Господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос

От НАСА са притеснени
2 яну 2023 16:43, Нели Христова
119
Господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос
Снимка: БГНЕС

САЩ все още са единствената страна в света, която е изпратила свои астронавти на Луната. Но това не означава, че другите страни не се опитват да ги настигнат. Русия, Индия и Китай вече имат безпилотни мисии до Луната, като последната страна има планове да изпрати човешки екипаж. Единственият въпрос е кога.

Ако се вярва на шефа на НАСА Бил Нелсън, Китай може да изпрати първия си човешки екипаж на Луната в рамките на следващите 10 години. В интервю за "Политико" Нелсън очерта позицията си относно лунната надпревара и предупреди, че господството на САЩ на Луната може да бъде поставено под въпрос.

„Ние всъщност сме в космическа надпревара. Съществува вероятност за установяване на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е толкова невъзможно тези, които ще го направят, да кажат: „Стойте настрана, ние сме тук, това е наша територия“, каза Нелсън.

Дали това е просто параноя или наистина има възможност Китай да "открадне" Луната от САЩ?

През декември 2022 г. Китай разкри планове за космическа надпревара. Така, заедно със завършването на строителството на космическата станция, те планират да създадат система за управление в космоса. Въпреки че ще отнеме известно време, факт е, че САЩ бавно губят позиции.

Проблемите с мисията "Артемида I", които забавиха изстрелването и допълнително провалиха плановете за изпращане на човешка мисия, може да дадат на Китай достатъчно време да поеме лидерството в космическата надпревара.

„Напълно възможно е те да ни настигнат и изпреварят“, каза командващият космическите сили на САЩ Нина Арманио по време на посещение в Австралия. "Напредъкът, който постигнаха, е впечатляващо бърз".

Че алармата във Вашингтон е задействана, показа наскоро публикуван доклад на Пентагона, в който напредъкът на китайската космическа програма беше особено подчертан. Бяха очертани всички успехи на Китай (сред които кацането на космически кораб на обратната страна на Луната, както и установяването на комуникационна връзка между Земята и Луната), както и напредъкът на Китай в разработването на система за изстрелване, която ще им позволи да изпращат мисии до други места в космоса.

Все пак Нелсън е уверен, че САЩ ще постигнат целите си и ще изпратят пилотиран космически кораб в лунна орбита до края на 2024 г. След това, ако всичко върви добре, първите хора от това хилядолетие могат да стигнат до Луната до края на 2025 г.

„Всичко ще зависи от две неща. Готови ли са отделенията за астронавти? И готова ли е SpaceX? Всеки ден задавам един и същ въпрос – как напредва SpaceX? И всички наши мениджъри ми казват, че постигат целите си“, добави Нелсън.

Въпреки това той е загрижен за напредъка на Китай.

„През последните 10 години Китай постигна огромен успех и напредък. Планираното им кацане на Луната наближава", добави Нелсън.

Чия е луната?

Въпреки че и САЩ, и Китай искат да достигнат Луната възможно най-скоро и потенциално да започнат да експлоатират нейните ресурси, и двете страни са подписали Договора за космоса, който не позволява на страните да претендират за космически тела като своя територия. По този начин е малко вероятно Китай да "окупира" Луната и да забрани на други страни да изпращат собствени екипажи и мисии на тази планета. Луната (и Марс) нямат много места, които са подходящи за кацане на космически кораби, изграждане на база или експлоатация на ресурси. Това може да означава, че страните ще трябва да си сътрудничат и да се споразумеят помежду си, така че всяка да има възможността да отведе свои собствени астронавти на Луната, но и да си помагат взаимно в случай на проблеми или инциденти.

Кой ще бъде първият, който ще стъпи на Луната през това хилядолетие, все още е отворен въпрос. Единственото сигурно е, че ще се похвалят и ще останат в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ без нац.стките учени пак си станаха обикновени каубои от планината броукбек
22
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ никога не са стъпвали на луната. Вива Холивуд! Факт.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално! Много държави започнаха да правят по-добро кино от американското.
20
4
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Американците вече са забравили че са ходили на Луната . Беше много отдавна. Китай до 10 години , а за руснаците няма място , милите.Докато Путин се налудува с войната и парцелите свършили.
19
4
 
9
 
! Отговори
КосмУнафта преди 1 година
И с право САЩ са притеснени..... Китай много напреднаха с космическата си програма . Да не стане така че те отидат ПЪРВИ на Луната , кацнат на мястото където се предполага че са кацали американци и .... НЕ НАМЕРЯТ НИЩО . Само голи скали и лунен прах .... а ако и напреавят снимки и видео и го публикуват ..... така че НАСА има всички основания да се притеснява . Резилът ще е ГЛОБАЛЕН ... космически ....
18
2
 
13
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Ха така. Опънете на Луната и бодлива тел, сложете и митници. Като дойдат комунистите и танк ще докарат, с червено знаме. Така цирка ще е пълен.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям какъв грандиозен скандал ще се заформи,когато някой ден китайците кацнат на Луната и заявят публично че там няма и помен от американско кацане и присъствие!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те превзеха луната преди 50 години, само че сега да не лъсне тогавашното превземане.
15
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Някакси не ми се вярва някой да е успял и след това не може. Няма логика. Горката разбиха в нея сумати ***. Малко им е Земята. Може би затова започва да ни се връща всичко. Не знаем кога да спрем и не можем да ценим. Само замърсяваме, използваме и унищожаваме. ***.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай бре,аз ли нещо не съм разбрал или........?Нали уж някой беше кацал на Луната още през 1969 година и имаше цели шест успешни прилунявания,как така някой след 50+ години ще му отнеме първенството?
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо ги товарете тези лунатици на корабите и там да си живеят на Луната.Ще спрат да се пробват да правят войни на Земята.Без сащисаните ще си отдъхнем.
12
2
 
17
 
! Отговори
Първият космонавт на преди 1 година
Луната е българин. Казва се Ян Бибиян. Ако не вярвате, питайте Димитър И. Стоянов. :)
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като вземем ресурси от луната и го преместим тук ще станем като лунен пейзаж, къде си врем малките мозъци , заради някаква слава , на какво се надяваме
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже,боже...тези хамериканци са за психиатрията вече.Искат навсякъде господство.Преди така не бяха.Разболяли са се нещо.
9
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ако гледа какви ги вършите и тя ще избяга със скоростта на светлината хахахаха. Всичко бяга от човека като от дявол....
8
12
 
8
 
! Отговори
Ясно е, ганьовци преди 1 година
Разбира се, че е американска. За НАСА предполагам сте чували? Кой харчи най много пари за изследователска дейност, за мисии? САЩ. И чия да е друга? Българска? САЩ има най-подготвените хора в всяка област - астрономия, финанси, военно дело. Да, много умове от другаде събраха, но такъв е живота. И затова ще продължат да са номер едно. Докато ние сме живи със сигурност.
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тогава ще лъсне лъжливият *** дирник как шест пъти говедарите са кацали не на Луната а в Холивудско студио!Срамът и позорът който ще си понесат е огромен а не първенството кой ще бъде първи!
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългът т.е. дефицитът на кеш и интелект на саш е to the moon
5
2
 
8
 
! Отговори
Северномакедонец преди 1 година
Луно, Луно, земьо македонска, и за тебе ли ке има напревара, и за тебе ли ке се лее кръв?
4
3
 
19
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Защото са американци. Те се изживяват като шерифи на Земята, сега искат да са звездни шерифи. Всичко във Вселената е тяхно и те са тези, които се разпореждат с нея. И просто не разбират как така някой ще оспорва господството им.