Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си

Най-много сиво вещество имали кроманьонците
Обновена: 13 юни 2011 22:06 | 13 юни 2011 22:06,
319
Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от Великобритания и САЩ са установили, че съвременните хора са с десет процента по-малки мозъци, както и с по-нисък ръст от предшествениците си, живели в общества на ловци и събирачи, съобщи "Дейли мейл".

Свиването на мозъка е настъпило през последните 10 000 години, отбелязват авторите на проучването.

Откритието противоречи на широко разпространеното схващане, че в хода на еволюцията хората са станали по-едри и по-високи.

"Преди 200 000 години първите хора от вида Хомо сапиенс са били високи и мускулести. Фосилизираните доказателства за следващите 190 000 години са оскъдни, но показват, че хората са останали високи и здрави до около преди 10 000 години. Тогава при много популации е наблюдавано намаляване на ръста и свиване на мозъка", казва Марта Лар от Кембриджкия университет.

Откритието е направено при систематични изследвания на фосилизирани човешки останки, в това число и черепи, открити в Африка, Европа и Азия. Най-ранните от тях са на около 200 000 години.

Авторите на проучването смятат, че промяната в ръста на човека е свързана с развитието на земеделието, възникнало преди около 9000 години. Тази промяна е наблюдавана при 19 от 21 общества, които са преминали от лов и събиране към земеделие.

Преходът е бил свързан и с повишаването на процента на заболяванията.

Аманда Мъмерт от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ, свързва тази промяна с недостига на микронутриенти - въпреки че калориите са били в изобилие, витамините и минералите, необходими за растежа, са били в неадекватни количества.

Ако със земеделието може да се обясни промяната в ръста, то авторите на проучването не могат да кажат с точност на какво се дължи свиването на мозъка.

Представителите на вида Хомо сапиенс с най-голям мозък - кроманьонците - са живели в Европа преди между 20 000 и 30 000 години. Средният обем на мъжкия мозък при тях е бил 1500 кубически сантиметра. Сега той е около 1350 кубически см.

Пропорциите на намаляване на обема на женския мозък са приблизително същите.

Марта Лар смята, че намаляването на мозъчния обем отчасти е настъпило, за да се пести енергия, необходима за поддържането на по-голям мозък.

"Това, че имаме по-малки мозъци от ранните хора обаче не означава, че сме по-нискоинтелигентни", казва Лар. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"щом е решил, че е трябвало да не работят в събота и който работи да го убиват - явно е било правилно."Значи каквото бог казва е правилно. Ако е бил казал да се изнасилват деца е щло да бъде правилно да се изнасилват деца. Май това всъщност го е казал лично на доста свещенници. Ама те ще идат в рая защот Исус е изкупил греховете им нали? Затова нека си изнасилват.
206
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
203не то определяш кой ще гори в ада - а Господ. И не е писано никаде, че земята е център на вселената.
205
3
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Вместо да четете стихове и да се опитвате да ги изопачавате - чете всичко което е писано - Йоан 6:47Истина, истина ви казвам, Който вярва [в Мене] има вечен живот.Йоан 11:25Исус й рече: Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее;това са думи на Христос - благодарение на жертвата му на кръста - който повярва в Него - ще има вечен живот. Пък вие се опитвате да спорите и да се покажете колко сте прави. Дявола ви лъже - а вие се мислите за голяма работа
204
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
И днес човека продължава да води войни, да краде, да прелюбодейства - и днес масово хората не слушат Бог и парадират - искали да им е идеално - идеално на земята няма как да е при наличието на греха. А книгата е еволюция или сътворение и е вярна - като искате вярвайте - като искате недейте. Сами си избирате.
203
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
А за камъните - Бог им е осигорил много неща на евреите - хранел ги е, пазил ги е, помагал им е като са воювали - щом е решил, че е трябвало да не работят в събота и който работи да го убиват - явно е било правилно. В новия завет убиване с камъни няма - а Христос понесе наказанието на всеки, който повярва в Него. И преди да пишете глупости си помислете, че човекът сам е виновен за ситуацията в която се намира - Бог му каза да не съгрешва - човекът не Го послуша. Бог му каза, че ще стане смъртен
202
4
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
198 - и ти говориш пълни глупости - мъжа бил произлязал от жената. Истината е точно обратната.
201
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
явно се опитвате да си измисляте глупости - Павел и Исус казват едно и също нещо - нищо в закона не е променено - и в стария завет е било нужно за греха да се заплати със смърт - в новия завет грехът също се заплаща със смърт - само че Христос умира, за тия които вярват в Него - прочетете целия нов завет, и тогава приказвайте - не да кълвете от тук от там
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тревата и дърветата са се появила доста скоро, впрочем, в миналото растителността е била папрати, ама тия дето са писали библията от къде да го знаят, те са смятали, че земята е центъра на вселената и слънцето се върти около нея. и искам да разбера като ти шибнат един шамар, подаваш ли и другата буза. шото ако не го правиш ще гориш в ада
199
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Павел казва:"А като каза "нов завет", Той обявява първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване."А Исус казва:"Докато премине небето и земята, нито една йота, нито една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне"Явно ти смяташ че Павел казва истината а Исус лъже.
198
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците? Не съм дошъл да разруша, но да изпълня. Защото истина ви казвам: Докато премине небето и земята, нито една йота, нито една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне (Матей 5:17-18)
197
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Изход 35:2Шест дена да се работи; а седмият ден да ви бъде свет, събота за почивка посветена Господу; всеки, който работи в тоя ден, да се умъртви.
196
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Числа 15:32Когато израилтяните бяха в пустинята, намериха един човек, който събираше дърва в съботен ден.33И ония, които го намериха като събираше дърва, доведоха го при Моисея и Аарона и при цялото общество.34И туриха го под стража, понеже не беше още изявено що трябваше да сторят с него.35И Господ каза на Моисея: Човекът непременно трябва да се умъртви; цялото общество да го убие с камъни вън от стана.36И тъй, цялото общество го изведе вън от стана и го уби с камъни, та умря, според както
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А трябва да се замислиш защо имат зърна. По - скоро мъжът е произлязал от жената, а не обратното. Ти изкара, че жените са си виновни да ги изнасилват, без коментар. Бог явно няма план, действа хаотично. Имаш готов отговор по всеки въпрос, бог така решил, той може всичко. Типичен кон с капаци.Разбрах книгата коя е, много неща в нея не са верни. Става само за заблуда на лаици.
194
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"я покажи къде в Библията пише, че ако работиш събота те убиват с камъни?"Изход 31:14Прочее, да пазите съботата, защото ви е света: който я оскверни непременно да се умъртви; защото всеки, който работи в нея, тоя човек да се изтреби изсред людете си.31:15 Шест дена да се работи, а седмият ден е събота за света почивка, света Господу; всеки, който работи в съботния ден, непременно да се умъртви.
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"потърси за евгениката - и ще видиш връзките на лъжливата теория на дарвин и расизма"Значи те шубе да защитиш трвърдението си искаш де пратиш за зелен хайвер а ти да си пишеш на спокойствие пропагандата."аз колко пъти да ти повтарям, че всички лъжи са навързани? Аз отричам лъжите в тези науки"Щом признаваш че отхърляш цялата съвременна наука, и смяташ че всичко е една голяма световна конспирация, тогава няма какво повече да споря с теб. Мога само да ти пожелая скорошно оздравяване.
192
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Бог си има план - не е правил нещо просто ей така - очевидно е, че за тревата и дърветата не е проблем да са един ден без слънце - а и Бог може да даде сила на тревата да расте и без - звездата слънце - самия Бог може да даде светлина и топлина и без да има слънце. Слънцето не е единствената звезда - относно деня и нощта. Така е решил Бог - така е направил. И Бог не е създал човека да се "забавлява" с него докато човека страдал - погледни кога почват проблемите на човека- чак като съгрешава
191
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
189грехът има последици - живеем в грешен свят - хората са избрали това - жената няма да си развява фустата - ами ще се пази и ще внимава с кой общува като не искат да я изнасилват. Никаде не пише в Библията, че земята е на 5000 години - със сигурност не е на възраст 4,5 милиарда години - а много по-млада. защо да не е създадена жената от ребро - за Бог няма невъзможни неща - никога не ме е интересувало защо мъжете имат зърна - не са кърмили.
190
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и последно, цитатите долу дето си ги нашлякал от къде са, че са ми познати, а не мога да се сетя коя е книгата
189
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
значи сега като ти чета писанията излиза, че бог е едно егоцентрично същество, което е създало човека, за да има кой да му се кланя и да го възхвалява. Той е уникално съвършен, морален, чист, непогрешим, а човека е пълното негово противоречие и явно е създаден такъв, за да има с кой господ да се забавлява, докато го наказва. общо взето много земни страсти вълнуват твоя бог
188
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5/ защо бог първо създава тревата и дърветата, а после се сеща за слънцето и луната6/ и как първо има ден и нощ, а няма слънце и луна