Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие

Целите ще бъдат небесни тела с диаметър до 700 м
4 авг 2011 17:45,
150
Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие
Изображение: NASA

Държавният ракетен център на Русия разработва космическа система за унищожаването на опасните за Земята астероиди с помощта на ядрени ракети.

Както съобщава Интерфакс, в момента се завършва предварителното проектиране на системата. Тя ще бъде в рамките на космическия апарат „Капкан“, който носи на борда си ядрено оръжие и „Каисса“, предназначен за оценка на структурата и състава на астероида.

За изпращането на апаратите в Космоса ще се използват ракетите-носители "Союз-2" и "Русь-М".
Създателите на системата гарантират, че Земята ще бъде защитена от астероиди с диаметър до 300 м, а в някои случаи и 600-700 м. За сравнение астероидът, изтребил динозаврите, е бил с диаметър от около 10 км.

Според специалистите са възможни два сценария за борба с небесните тела.

Взривът може да стане или непосредствено на повърхността на астероида, за да го разбие на малки парчета, или до него, за да бъде променена посоката му на движение.

Апаратите били разработвани през последните 15 години съвместно с уралския и сибирския филиал на Руската академия на науките.

През септември 2008 г. студентка от университета в Куинсланд спечели конкурса за най-добър проект по предпазване от астероида Апофиc-99942, който се очаква да прелети близо до Земята през 2029 г.

Тогава тя предложи част от небесното тяло да бъде обгърнато в светлоотразяващо фолио, което ще промени траекторията на движение на астероида.

Друг алтернативен вариант е използването на гравитационен буксир – масивен космически апарат, тежащ около 10 т, който ще се доближава до опасните астероиди и с гравитационното си въздействие ще променя траекторията им.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
149 как да се учудиш като русия даже един фотоапарат не може да измисли. Те 100 години мислиха мислиха па решиха да я стрелят с адрено оръжие. Направо във водка да бяха я даваили
147
2
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 12 години
Заглавието за Русия, а снимката пак от НАСА.Аз не се учудвам !А ти ?
146
3
 
2
 
! Отговори
skymen преди 12 години
abe vseznaikovci otdavna amerikancite i rusnacite rabotiat zaedno na lunna baza i vseki nov polet im nosi novi komponenti i uredi a i lunata im dava resursi sachto ne se zablujdavaite che takiva nechta niama prosto sa super sekrets ne moje choveka da e v kosmosa ot 50 godini i da ne sa se razpolojili na spatnika na zemiata pak i raketite ot tam po lesno izlitat;)))
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми е ясно защо е нужно който и да било да стреля по астероиди.....това е голяма глупост
144
1
 
10
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
После да не стане - "В опит да удари астероид, Русия без да иска изтърва 5 ядрени ракети върху Вашингтон"... хахаха
143
0
 
4
 
! Отговори
* преди 12 години
Край със Земята!
142
0
 
11
 
! Отговори
Акъл море до 134 преди 12 години
Ти си въобразяваш,че си съюзник на истинските натовци,на тези,които стояха срещу могъщата съветска армия. Кой те бръсне тебе в НАТО за нещо?!Ти вече нямаш и армия за да се смяташ за съюзник! Дали плюеш Америка или не,те гледат на теб като на плюнка.България е едно нищо.Тя има стойност за САЩ само като територия!...ЗКПЧ-тата отдавна станаха демократи-атлантици!
141
0
 
5
 
! Отговори
до 138 преди 12 години
Защо да сме специалисти,за да си представим термоядрен взрив с еквивалент 50 мегатона тротил до тяло,дори с размери 10 километра,носещо се в орбита около Слънцето...Какво мислиш,че може да стане?...Въпросът е в насочването на ракетата,другото е лесно....
140
6
 
2
 
! Отговори
bzb преди 12 години
До 141:Руснаците нямат съпоставима ракета. Союз има по-малка товароподемност, а Протон доста по-голяма от необходимата. Под общата шапка на СССР трите ракети са идеално степенувани. Очаква се до някоя друга година Русия да завърши разработката на семейството Ангара и тогава положението ще се промени.
139
4
 
11
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
хах...добре бе...ама тогава защо най-важните си изследователски мисии Русия тая година ги изтреля с Украинска ракета "Зенит" ... аре нали мн знаиш...отг ми на тоя въпрос...аз да ти отг ли...щото техният Протон...върви от провал на провал...на скоро заедно с Протона паднаха в окена и поредните 3 сателита от системата Глонас...и Руснаците се научиха най-важните си изтрелвания да ги праят с Украинския "Зенит"...даже и любимия ви Спектр-Р беше изстрелян с него...
138
0
 
6
 
! Отговори
м преди 12 години
Хубаво е да има резервни сценарии за борба с астероидите. Макар че не дай се боже да има такъв с 10 км, просто сме изгубени. Да се молим да не става това, а не да чакаме американци, руснаци и прочие да ни спасяват.
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Takaa... zna4i Rusnacite ima qdreno orajie v kosmosa i vie vqrvate, 4e e s/y asteroidi taka li ? :) Tova e nai-lo6iq variant za protivodeistvie na meteor. Nqkaksi.. ne6to ne se vrazva.
136
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баааа колко експерти се навъдили, абе пичове, като сте толкова умни и осведомени.... ми вземете да почнете работа в НАСА или при братушките бе. Ще трябва да ви вземат като топъл хляб, с такива познания.... толкова навътре в матеряла..... Аз съм поласкан , че такива експерти като вас пишат коментарите и давате шанс на обикновенния читател да се осведоми! ХВАЛА на такЪви ора кат вас!
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ти е *** въпроса, просто Руснаците са гледали американски филм и са се размчетали нормално за пияни ***. Русия все обявяват някакви идеи намерения проекти все казва какво ЩЕ направи какво ЩЕ постигне, а на действия са си гола вода
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам *** въпрос към автора на статията и пишещите коментари: някой да е наясно със скоростта на движещ се потенциално опасен астероид, неговата структура и плътност, както и евентуалният му ъгъл на навлизане в атмосферата?Нещата не са като на РС игрите, дето с едно натискане на файър-бутона им таковаш мамата на лошите.А нека се има и в предвид, че различната плътност на астероида обикновено води до серия от експлозии, които променят траекторията, създават осколки и генерират взрив > от атомния
133
4
 
4
 
! Отговори
$ преди 12 години
"13. 07.2011г. Руска ракета носител "Союз 2" бе изстреляна днес от космодрума в Байконур, Казахстан.Тя изведе на целева орбита шест комуникационни сателита от американската система Globalstar-2">>>>>>И какво, щатите вече не са в състояние да изстрелват собствени спътници! Да не говорим за астронавти.А ще покоряват далечния Космос, при условие че не разполагат с техника за това.Могат да изстрелват само сонди с големината на сгъваем чадър. Това, което е по силите на училищен кръжок.
132
3
 
8
 
! Отговори
за 129 преди 12 години
ЗКПЧ-то събуди се :))) ние вече сме съюзници в НАТО....ако навремето някой така говореше за САЩ щяхте да го обесите за предателство .....Цункай кунки на велите САЩ , че ви дадоха нет, компютри и СВОБОДА за да можете да ги плюете :)))
131
4
 
14
 
! Отговори
Акъл море до 131 преди 12 години
Русия винаги намира начин да уцели този,който се цели в нея.
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
шон кон ти си тотателен ***
129
6
 
12
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
охх почнал си да мечтаеш пак...прочел си една статия...и пак си се подмокрил...Русия ако го уцели тоя астероид ще бъде голяма изненада...тва че имат планове не значи че ще го направят...да не забравим как се провалиха като ср опитаха да свалят свои остарял сателит по подобие на Американците и Китайците с ракета от земята...и те тогава не успяха ракетата им не успя да се изведе в близка орбита и падна в океана...от тогава не се пробвали...ся по астероид ще ли да стрелят...охх....