Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие

Целите ще бъдат небесни тела с диаметър до 700 м
4 авг 2011 17:45,
150
Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие
Изображение: NASA

Държавният ракетен център на Русия разработва космическа система за унищожаването на опасните за Земята астероиди с помощта на ядрени ракети.

Както съобщава Интерфакс, в момента се завършва предварителното проектиране на системата. Тя ще бъде в рамките на космическия апарат „Капкан“, който носи на борда си ядрено оръжие и „Каисса“, предназначен за оценка на структурата и състава на астероида.

За изпращането на апаратите в Космоса ще се използват ракетите-носители "Союз-2" и "Русь-М".
Създателите на системата гарантират, че Земята ще бъде защитена от астероиди с диаметър до 300 м, а в някои случаи и 600-700 м. За сравнение астероидът, изтребил динозаврите, е бил с диаметър от около 10 км.

Според специалистите са възможни два сценария за борба с небесните тела.

Взривът може да стане или непосредствено на повърхността на астероида, за да го разбие на малки парчета, или до него, за да бъде променена посоката му на движение.

Апаратите били разработвани през последните 15 години съвместно с уралския и сибирския филиал на Руската академия на науките.

През септември 2008 г. студентка от университета в Куинсланд спечели конкурса за най-добър проект по предпазване от астероида Апофиc-99942, който се очаква да прелети близо до Земята през 2029 г.

Тогава тя предложи част от небесното тяло да бъде обгърнато в светлоотразяващо фолио, което ще промени траекторията на движение на астероида.

Друг алтернативен вариант е използването на гравитационен буксир – масивен космически апарат, тежащ около 10 т, който ще се доближава до опасните астероиди и с гравитационното си въздействие ще променя траекторията им.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
11
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Русофилът няма граници при себедоказването. Ако мужика навие тиган, за да докаже колко е верен на господаря си, българският русофил ще грабне тигана и ще си го завре у в Г-зо.И ще попита за още един.
67
0
 
17
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
Американофилът по душа е лакей (холуй).Американофилът не може да бъде равностоен партньор на американците, той иска да спи на изтривалката, за да ги пази.---Ха, ха, ха! Нали така?!
66
4
 
2
 
! Отговори
хаджи Ставри Примо преди 12 години
до биологгрещката е в твоя талавизор, гените са етносо определящи, не езика или вярата, те са друга категория! Умаловажаването на Аспаруховите българи и връзките им със завареното тук местно тракийско население не са от вчера или онзи ден. Това е целенасочена руска пропаганда начената и прочеждана от москва по нашите земи.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до дагестанецМай наистина си кавказец.И като всички твои събратя приказката ти голяма.Само дето незнайно защо черномазые по одиночку не ходят по Росии.Много ги е страх.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NOVATA SILA E VE4E KITAY DVA MESECA E SPIONIRAL TSELIQ SVQT,VLEZNAL E V SURVURITE NA VOENNITE,INDUSTRIQTA BEZ NQKOY DA RAZBERE
63
0
 
16
 
! Отговори
М№ преди 12 години
Руснаците поне се занимават с нещо а Българите с това как да плюят и нищо останало.Погледнете нас и тогава коментирайте кой какъв е .Те са постигнали много както и много други страни а ние сме нищо .
62
13
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Русофилът по душа е лакей (холуй).Русофилът не може да бъде равностоен партньор на руснасите, той иска да спи на изтривалката, за да ги пази.
61
0
 
6
 
! Отговори
Биолог преди 12 години
хаджи ставри, не бъркай генетично с гениталии, плийз!
60
1
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
Първобитно-блатна ти е тиквата. Кой живее у блато бе ?
59
2
 
3
 
! Отговори
BOJE BOJE преди 12 години
SIGURNO SI MNOGO MALAK PITAI NEKOI BATKO DA TI KAJE ZA KITAITSITE PREDI NQKOLKO DESETILETIQ
58
9
 
7
 
! Отговори
хаджи Ставри Примо преди 12 години
до славянина славяните едно, че са били един файтон *** на Балканите, и второ РОМЕИТЕ СА ГИ ПОЛЗВАЛИ ЗА УДОВЛЕТВОРЯВАНЕТО НА СЕКСУАЛНИТЕ СИ ФАНТАЗИИ, в тая графа влиза и мъжко и женско подред. Т. нар. славяни са най- малобройната група съставляваща бг. етнос!!! Това и генетичните изследвания го ДОКАЗВАТ категорично!
57
16
 
4
 
! Отговори
Дагестанць до 46 преди 12 години
А бе да ти кажа Кавказците бая стабилно ги клатят. Вече не само в Кавказ а и в москва и с. петерсбург,новосибирск..само във владивосток е спокойно.Северно кавказци редовно вилнеят из улиците на големите руски градове направо изобщо не им цепят басма.В русия от известно време оплакванията от така наречения Кавказки безпредел са се увеличили многократно! Но *** в стремежа си да запази Северен Кавказ в пределите на пишман империйката си мълчи и си затваря очите!
56
1
 
6
 
! Отговори
хахах преди 12 години
Някои тука като чета какво говорят имам чувството,че или са тайни агенти в русия за да знаят толкова много или са *** които си мислят,че знаят всичко.Не се излагайте сами.
55
0
 
10
 
! Отговори
Страхотно!! преди 12 години
Вижте как един руснак НАВИВА ДВАДВАДВА тигана на тръба!!
54
13
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
И най-простия българин ми е по-близък от най-гениалния руснак.Русофилът е преди всичко антибългарин
53
1
 
23
 
! Отговори
Юберменш преди 12 години
Да мразиш руснаците без причина е показателно за тежка олигофрения. Всъщност това се отнася за която и да било нация.Последният народ, който може да обижда други народи, са българите - просто защото на българина нищо не му е наред и освен *** и *** друго не е дал на човечеството.
52
7
 
8
 
! Отговори
Славянин преди 12 години
Българите са били банда конекрадци, които са търсели пасища. Жалко, че са се докопали до тая хубава земя.
51
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Големи разбирачи тук по ядрена физика, история, антропология и т.н.Факт е, че руснаците имат работеща система за защита, точка!
50
1
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
ами насери се от яд.
49
2
 
4
 
! Отговори
за 45 преди 12 години
И кое не е така.....