Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие

Целите ще бъдат небесни тела с диаметър до 700 м
4 авг 2011 17:45,
150
Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие
Изображение: NASA

Държавният ракетен център на Русия разработва космическа система за унищожаването на опасните за Земята астероиди с помощта на ядрени ракети.

Както съобщава Интерфакс, в момента се завършва предварителното проектиране на системата. Тя ще бъде в рамките на космическия апарат „Капкан“, който носи на борда си ядрено оръжие и „Каисса“, предназначен за оценка на структурата и състава на астероида.

За изпращането на апаратите в Космоса ще се използват ракетите-носители "Союз-2" и "Русь-М".
Създателите на системата гарантират, че Земята ще бъде защитена от астероиди с диаметър до 300 м, а в някои случаи и 600-700 м. За сравнение астероидът, изтребил динозаврите, е бил с диаметър от около 10 км.

Според специалистите са възможни два сценария за борба с небесните тела.

Взривът може да стане или непосредствено на повърхността на астероида, за да го разбие на малки парчета, или до него, за да бъде променена посоката му на движение.

Апаратите били разработвани през последните 15 години съвместно с уралския и сибирския филиал на Руската академия на науките.

През септември 2008 г. студентка от университета в Куинсланд спечели конкурса за най-добър проект по предпазване от астероида Апофиc-99942, който се очаква да прелети близо до Земята през 2029 г.

Тогава тя предложи част от небесното тяло да бъде обгърнато в светлоотразяващо фолио, което ще промени траекторията на движение на астероида.

Друг алтернативен вариант е използването на гравитационен буксир – масивен космически апарат, тежащ около 10 т, който ще се доближава до опасните астероиди и с гравитационното си въздействие ще променя траекторията им.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега какво използват руснасите за писане?
87
1
 
17
 
! Отговори
неразбрал преди 12 години
аааа, хаджи ли си? Да не си евреин?? Ясна е работата!Да дойде Гьобелс!
86
9
 
6
 
! Отговори
хаджи Ставри Примо преди 12 години
до 82луд за връзване си!!!!!
85
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 60-те години специалистите в НАСА установили, че една химикалка просто не би могла да работи добре в условия на микрогравитация, защото няма гравитационно привличане, което да дърпа мастилото надолу. Затова били вложени милиони долари, само и само за да бъде разработена специална химикалка, която да работи в космоса. А през това време умните руснаци въобще не се занимавали с такива глупости, а използвали най-обикновен молив.
84
25
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
Русофилията трябва да се инкриминира също както педофилията!
83
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 60-те години специалистите в НАСА установили, че една химикалка просто не би могла да работи добре в условия на микрогравитация, защото няма гравитационно привличане, което да дърпа мастилото надолу. Затова били вложени милиони долари, само и само за да бъде разработена специална химикалка, която да работи в космоса. А през това време умните руснаци въобще не се занимавали с такива глупости, а използвали най-обикновен молив.____________________________________Сами си правете изводите :)
82
4
 
23
 
! Отговори
До 73 преди 12 години
Те САЩ вече помогнаха на света с една криза,предстои да помогнат с друга и то за съжаление скоро.
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
komentarite niamat ni6to ob6to s iadrenite raketi, koito 6te vzriviavat asteroidite i posle 6te padat na zemiata izla4va6ti atomna energia, koiato 6te uni6tozi 4ove4estvoto na porzii, kakto ot godini vliiaiat na vremeto s himi4eski raketi i klimata se pobarkva. po-goliam vrag na zemiata ot ALCHNIA 4ovek niama!
80
11
 
34
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Какъв САЩ е изпреварил руснаците бе куха лейко? НАСА фалира и в момента не може да изведе дори и един космонавт в орбита. Американците вече ще плащат на Русия да транспортира хората им до космическата станция(също наполовина руска) и то ще се ръсят солидно. Америка е държавата-кредит и тепърва ще се сгромолясва. Руснаците може да живеят по-бедно,но държат огромни природни богатства и са практически независими.
79
2
 
11
 
! Отговори
ДО 78 преди 12 години
ИМАШ СЕРИОЗНИ ОТКЛОНЕНИЯ
78
1
 
10
 
! Отговори
М.Калашников преди 12 години
Баси... крайно време е да се намеся.
77
13
 
6
 
! Отговори
Наро Фоминск преди 12 години
Сред наборниците в руската армия се шири тотална анархия,мародерства и тормоз,упражняван от страна на кавказците върху наборниците от други етноси! Този проблем придоби медийна популярност и дори се заговори младежите от Северен Кавказ да не се призовават в армията! Но руските генерали отчитайки демографския срив в русия изобщо не харесаха идеята и няма как тежко ще е да си руснак в руската армия.Ще дойдат времена когато "руската" армия няма да е руска!
76
22
 
8
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
България трябва да се включва все поактивно във всички военни мисии на САЩ!Българската армия следва да почерпи опит от морската пехота на САЩ и да създаде подобни подразделения!Надявам се рли следващата военна операция на САЩ и съюзници българските части да са на върха на атаката, а след това да се чуе и нашата сдума при разпредалянето на плячката /петролни кладенци например/!Смятам позицията си за висш патриотизъм!Не обичам Сащ, но те са империята и нашият интерес е с тях!
75
15
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Идете да видите какво жалко зрелище са пияните русофили в Руския клуб на свинята Тимев-Ганди. Това е сборище на хора с кучешки сърца.
74
4
 
7
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Да това е факт 130 милона граждани в РФ 25 милиона са мюсюлмани а останалите около 100 милиона са православни,католици..има и много индуси в Далечния изток на русия.Това е основният проблем на русия огромният отрицателен естествен прираст на християнското население.
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samo v Moskva 2 miliona sa musulmani
72
14
 
5
 
! Отговори
хаджи Ставри Примо преди 12 години
Реално русия от повече от век НЕ Е християнска държава, за какви "християнски" градове става дума... *** са алкохолици, антихристи и социопати. Всеки олигарх си има своя армия от кратунковци, *** е водещ разбира се :)))
71
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не русия ,а сащ ще помогнат на човечеството
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A znaeteli che ot 130 milionnoto naselenie na ruskata federaciq 25 ili 30 miliona sa musulmani
69
1
 
13
 
! Отговори
Красноярск преди 12 години
русия да побърза да отреже гангренясалия Кавказ докато не се е разпрострял из цяла русия после спасение няма! Но заради огромната алчност на шепа руски олигарси владеещи петролните запаси в Северен Кавказ май вече е твърде късно за спасението на обикновения руснак от Дагестанско-Чеченско-Ингушката напаст навлизаща все по-осезаемо в големите християнски градове на русия!