Тайната на дълголетието е разкрита

Учени проучиха имунната система на столетниците
14 ное 2019 15:54,
35
Тайната на дълголетието е разкрита
Снимка: Pixabay

Учени от института Рикен в Япония установиха защо суперстолетниците - хората на 110 и повече години, доживяват до толкова дълбока старост, съобщава в. "Мирър".

Още по темата

Откритието им може да доведе да разработване на терапии, които ще увеличат броя на суперстолетниците. "Ако открием връзка между имунната система, стареенето и дълголетието, това може да допринесе за увеличаване продължителостта на живата", заяви ръководителят на изследването Косуке Хашимото.

За по-дълъг живот - по три чаши кафе на ден

С напредването на възрастта рискът от рак и други животозастрашаващи болести се увеличава в резултат на намаляването на имунните Т-клетки. Те унищожават микроби и вируси и са в изобилие у суперстолетниците.

В рамките на единствено по рода си изследване Хашимото и колегите му фокусирали вниманието си върху хиляди имунни клетки във взетата от 7 суперстолетници кръв. Тези кръвни проби били сравнени с други, взети от петима случайно подбрани участници на 50-80-годишна възраст. "Получените резултати навеждат на мисълта, че имунната система на суперстолетниците може да предостави защита срещу вирусни инфекции и развитие на тумори, осигурявайки изключително дълголетие - отбеляза Хашимото. - Това обяснява защо в повечето случаи суперстолетниците прекарват по-голямата част от живота си в добро здраве.", пише БТА.

Било установено, че особен вид Т-клетки, известни като CD4+, са 4-5 пъти повече у суперстолетниците, отколкото у по-младите от тях участници. Не е ясно защо и как това удължава живота. Откритието може да доведе до разработване на хапче, което е еликсир на младостта. "Съставът на Т-клетките се променя с напредването на възрастта - поясни Хашимото. - Макар имунните клетки у суперстолетниците да не са подробно изследвани, имунната им система несъмнено е съхранила способността си да се бори с инфекциите и рака."

Канадски учени увериха, че броят на суперстолетниците ще се увеличи, тъй като се повишава средната продължителност на живота. Като анализирали продължителността на живота на дълголетници в САЩ, Великобритания, Франция и Япония от 1968 г., специалистите не открили доказателства за лимит. Според тях, ако изобщо съществува максимална продължителност на живота, предстои тя да бъде идентифицирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Циркаджий преди 4 години
Стига вярвахте в лъжите на новините.Като много знаете да ви питам , защо чая е по полезен от кафето ?На вас да ни кажат че ллайнното има вкус на риба , и вие ще им повярвате.Маи изтъпяхте за една година .
31
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и още такъв "шарен" факт:-Доматите,донесени от същия тоя континент "Америко" ,са били възприети десетки години като..ДЕКОРАТИВНИ растения!..Много по-късно някой сай осмелил да ги опита и установил,че всъщност те не са отровни....И друг интересен факт:-Преди години се запознах с едно лице-Павел Васев от ..някъде "македонския" край../много свестен човек!!!/..Та той ми каза,че до скоро по техните места наистина са смятали ЧЕРВЕНИТЕ домати за отровни и не са ги яли..зелените обаче,може..такива
30
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен27ха!...Има нещо верно,ша знаеш!..например:-чувал съм от съвсем сериозни източници,че първоначално,когато кафето е донесено в Европа от "Великите морски откриватели",то се е смятало за..ОТРОВНО!!..Нещо повече:-Има записан такъв ФАКТ:-Некакъв граф ..или там какъвто и да е местен велможа,осъдил на смърт некакъв престъпник..Присъдата била осъдения да изпива по кило кафе на ден../доста милостива присъда,нали?!/..Та оня пил по кило кафе на ден,но..о,ужас:-НАДЖИВЯЛ тоя,който го осъдил
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на коментар 27, НО явно има много кафеджии, дето са напраскали палчета надолу... Човека е прозрял истината за краткото и лъжовно действие на кафето. Евала, пък вие си пийте !
28
0
 
4
 
! Отговори
ОТРИЦАНИЕ преди 4 години
НЕ,никога няма ДЗИ да се съгласи !Иначе какво ще стане с пенсионните фондовеСтига с тези научни открития - стига ни ядохте фондовете
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже помогни ми. Сиднито ще живее вечно...
26
0
 
12
 
! Отговори
Джокера преди 4 години
Дори и да бъде открита тайната на дълголетието и успешно да се правят корекции на ДНК за здрав и дълъг живот да не мислите че всички ще бъдат "модифицирани" ? Дълголетието ще е за разни милиардери, хитри бизнесмени и алчни политици а плодящото се като зайци простолюдие ще бъде дори ограничавано в размножаването си, експлоатирано до последно и приканвано бързо да "гушва букета" за да може младата смяна роби да заема работните им места ,както се случва и сега. Да живеят по 200г искали робите.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно пък кафето да е за по-дълъг живот... Познавам много кафеджии с разхлопани сърца и... психика !Тази напитка освен, че ти бърка в мозъка (пречи ти да виждаш адекватно ситуациите през деня), ами и ти изсмуква енергията (забелязали ли сте, че напитката действа през първия 1 час, НО после си като пaрцал)...
24
2
 
2
 
! Отговори
23 към палчетата преди 4 години
Обърнати пръстчета, милички! На RAND ако не вярвате, на кого? Та те са най-злостните, консултират Белия дом, Конгреса, Пентагона и когото се сетиш от факторите в САЩ, че в България тогава имаше огромен прогрес, насложен върху общата добра физическа конституция на българите, може да не ви харесва, но беше така! Вие си сложете палчетата другаде!
23
1
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
тайната е в това да пушиш колкото българина да изпиваш по кило ракия на седмица кило сланина на ден,по хляб и половина на ден и ще си минеш стотака като младеж на бално да не забравяме да обвиняваме ежедневно разни диети и здравословни начини на живот че се опитват да ни съсипят настъпвайки усилено от към лошия запад
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво става с пенсионната възраст? Съотношението работещи/пенсионери?
21
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1968 г НР България е била на 7-мо място по "Очаквана продължителност на живота", след Япония, Гърция и не помня кой, а САЩ - на 14-то. Източник - книгата Think Tanks на RAND Co. А сега къде сме? Ужасно е да си помислиш как ни доведоха до всестранна деградация: здравна, икономическа, духовна, нравствена. България имаше чудесен генофонд, прекрасни храни, каквито днес наричат "еко". Българинът се хранеше с много зеленчуци, туршии, кисело зеле, кисело мляко все пре- и пробиотици.И по-малко месо
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази земя всички са с временно пребиваване. Най лошото е че никой незнае защо сее родил и какво прави на земята. Единствената пламета в слънчевата система на която има живи същества. Е аз ще ви кажа. На земята сте за да изплатите греховете си не за да живеете като в рая. Сами виждате колко хора по земята живеят в мизерия глад и болести. Та нима Бог ако иска неможе да им помогне. Няма да им помогне имат грехове за изплащане. Които повярват истински в Бог ще се спасят във вечноста.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Тея учени билки гола вода, ама ти, на теория, прости ме, мнууу ги разбирачи!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18И знаеш това, защото предаването Пентаграм по Канал 3 ти каза, или някой ит свидетелит Ена Йехова?!?!
17
0
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
У нас от НОИ не дават такива терапии...
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е че и сто години да живееш и 50 години да живееш накрая умираш, На умрялия е все едно вече, Така че за човека е без значение годините а как си е изживял живота ,Живота е един миг от вселенският часовник, Бъди добър ако имаш възможност прави добро защото доброто стократно се връща дУхът на човека не умира просто ОТИВА В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ и ако си правил добро ще получиш добро
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем че регенерирането на цели от части от жив организъмъм е възможно, защото това го има при много животни. Например има гущери които им порастват крака и опашки ако ги загубят.На акулите им растат нови зъби постоянно и сменят старите. Костенурките и орлите живеят по 200-300г. и много др. такива "аномалии".Тоест всичко е възможно, но първо трябва да изучим напълно генетичния код и да се научим да програмираме чрез него.
14
2
 
3
 
! Отговори
отCиднейAaв$тpалия преди 4 години
До 12хубав коментар но заключението е грешно. Да ДНК има влияние, клетките се регенерират. Ама до тук ти стигна акълаНЕ е важно дали ще стигнеш 110 години, а по важо е да ги стигнеш млад, да си на 100 биологично но физично на 50Айде бонус от мен, как става ли? Като забавиш регенеративния цикъл на клетките, почти спираш стареенето на цялото тялоАз го правя от 10 години. Експериментално е доказано САМО върху животни от 2006. От 10 години го взимам. Работи, както и при другите хора като мен.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То на всеки пет години разкриват тайната на дълголетието.