Ох, олекна ни! Размина ни се поредният край на света

Кометата Еленин се е разрушила, твърди откривателят й
27 сеп 2011 11:32,
62
Ох, олекна ни! Размина ни се поредният край на света
Снимка: Giovanni Sostero and Ernesto Guido (CARA, AFAM)

Знаменитата комета Еленин, с която проповедниците на скорошния край на света свързваха близка визита на извънземни, изглежда, окончателно се е разрушила и няма да долети или максимално да се доближи до Земята, съобщи за РИА Новости нейният първооткривател – астрономът Леонид Еленин, сътрудник на Института по приложна математика Келдиш.

"Кометата трябваше да се появи на снимките на космическата слънчева обсерватория SOHO, но я няма. По всичко личи, че тя се е разрушила. Възможно е фрагменти, които продължават да летят по същата орбита, да видим през октомври с наземни телескопи", казва Еленин.

"Кометата няма да причини и не би могла да причини никаква вреда на нас и на нашата планета", подчертава той.

Кометата C/2010 X1 (Elenin) е открита от Леонид Еленин през декември 2010 г. Тя стана първата за 20 години "руска" комета – предишните подобни находки са направени още през съветско време през 1989 и 1990 г.

Дългопериодичната комета неочаквано придоби гръмка слава сред поддръжниците на теорията за заговор и проповедниците на настъпването на края на света през 2012 г.

Още по темата

Те предсказваха, че нейното приближаване към Земята ще доведе до глобална катастрофа, за което свидетелства самото й наименование – "Ele" означавало "extinction level event" (унищожителна катастрофа), а "nin" ще рече "Nibiru in November" (има се предвид мистичната планета Нибиру, чието приближаване до Земята трябва да доведе до катастрофа).

Кометата Еленин е "нова" комета, която за първи път попада във вътрешната област на Слънчевата система от облака на Оорт. Такива нови комети отначало светят много силно, но след това яркостта им спада според това как се изпарява ледът в ядрото им.

Кометата Еленин трябваше да се приближи към Земята на минимално разстояние – 0,23 астрономически единици (34,9 млн. километра) – на 16 октомври.

В края на август астрономи любители, наблюдаващи кометата, фиксираха значително снижаване на яркостта на ядрото й, което свидетелстваше за началото на разрушаването на небесното тяло.

Гибелта на комети е често събитие. За последните 10 години астрономите са фиксирали разпадането на шест такива небесни тела, без да се броят т.нар. слънцедраскащи комети от семейството на Крейц, които "загиват" със стотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6te mine prez zadnia vhod bee lumpeni
20
3
 
27
 
! Отговори
aston villa преди 12 години
Размина ни се с кометата, ама зимата идва. Тогава няма да ни се размине :(
19
4
 
7
 
! Отговори
Калин Георгиев преди 12 години
Ей журналистчетата ! Защо сте забравили да благодарите на премиера Борисов за това ?
18
0
 
15
 
! Отговори
Blake преди 12 години
на извънземните явно им е гръмнала газовата уредба... тц, тц, тц...
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя простотията почивен ден няма
16
4
 
5
 
! Отговори
Владимир преди 12 години
И един мармот .....
15
6
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
kvi sa tia prostotiii za kometi i izvan zemni ,oshte po golemi prostaci i naivnici tezi koito im viarvat .
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разпаднала се е ледената опаковка на камъняците летящи по орбитата на кометата. Носенето на каски не се отменя до ноември.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кап Гаро Баров - Бат'рея по Еленин - ОГЪН ... ОГЪН ... ОГЪН- Господин генерал докладвам Еленин е унищожена, повтарям Еленин е унищожена...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали краят на света трябваше да настъпи след като падна Саддам Хюсеин,според Нострадамус,и безбройните му медийни последователи и пропагандатори?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е то тва още преди седмица се знаеше
10
6
 
10
 
! Отговори
НЛО преди 12 години
По-скоро флотилията от извънземни се е разделила на малки групи и сега се готвят да ни обкражат. Как комета, която още не се е приближила достатъчно до слънцето се е разпаднала иначе?
9
4
 
3
 
! Отговори
Neli преди 12 години
Ne vi li pisna tozi kraj na sveta. Nqma da vi razreshi problemite. Qsno?I nqma da e skoro. Chetete Bibliqta, tam sa vsichki otgovori
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези които следиме не ни удрят, но взрива в Буенос Айрес е доста възможно да е с извънземен произход...
7
5
 
20
 
! Отговори
1 преди 12 години
Протестите утре пак в цялата страна саберете хора: Хасково - Площад "Съединение " 19.00ч.СТАРА ЗАГОРА 19:00ч. - ПРЕД ОБЩИНАТА!ВРАЦА- 19.00 ПЛОЩАД "БОТЕВ"БУРГАС 19:00 Паметник "Альоша"ПЛОВДИВ 19:00 - пл. СъединениеСОФИЯ 19:00 - НДК, ПилонитеВАРНА 19:00 - Катедрален Храм-Паметник "Свето Успение Богородично"ПАЗАРДЖИК 19.00 - ТОРТАТА!РУСЕ 19:00 - пл.Свобода, пред общинатаПЛЕВЕН 19:00 - до ЧасовникаВ.Търново - 18.00ч. пред общината!Ловеч - 19:00 пред СОУ"Климент Охридски"!Шумен - на входа
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Язък.
5
0
 
10
 
! Отговори
Men преди 12 години
То през ден идва края на света..:)
4
2
 
16
 
! Отговори
пешо преди 12 години
Премествам :)
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма идващи комети няма проучвания! Това се прави за да се точат пари и да се отчита дейност. А накой сега да отиде и да докаже че е идвала комета преди да се е разпаднала и да каже тия дето са я гледали колко пари са свалили за да пазправят тази недоказуема глупост.
2
3
 
10
 
! Отговори
ерт преди 12 години
Тъпите калъфи наречени учени казваха,че сателита ке падне в Италия,а то взе ,че се бухна в Канада...Не им вярвайте,те са като нашите политици...