Астрономи заснеха прегръдката на две галактики

Ръкавите на едната обхващат подобната на облак друга галактика
Обновена: 28 май 2013 22:18 | 28 май 2013 19:01, Елка Василева
6
Астрономи заснеха прегръдката на две галактики
Снимка: NASA/ESA Hubble Space Telescope

Астрономи, работещи с данните от космическия телескоп "Хъбъл", заснеха процеса на сливане на две галактики от различен тип - спирална и лещовидна. Изображението с висока резолюция е качено на сайта на обсерваторията, съобщи Лента.ру.

На снимката се вижда как ръкавите на спиралната галактика обхващат подобната на облак лещовидна галактика. Активното ядро на спиралната галактика, наречена ESO 576-69, може да се види като ярко петно в центъра на снимката. По думите на астрономите то е било изхвърлено от центъра на спиралната галактика в процеса на сливането на двете звездни системи. Въздействието на приливните сили върху ядрото предизвиква разтеглянето му във видим звезден поток.

Сблъсъкът и сливането на галактики обикновено е съпроводено от рязко нарастване на образуването на нови звезди. Такива сблъсъци са съпроводени с гравитационни смущения, които дават "втори живот" дори на старите лещовидни и елиптични галактики с малко междузвездно вещество.

Неотдавна друга група астрофизици наблюдаваха процеса на сливане на две относително малки галактики в една масивна, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: НАСАХъбългалактика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
danituuu7 преди 10 години
nakraq, kogato vsichki galaktiki se prevarnat v edna ogromna galaktika, vsichko shte zapochne otnachalo, golemiq vzriv i t. n. :D
3
1
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
С една дума, галактиките се съвкупляват ! Остава да видим какво чудо ще се пръкне от тая работа.
2
5
 
11
 
! Отговори
Димитър Л.Делийски преди 10 години
Аман от невежи! Едното (спираловидното) наистина е галактика, но другото е газова мъглявина и съвсем не са в прегръдка, между тях има светлинни години разстояние. Просто са на една права линия спрямо Земята и така изглеждат.
1
3
 
21
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
На нашата галактика също й предстои да се сблъска с Мъглявината Андромеда, но това ще започне след около 2 милиарда години. Предполага се, че Слънчевата система и Земята ще оцелеят, както и хората (ако още съществуват), и че няма опасност от космически сблъсък, но за щастие ще сме археологически находки когато настъпи този момент.