Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие

Целите ще бъдат небесни тела с диаметър до 700 м
4 авг 2011 17:45,
150
Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие
Изображение: NASA

Държавният ракетен център на Русия разработва космическа система за унищожаването на опасните за Земята астероиди с помощта на ядрени ракети.

Както съобщава Интерфакс, в момента се завършва предварителното проектиране на системата. Тя ще бъде в рамките на космическия апарат „Капкан“, който носи на борда си ядрено оръжие и „Каисса“, предназначен за оценка на структурата и състава на астероида.

За изпращането на апаратите в Космоса ще се използват ракетите-носители "Союз-2" и "Русь-М".
Създателите на системата гарантират, че Земята ще бъде защитена от астероиди с диаметър до 300 м, а в някои случаи и 600-700 м. За сравнение астероидът, изтребил динозаврите, е бил с диаметър от около 10 км.

Според специалистите са възможни два сценария за борба с небесните тела.

Взривът може да стане или непосредствено на повърхността на астероида, за да го разбие на малки парчета, или до него, за да бъде променена посоката му на движение.

Апаратите били разработвани през последните 15 години съвместно с уралския и сибирския филиал на Руската академия на науките.

През септември 2008 г. студентка от университета в Куинсланд спечели конкурса за най-добър проект по предпазване от астероида Апофиc-99942, който се очаква да прелети близо до Земята през 2029 г.

Тогава тя предложи част от небесното тяло да бъде обгърнато в светлоотразяващо фолио, което ще промени траекторията на движение на астероида.

Друг алтернативен вариант е използването на гравитационен буксир – масивен космически апарат, тежащ около 10 т, който ще се доближава до опасните астероиди и с гравитационното си въздействие ще променя траекторията им.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
7
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Това са глупости. *** разработват система за космически ядрен шантаж под благовиден предлог. Трябва да им се забрани да качват ядрени оръжия в космоса и да ги бият през муцуната, докато се откажат от всякакви мераци за милитаризация
27
1
 
3
 
! Отговори
za 20 преди 12 години
Забрави да споменеш на колко чермнобила се е равнявало замърсяването само.....
26
2
 
7
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
до фактА знаеш ли проектната мощност на бомбичката колко е била?100 мегатона!!!Но се уплашили(сигурно с право)да не разкъсат земната ***...В Русия няма средно положение или е малко или огромно.
25
2
 
11
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Много ми е чудно как ще обвият астероид в светлоотразяващо фолио...?
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия в момента по договора СТАРТ-1 има 2400 ядрени бойни глави. Има материал (готов, произведен и складиран) за още около 2000. Вие си правете сметката дали предпочитате да бъдете изпарени, или да си кротко да си печете гъзовете по морето.
23
1
 
3
 
! Отговори
do fakt преди 12 години
Aaa tova li bilo deto obikalqshe zemqta togava
22
15
 
5
 
! Отговори
Славянин преди 12 години
Аз също съм антибългарин. Аз съм си славянин. Това, че една група номадски конекрадци е пристигнала по тези земи, не ми дава повод да се радвам.
21
11
 
6
 
! Отговори
Няма начин преди 12 години
А руснаците знаят ли че това да стреляш с ядрено оръжие по астероиди не е като при ученията на РВСН и нагласените изтрелвания на Топол М към полигона Камчатка....А за изтрелване на ядрена ракета срещу САЩ и тя да достигне американска територия е просто не мислимо колкото и да припадат русофилите!
20
9
 
10
 
! Отговори
45 преди 12 години
Освен това изключително вредната за България теория за тюркския ни произход намира основен защитник в лицето на Русия. Отчасти разкъсването на земите ни и неуспехът ни за обединение на всичи земи населени с българи се дължи на тази антибългарска теория, която освен това си е чиста измислица. Ама така е, русофилите или са болни антибългари, или са пълни неграмотници, друг вариант няма.
19
2
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Цар Бомба (руски: Царь-бомба) е названието на водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания. Бомбата е взривена на височина от 4 km над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността ѝ се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима. Генерираната ударна вълна обикаля Земята три пъти. Ядрената гъба се издигнала на височина 64 км.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12Още не са. Още ги проектират. Както знаем, за последните 20 години, руснаците само казват какво ще стане утре, най късно вдруги ден. И така 20 години.
17
4
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
е това вече е тъпо! предстайте си те по нас да стрелят...!
16
2
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Интересно съждение!Би ли ми обяснил как с мрежа за пеперуди ще ловиш слонове!Дано не си само от тези,дето израстнаха през последните 20 години и от инфантилност мислят,че комиксите са истина,че са Батман или друга американска изгъзица за ***!Бедни инфантилни чалгаджийчета,да знаете какво ви чака с гладките мозъчета и протоплазмени реакциики!С комикси ще ви управляват и ще си останете завинаги протоплазма,която плюска и се размножава-друго не и е дадено!!
15
0
 
8
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
до 10Имат щит..на герба.И пред кметството...И в Смитсониън имат...цяла колекция от щитове имат ...и динозаври.:-)))
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде първия плювалник се появи.
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Az dosega ne sum vidql rusnaka da e napravil neshto smisleno
12
14
 
7
 
! Отговори
45 преди 12 години
И кво да сравянавам езиците, като слушам руски почти нищо не разбирам. Факт. Да не говорим за влиянието на българския език над руския тъй като са провеждали църковните служби на старобългарски. Освен това в русофилските години от 19 век много руски думи са вкарани в българския. И като махнеш тези два факта се оказват два съвсем различни езика. Не сте чели и нямате идея колко са ни навредили тия гадове. Огромния ни цивилизационен и културен принос към света заради тях от български стана славянски
11
3
 
31
 
! Отговори
А? преди 12 години
Виждате ли разликата?Американците направиха филм (с Брус Уилис).Руснаците направиха ракетите.
10
3
 
5
 
! Отговори
до факт преди 12 години
Може и да си прав,но *** там и ще се убедиш много бързо в обратното!А езикът-нали буквите знаеш кой ги е създал,но ако питаш тях-те са ги създали!Нищо общо няма,драги факте,между нас и тях-*** и виж!И Русия не е СССР!*** И ВИЖ!!!
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 7Не се притеснявай, над Вашингтон има противоракетен щит. Астероидите не са страшни, само динозаврите умират от тях.