За 40 години безгръбначните са намалели с 45%

Причината - унищожаване на хабитата им
25 юли 2014 13:37,
6
За 40 години безгръбначните са намалели с 45%
Снимка: Reuters

Докато броят на земляните почти се е удвоил от 40 години, този на насекомите, червеите и ракообразните е намалял с 45 на сто, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Ролята на безгръбначните на Земята е от изключително значение - те опрашват растенията, намаляват броя на вредните насекоми, филтрират водата и захранват почвата с хранителни вещества.

Учени са на мнение, че 322 вида безгръбначни за изчезнали от лицето на планетата през последните 5 години. Популацията на останалите видове безгръбначни е намаляла с 25 на сто.

"С изненада установихме, че намаляването на популацията на безгръбначните е сходно с това при по-едрите животни", заяви съавторът на изследването Бен Колън от Лондонския университетски колеж. Досега се смяташе, че безгръбначните са по-резистентни.

Според учените два фактора допринасят за изчезването на безгръбначните - унищожаването на хабитата им и климатичните промени.

Друго изследване представя причинно-следствената връзка между изчезването на животински видове и увеличаването на конфликтите, организираната престъпност и детската експлоатация в света. Намаляването на работните места и недохранването биха могли да предизвикат увеличаване на трафика на хора, са установили учени от Калифорнийския университет в Бъркли.

"Това изследване представя намаляването на фауната като източник за социални конфликти, а не като симптом на появата им", отбелязаха учените. "Доходите и оцеляването на милиарди хора зависят директно или индиректно от месото от диви животни, а този източник намалява", разясниха още те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 1Чети Артър Кларк
3
3
 
1
 
! Отговори
! преди 9 години
Статийка за профани....Много ми е интересно как по-точно са преброили мравките или скаридите? Самите учени признават, че са ужасно далеч от откриването на всички животински видове, отделно постоянно се намират някъде по света "изчезнали от стотици и хиляди години животни". На база на тези факти е малко странно това твърдение и то за най-слабо проучените организми.
2
1
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
За 40 години безгръбначните са намалели с 45% - това обяснява защо БКП/БСП не може вече да печели избори
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако хората продължаваме да се размножаваме както до сега/80-те години -5 млрд, сега- 7 млрд./т.е. с по два милиарда на едно поколение, първо , че земята няма да може да ни изхранва и второ, че ще се оттърве от нас- вулкани, бури, наводнения, пек или студ ни чакат.Трябва спешно да се ограничи раждаемоста, особено в Африка, Азия и най-вече в ислямсите дължави.Кастрация и стерилизация, иначе човечеството загива.Четете АД на Дан Браун.