Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?

Снимките от Марс не трябва да са с голяма резолюция, за да не претоварват робота
13 авг 2012 16:10,
166
Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?
Снимка: Reuters

Първите снимки, които струващият 2,5 млрд. долара марсоход "Curiosity" изпрати след кацането си на Марс, се оказаха не много качествени. Неговите камери са 2 мегапикселови, докато тези на нашите айфони без проблем достигат 8 мегапиксела и повече. Защо се получи така?, пита в."Дейли мейл".

Как такъв скъп космически апарат се оказва снабден с толкова нискотехнологични камери? Две са причините. Първо, снимките не трябва да са с много голяма резолюция, за да не претоварват компютърната памет на робота.

Второ, при предаването им на Земята при по-тежки файлове и при разстояние от милиони километри свалянето им би отнело много време. Малкият 2 мегапикселов обем на снимките ще даде възможност на "Curiosity" да направи много повече кадри по време на планирания си 2-годишен престой.

Камерите за "Curiosity" били разработени още през 2004 година. Веднъж одобрени от НАСА, те не трябвало да променят параметрите си. А през 2004 година 2 мегапиксела се смятаха за добро постижение за една камера.

Освен това междупланетните комуникации са много сложни. "Curiosity" първо изпраща данните си на спътниците, кръжащи около Марс, които от своя страна ги препредават към Земята.

Трансферът върви със скорост 128 Кbs, която е доста бавна в сравнение с бързия интернет, който ползваме вкъщи. А към нашата планета може да бъде предавана информация от Марс в обем само от 250 мегабайта дневно. Така че 2 мегабайтовите камери са напълно оправдани.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: камераМарсснимкиCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 11 години
Едно време в България всички разбираха от коли и политика.Сега като чета коментарите, всички разбират от коли, политика, мегабайти и мегапиксели. А кой каза че не сме техническа нация!?
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миналата година индийците летяха до Луната и там пак нямаше нищо.
77
4
 
12
 
! Отговори
_ преди 11 години
Само разни лаици си мислят, че повече мегапиксели е същото като по-качествено изображение.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 66 много е умно да се правят 6 мисии до венера от които петте са неуспешни и то до планета която не е интерес за никой от световната научна общност освен от банда пияни руски колхозни *** :).6 мисии до венера и нито една до луната, та чак се молиха на наса за проби от луната :)))))-------------Да 6 мисии до Венера и нито една до Луната, защото на Луната отидоха американците и там няма нищо, което се вижда с просто око от Земята. Миналата година индийците летях до Луната.
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ да пращат ново кюриози с по-модерни камери и айфони за 20 милиарда долара.
74
1
 
5
 
! Отговори
Mtel преди 11 години
И американци и руснаци са много глупави. Да си вземат по един смартфон от мтел и на МКС да предават данни и снимки и да говорят с домашните си. Ей ги де са на 300 км. То вярно Марс бая далече ама с мтелски план от по-скъпите и веб цамера можеха да му сложат.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А iСиктир-а ни най-добре снима ... _)_
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пратете Милко Калайджиев или Ивана на Марс,ако искате качественни снимки от последен модел айфон
71
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Curiosity има основна секретна мисия колонизацията на Марс и на медиите се пробутват само калпави или безсмислени снимки с много натрошен камък, а най-ценните снимки се крият заради военните в САЩ.
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисия до Венера, която руснаците направиха още през 70-те е много по-сложна от тази до Марс. Обаче се видя, че ползата е никаква. Само пиар. Човечеството няма ресурса да извади облаги от подобни мисии все още и скоро не се очертава да има този ресурс. И това е проблема. Другото е фантастика.
69
2
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 11 години
Леее направо изби рибата с тъпня. И другия път не се прави на професор и не препоръчвай на хората да четат а ти седни и прочети нещо. Ха ха ха Да нямал ядрена централа ха ха ха еми да с ядрен двигател е. ха ха ха ама чеси глупав. ха ха ха хаааааа. Все едно да кажеш: Ти тоя танк още малко ще кажеш, че може и да стреля, танковете да не би да имат оръдие че да стрелят вземете и се образовайте малко ха ха еми имат оръдие разбира се ха ха. А тоя марсоход дори има лазери които стрелят и унищожават.
68
0
 
4
 
! Отговори
gft преди 11 години
дрън дрън та пляс. ако тоя дето беше писал и после този дето е превеждал статията, се беше поинтересувал, как се прави и тества техниката щеше да разбере, защо, когато се реши какво ще се изпозлва в космически апарати, не се променя през 1 месец.
67
1
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Това ти е скоростта от антената на съседния блок до теб - сигурно няма и 200 метра. А сега пробвай с твоя мтелски дата план, да пратиш някоя снимка на няколко милиона километра, да видим.
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ганьовчета-русофобчета, кофти ли ви е, че руснаците летяха до Венера, а вие летите вечер от вратата на кръчмата като ми изхвърлят с шут?
65
5
 
7
 
! Отговори
. преди 11 години
до 66 много е умно да се правят 6 мисии до венера от които петте са неуспешни и то до планета която не е интерес за никой от световната научна общност освен от банда пияни руски колхозни *** :).6 мисии до венера и нито една до луната, та чак се молиха на наса за проби от луната :)))))
64
2
 
7
 
! Отговори
До 55 преди 11 години
Май Юзъра си ти. Аз много добре знам какво говоря и за каква машина става въпрос. От друга страна обаче ти хал хабер си нямваш. Та да те светна първо това не е робот а марсоход и не тежи 50-100кг. а 900кг. Трето има супер мощен ядрен двигател задвижван с плутоний. Което значи ненормално мощен.
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само български примитивен русофоб може да смята, че Русия е комунистическа и изостанала страна. Аз на такива русофоби колко съм им се смял. Това са едни много жалки, изпущени човечета.
62
2
 
3
 
! Отговори
за 65 преди 11 години
Иванушка Дурака си ти.
61
0
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Към "измама" : Кажи една добра дума, бре :) На "Кюриозити" един от инструментите (DAN) е руски :)
60
4
 
4
 
! Отговори
за 64 преди 11 години
Е явно имат, щом имат 6 мисии до Венера.