото обяснение за ниското съдържание на никел в земната *** (дебела 19 км.) и световния океан (70,8% от повърхността на земното кълбо) учените свързват с една по-млада Земя, т. е. Земята не може да бъде на 4.5 милиарда години.
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2) Както видяхме по-горе, при радиоактивното разпадане на урана се образува хелий, който излиза от литосферата и се натрупва в атмосферата. Ако този процес е продължавал 4,5 милиарда години, в атмосферата днес трябваше да има 100 000 пъти повече хелий. Животът при тези условия не би бил възможен. От физико-химията се знае, че хелият не се губи от атмосферата, тя по-скоро поглъща хелий от космоса. Съдържанието на хелий в атмосферата е доказателство за една по-млада Земя.Подобен е случаят с аргон-40, който се получава при разпада на радиоактивен калий. Аргонът в атмосферата е прекалено малко, за да се е образувал през 4,5 милиарда години на разпад на калия.Тези факти показват, че Земята не може да бъде на 4.5 милиарда години.3) Правени са изчисления относно притока на материали (глина, сол, пясък, метали и т.н.) към световния океан. Получените резултати при всички тези изчисления са показали, че възрастта на Земята не би могла да бъде 4,5 милиарда години!4) Магнитното поле на Земята непрекъснато отслабва и това отслабване се удвоява на всеки 1400 години. Изчисленията показват, че преди няколко десетки хиляди години магнитното поле трябва да е било толкова силно (32 пъти по-силно, отколкото е сега), че Земята би експлодирала поради топлината, произвеждана от собствените й магнитни сили. Каквото и да мислим по този въпрос, логичният извод е, че Земята не може да бъде на 4.5 милиарда години.5) Според геологията Земята и Луната са на една и съща възраст. Луната излъчва топлина, има магнитно поле и е сеизмично активна (лунни трусове). Тъй като Луната е многократно по-малка от Земята, естествено е тя да е изстивала много по-бързо. Фактът, че сърцевината на Луната е течнообразна, показва, че тя е много по-млада. отколкото еволюционистите смятат.6) Посоката на въртене на две от планетите на Слънчевата система (Венера и Уран) е противоположна на посоката на въртене на останалите планети. Ако е вярна еволюционната теория, че Слънчевата система е възникнала от един и същ въртящ се небуларен облак, защо тези две планети се въртят в противоположна посока?7) Знае се, че краткотрайните комети губят част от материала си, когато преминават в близост до Слънцето (красивите опашки, които нощем се наблюдават). Изчислено е, че поради материала, който губят, кометите не биха могли да са на милиарди години. Как така съществуват все още тези комети във Вселената, ако тя е на 20 милиарда години? Явно е, че тези милиарди липсват.8) Не е възможно съществуването на сеизмична активност на малки планети или техни сателити в една стара Вселена. Преди няколко години учените астрофизици бяха изненадани от силно изявената вулканична активност на сателита на Юпитер (т.нар. юпитерна луна). Поради голямата отдалеченост от Слънцето, поради малките си размери (3,640 км в диаметър) и, разбира се, поради милиардите години, които се приписват на Вселената, това небесно тяло трябваше отдавна да е изстинало и да не показва абсолютно никаква вулканична активност. Поради своите размери то е могло да запази собствената си топлина не повече от няколко десетки хиляди години. А за голямо учудване на специалистите луната на Юпитер показа най-висока вулканична активност в планетарната Слънчева система. Логичният извод е, че тази система не е толкова стара, колкото еволюционистите приемат.
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9) През 18 век бе установено, че Слънцето се свива със скорост 0,1 % на всеки 100 години. При такава скорост на свиване следва, че преди 2 милиона години то трябва да е било два пъти по-голямо, отколкото е днес. Но тогава според еволюционната хронология трябва да е бил апогеят на ледниковия период! А как биха изглеждали размерите и излъчването му преди милиарди години? Животът на Земята не би бил възможен. Логичният извод гласи: милиардите години не могат да бъдат научно доказани.През 1979 г. учените астрономи установиха, че Слънцето губи от своята енергия и след около 100 000 години ще изчезне. Това се потвърди по-късно и от липсата на регенериране в неговата вътрешност. Този факт противоречи на еволюционната теория относно вечността на материята и потвърждава библейското учение за преходността на творението.10) Ако ерозията на континентите е протичала със същата скорост, както сега, само за 14 милиона години континентите щяха да са изцяло разрушени до морското равнище. А тези 14 милиона години представляват само 0,5% от предполагаемата според еволюционистите възраст на Земята. Явно е. че това предположение не може да се докаже по научен път.11) Интересни сведения за възрастта на човечеството дава демографската статистика. Според Factum (2005, 1, 41) средният годишен прираст на населението на Земята възлиза на 0,2% при среден брой деца на семейство 2,5. Ако се приеме, че човечеството е започнало от една двойка, това значи, че за 11 000 години ще достигне днешния брой от 7 милиарда. Ако процентът на нарастване многократно се намали (напр. 0,05% годишен прираст), за 400 000 години населението на Земята щеше да бъде 10 на степен 87, което е абсурд. Та едва ли Homo erectus и производният му Homo Sapiens са познавали по това време противозачатъчни методи и средства или пък са имали проблем с абортите.Предположението на еволюционната теория в това отношение няма никаква научна стойност.От казаното дотук можем да направим следния основен извод:Милиардите години, за които еволюционната теория говори, не могат да бъдат научно доказани. Това означава, че Земята не е толкова стара, колкото предполага еволюционната теория. Този факт прави безсмислена цялата еволюционна доктрина относно произхода и развитието на живота.
171
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
И не си мисли, че някой е длъжен да ти доказва, че Бог съществува - никой не е длъжен да го прави - Бог ти е дал достатъчно доказателства. Хората са се отделили от Бог, вършат грехове - убиват, блудстват, лъжат, крадат, и т.н. - но много от тях се опитват да поставят условия на Бог - Бог не е съседа ти, Той не мисли нито като тебе - нито като мене, нито като който и да било човек - Бог е казал какво трябва да се прави - всеки човек избира дали ще послуша Бог или не - Бог ще приеме избора на всеки независимо дали за тоя избор хората ще бъдат осъдени и наказани Бог е казал на хората какво да правят като искат да слушат като не искат да не слушат. Бог не е длъжен да търпи до безкрай всеки човек Той ни вика, праща хора да ни свидетелстват, прави неща за нас но ако сами пожелаем да Го отхвърлим няма да ни се натрапи.
170
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Какво казва науката относно радиоизотопните методи на измерване?За да се приложат тези методи, са необходими няколко задължителни предварителни условия. От научна и практична гледна точка тези условия обаче са неизпълними и абсолютно недоказуеми. Ще споменем само три от тях:1) Изследваните проби трябва да са принадлежали от създаването си до момента на изследване към една напълно затворена система, т.е. неподлагана на въздействието на външни и вътрешни фактори. В природата обаче не съществува понятие затворена система. В природата няма система, която да е останала в продължение на дълъг период от време неповлияна от околната среда. Така че първото условие за тези методи е неизпълнимо.2) Системата в своето начало не трябва да е съдържала количества от дъщерния елемент. Ако е съдържала, при изчисленията това трябва да се коригира. Невъзможно е да се разбере първоначалното състояние на радиоактивни елементи (изходни и дъщерни) в система, която се е образувала в твърде далечно или праисторическо време, или както еволюционистите твърдят, преди милиони и милиарди години. Това е въпрос на предположение и вяра, но не и на наука. При изследването на съвременни вулканични скали, образувани от потоци лава от вътрешната мантия на Земята, се установява наличието на уранови минерали, радиоактивно олово, но така също и обикновено олово. А как е било в началото? Така че и второто условие при тези методи е неизпълнимо.3) Скоростта на процеса на полуразпад трябва да е била постоянна от началото до момента на измерването. Знае се обаче, че всеки процес в природата протича със скорост, която се влияе от много странични фактори. При урана учените отдавна са установили, че този процес е променлив и се влияе от фактори като: космическата радиация, магнитното поле на Земята, свръхексплозии на близки звезди и т.н. Така че условието постоянна скорост е неизпълнимо. В най-добрия случай може да се говори за средна скорост на полуразпад, но не и за постоянна.Тези три неизпълними условия при урановия, рубидиевия и калиевия методи показват, че тези методи не притежават научна стойност, поради което и резултатите, които се получават чрез тях, са нереални. Това е особено важно при определяне възрастта на Земята, с което ще се занимаем по-късно.За разлика от ураново-оловния метод, методът на въглерод-14 се използва за определяне възрастта на сравнително млади обекти. Особено надеждни са резултатите от обекти, живели допреди 3000 години, неубедителни до 5000 години и нереални над 8000 години. Този метод намира особено приложение за определяне възрастта на организмови находки (вкаменелости, остатъци от човешки скелети и пр.), но не по-стари от посочената вече възраст. Както предишните, така и този метод има някои основни недостатъци:1) Не е възможно да се знае какво е било съотношението между въглерод-14 и въглерод-12 в биосферата, включително и в живите организми, когато изследваният обект е загинал, и дали то е сравнимо с тези съотношения днес.2) Не може със сигурност да се каже, че скоростта на полуразпад е била константна и не е била повлияна от външни или вътрешни фактори.3) Не може да се отговори на въпроса дали съотношението между радиоактивен (С-14) и обикновен въглерод (С-12), погълнат от организма, е константно.
169
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
точно случайно е възникването на всичко според лъжливата еволюция - дори не знаят как е възникнал живота - имат само предположения. Не случайно казах и за големия взрив - всички лъжи са навързани - земята въобще не е на 4,5 милиарда години -
168
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
явно ти не познаваш Библията - няма такова нещо като тривиални неща - освен това Библията е разделена на 2 завета - стар и нов - в новия завет няма убийства - много от нещата преминават в Христос. А убийствата в стария завет, не са просто ей така - а ако човек е извършил особено гадно нещо.