Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие

Целите ще бъдат небесни тела с диаметър до 700 м
4 авг 2011 17:45,
150
Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие
Изображение: NASA

Държавният ракетен център на Русия разработва космическа система за унищожаването на опасните за Земята астероиди с помощта на ядрени ракети.

Както съобщава Интерфакс, в момента се завършва предварителното проектиране на системата. Тя ще бъде в рамките на космическия апарат „Капкан“, който носи на борда си ядрено оръжие и „Каисса“, предназначен за оценка на структурата и състава на астероида.

За изпращането на апаратите в Космоса ще се използват ракетите-носители "Союз-2" и "Русь-М".
Създателите на системата гарантират, че Земята ще бъде защитена от астероиди с диаметър до 300 м, а в някои случаи и 600-700 м. За сравнение астероидът, изтребил динозаврите, е бил с диаметър от около 10 км.

Според специалистите са възможни два сценария за борба с небесните тела.

Взривът може да стане или непосредствено на повърхността на астероида, за да го разбие на малки парчета, или до него, за да бъде променена посоката му на движение.

Апаратите били разработвани през последните 15 години съвместно с уралския и сибирския филиал на Руската академия на науките.

През септември 2008 г. студентка от университета в Куинсланд спечели конкурса за най-добър проект по предпазване от астероида Апофиc-99942, който се очаква да прелети близо до Земята през 2029 г.

Тогава тя предложи част от небесното тяло да бъде обгърнато в светлоотразяващо фолио, което ще промени траекторията на движение на астероида.

Друг алтернативен вариант е използването на гравитационен буксир – масивен космически апарат, тежащ около 10 т, който ще се доближава до опасните астероиди и с гравитационното си въздействие ще променя траекторията им.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Rusnacite sa bili krepostni selqni i ribari i pak natam varvqt
47
12
 
5
 
! Отговори
за 34 преди 12 години
Абе кифло, що не кажеш колко народ е измрял от ядрените опити в атмосферата...на вас рашките ви е все едно дали от вокда или радиация умирате....баси ***
46
11
 
5
 
! Отговори
Дагестанць преди 12 години
Россия сила..ДЕВИЗ *** :)
45
15
 
7
 
! Отговори
хаджи Ставри Примо преди 12 години
Много точно мнение на 41!!!русофил= на българофоб и енти европеец, руснаците са азиатска мешавица, *** ***!
44
8
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
Още един плювалник.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аре да ни блъска нещо вече че...
42
16
 
6
 
! Отговори
21-ви век до 34 преди 12 години
Аз също ще кажа..Е И??? Да не би ссср да спечели студената война и изобщо която и да е война след 1945,да не би ссср още да съществува и Варшавския договор да граничи с Атлантика,да не би САЩ да се е разпаднала на 50 държавици или пък НАТО е в историята а???
41
9
 
7
 
! Отговори
Славянин преди 12 години
голяма грешка е пускането на азиатски племена в Европа. Българите са пример за това. Както и турците.
40
11
 
11
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Именно, ти си нагледен пример за какво говоря. Русофил=антибългарин. Славяните, всъщност правилно е склавините (от лат. роби), са били първобитни блатни хора, няколкло хиляди години по-назад в развитието си от българите, които са имали сложна военна и административна система, строяли са градове, имали са писменост и са създали няколко държави по времето когато славяните са били разделени на племена без наченки на държавност.
39
18
 
6
 
! Отговори
хаджи Ставри Примо преди 12 години
руснаците нямат пари за тоалетна хартия и в провинцията я карат на стари вестници и листа от дървета. Предполагам некои лЕви ползват и по твърди предмети, КАМО ЛИ ще изкарат апарат с ядрени ракети в космоса... *** от москвето пак са се напили, така всичко става по- лесно!
38
2
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Знаем, знаем.Върви на майната си.
37
7
 
4
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
"Взривът може да стане или непосредствено на повърхността на астероида, за да го разбие на малки парчета, или до него, за да бъде променена посоката му на движение."Ако сте гледали филма "Армагедон" с Брус Уилис, там един от НАСА мъжете споменаваше, че взрив на повърхността на астероида НЯМА да го разбие на парчета, трябва да се разбие отвътре, а това с фолиото е *** ИДЕЯ, подобно нещо също имаше във филма.
36
4
 
2
 
! Отговори
краси преди 12 години
*** - как се казва филма???
35
17
 
8
 
! Отговори
Лазер преди 12 години
руснаците ако се опитват да изградят ударни космически оръжия пак са закъснели милите! САЩ отдавна ги изпревариха и могат да изпекат москва преди *** руски шапкари да кажат "нет аналаги в мире" на поредния пропаганде военен парад,който онагледява цялото количество модерно руско оръжие в момента!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е и, ли? Прочети коментар 33!!!
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима. Генерираната ударна вълна обикаля Земята три пъти. Ядрената гъба се издигнала на височина 64 км.-------Хахахаааа!:)))Е, и?
32
1
 
10
 
! Отговори
ОЛИГОФРЕНИ! преди 12 години
Наскоро гледах един страхотен японски филм. В него, в една от сцените, показаха японец, пътуващ към Нагасаки, който срещна по пътя си напълно черен човек! Черният, целият обгорял до черно от светлинното излъчване на атомния взрив, тръгнал да бяга... Нещо страшно беше. Падна и умря пред изумения поглед на японеца, пътуващ към Нагасаки...
31
10
 
4
 
! Отговори
СТАРТ до 25 преди 12 години
Не отваряй темата за договорите СТАРТ защото русифилите много ще ги боли от истината! По СТАРТ 2 руските ЯБГ са по-малко от 1500,а бъдещия СТАРТ 3 ще намали ядрения арсенал на русия под 900 ЯБГ! Онези имагинерни количества от 13 000ЯБГ правят компания на ссср на бонището на историята!
30
6
 
5
 
! Отговори
за 25 преди 12 години
Те са правени в завод ,като москвич...не ми ги хвали .
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25 Togava zashto zatvorihte Lukoyl,atomnata centrala v belene zakude ste trugnali togava